| Forum Pello v3.5 / v4.0 Owies Subskrybuj | ||||
| Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
|
||||
|
Michal86
|
Czekamy. Porób zdjęcia zanim zamontujesz zobaczymy co tam porobili. Pewnie inny ruszt i zmiana w płycie paleniska lub jeszcze foto w innym miejscu. Jaki koszt przeróbki?
dodane 2026-09-14 15:07Na spieki i dia ochrony stali kotłowej wymieszać owies z wapnem kredowym. Jakieś 10kg na tonę dla czystego owsa. |
|||
|
|
||||
|
wuwok
|
Ja już po walce z owsem. U mnie idzie owies jak zły
Mieszanka 1 pelletu do 1,5 owsa. Z modyfikacji, wykonałem dodatkowe napowietrzanie na palniku, 6 dziurek . Zmniejszyłem czas czyszczenia Combo jak i odstęp czasu. Podczas palenia na palniku powstaje " wafelek" który Combo samo przesuwa i jest miejsce na paliwo. Wymiennik jest jak na pellecie, siwy Plus że mam bufor który sprawia że kocioł pracuje na maks mocy i dmucham dużo w palnik. Zastanawia mnie jak działa kocioł na owsie przy niskich mocach i zworze 4d. |
|||
|
|
||||
|
Pawelxxx
|
No więc tak. Aktualizacja do najnowszego oprogramowania sterownika skutkowała tragicznym problemem przy rozpalaniu i utrzymaniu płomienia na samym owsie (na wersji .35 śmigało na 11kw bez problemu). Duże ilości dymu czarny piec i nerwy przy kombinacji z ustawieniami na nowym sofcie doprowadziły mnie do decyzji o wysłaniu palnika (Eco-Palnik VIP 20kW z 2018r.) do konwersji na owies. Przed wysyłką rozmawiałem z panem z marketingu, który okazał się konstruktorem i z tego co wywnioskowałem "szefem" firmy tego palnika - miło, konkretnie i zapewnienie o szybkiej realizacji. Po wysłaniu kontakt z biurem firmy bardzo miła Pani, pomocna - kilkukrotny wzajemny kontakt i szybka wysyłka zwrotna.
W sobotę odbieram zadowolony palnik ( koszt ok. 900zł z przesyłką w obie strony) i podłączam do pieca. Tu kończy się bajka. Dobrze, że byłem w pobliżu pieca i usłyszałem dziwny cykliczny metaliczny stukot. Wyłączyłem proces rozpalania i sami zobaczcie: https://www.youtube.com/shorts/QFdOeaNz-CM Pierwsza myśl - nawet nie włączyli palnika do sprawdzenia po montażu bo kto szanując swoją firmę wysłał by coś takiego. Niestety to nie koniec - zauważyłem, że siłownik Belimo pracuje ale nie rusza paleniska... Sobota więc tylko serwis pracował więc dzwonię - odbiera Pan z marketingu więc zadowolony z rozmowy z kimś decyzyjnym opisuję o jaki palnik i usługę chodzi i dodaję, że ktoś chyba nawet nie podłączył tego palnika po montażu, bo mieszadło uderza w śrubę mocującą płytkę termiczną, a belimo nie rusza cięgna przymocowanego do paleniska. Rozmówca bardzo się zdenerwował i stwierdził, że drugi raz takiego palnika by nie przyjął, pytam o co chodzi a tu litania jaki to on był brudny. Mówię, że przed zapakowaniem razem z żoną odkurzaczem dokładnie go wyczyściliśmy, palenisko wyjęte odkurzone, wszelkie zakamarki dokładnie z luźnego syfu, a na mokro go nie myłem, niestety dalej trwały wyrzuty, że wszyscy mieli czarne ręce. Powiedziałem, że nie dzwonię by się kłócić tylko z problemem. Pan stwierdził, że widział to mieszadło i podjął decyzję, że musi wytrzeć płytkę i będzie dobrze. Nawet nie chciał przyjąć do wiadomości, że haczy ono o śrubę. Zapytałem co z belimo i usłyszałem, skoro nie działa to już u pana nie działało. Przypomniałem, że palnik działał bo walczyłem z ustawieniami na nowym sofcie sterownika - w odpowiedzi usłyszałem do pracy palnika nie jest potrzebne belimo... Zero odpowiedzialności z cokolwiek co stało się z palnikiem! Stwierdził, że ma rozpalić palnik bo trzeba go ustawić. W trakcie tego mówi, że mam nowy czulszy czujnik płomienia bo o taki prosiłem, ja na to, że nie mam bo sprawdzałem. Kazał kolejny raz wyjąc czujnik i przeczytać co na nim pisze i oczywiście potwierdziło się co mówiłem, a Pan nagle zmienił zdanie stwierdzając, że najwidoczniej nie można było go wymienić bo mój sterownik go nie rozpozna... Co śmieszniejsze zaczął ponownie mnie opierdalać, że ten czujnik się czyści bo jak go wyjął to był czarny jak smoła. Nie przyjmował do wiadomości, że przed wysyłką czyściłem go kilkukrotnie gdyż problemy były z wykrywaniem płomienia na owsie. Dodał jedynie, że mam go czyścić systematycznie bo był brudny. Po tym stwierdzeniu byłem już pewien, że gość albo myli palniki, które przerabiali albo celowo mnie okłamuje myśląc, że jestem osobą co śrubokręta i młotka w ręku nigdy nie miała, a palnika od środka nigdy nie widziałem. Zębatkę belimo wygląda po usłudze tak: ![]() dodane 2026-09-21 15:13Co do zmian w palniku to widoczny w nagraniu dodatkowy otwór do czujnika płomienia, mieszadło, palenisko ![]() ![]() ![]() Dmuchawę muszę wysoko podkręcać więc nie wiem po co ta dodatkowa szufladka pod paleniskiem, zwłaszcza, że zawsze coś syfu się tam dostanie i blokować będzie przepływ powietrza. |
|||
| Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
Mieszanka 1 pelletu do 1,5 owsa. Z modyfikacji, wykonałem dodatkowe napowietrzanie na palniku, 6 dziurek