Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5 / v4.0  Owies Subskrybuj
2026-08-18 15:13
  Michal86 Posty: 345 Ostrzeżenie: 0

Mieszanka z owsem 50/50 objętościowo

https://youtube.com/shorts/JSY-Nx3Z1mY?is=41BsaqwpeTj3bCv7
2026-08-20 09:33
  wuwok Posty: 129 Ostrzeżenie: 0
Kto pali jeszcze owsem w kotle pelletowym?
2026-08-20 10:51
  Vikers Posty: 3 Ostrzeżenie: 0
Chyba pytanie powinno brzmieć kto jeszcze nie pali owsem 
600 zł vs 2200 zł xD 
2026-08-21 00:04
Dziś próbowałem samym owsem. Zmodyfikowałem sztoker tak jak kolega z yt. Przez jakąś godz paliło się dobrze. Potem palnik nie mógł sobie poradzić z nadmiarem paliwa
 Kupa dymu. Choć sam w sobie drut dospawany do ślimaka sztokera działał dobrze i nie zapychało palnika. Kolega z yt ma VIP rk w którym ruszt jest jak durszlak, a do tego jeszcze nawiercał otwory. W swoim zwykłym vip serii a3 jeszcze z płaskim rusztem jest po prostu zbyt mało otworów do powietrza pierwotnego w ruszcie choć i tak założyłem poprawiony, zmodyfikowany. Ale rk, czy zwykły vip pg vv to inna dystrybucja powietrza. I tu myślę pies pogrzebany. Cały dzień komunikowania i psu w d... Wróciłem do mieszanki, idzie jak burza. Mam zdjęcia tego sztokera i to jak pracuję w prostokątnym palenisku ale nie mogę wrzucić. 
2026-08-26 19:22
  michalll1989 Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
Ja mieszam 50/50 bez modyfikacji żadnych i pali się dobrze. Jedynie wykonałem kalibracje podajnika i ustawiłem 2100g, plus tam delikatne korekty nadmuchu. 
2026-08-31 17:23
Dzisiaj bawiłem się z palnikiem. Dorobiłem mieszadło do zgarniania popiołu i u mnie się to też nie sprawdziło. Usuwało popiół ale i niedopalony pellet. Mieszanka to 1,5 pelletu do 1 owsa. Więc powróciłem do tego co było i wykonałem dodatkowe otwory napowietrzające. Okazało się że kocioł bardzo dobrze pracuje. Wyłączone Combo i po 2h pracy na palniku zostaje niewielka ilość pozostałości po owsie. Kolejna zaleta bufora, można w lecie testować grzanie  
2026-09-02 19:25
  shizzer Posty: 24 Ostrzeżenie: 0
A jak to ogólnie wygląda jeśli chodzi o cały piec paląc owsem 50/50, chodzi mi dokładnie o środek komory czy komina?
2026-09-03 14:43
Czystość wymiennika zależy od wielu czynników. Ale nie ma znaczącej różnicy.  Co do temp spalin, są takie same jak na samym pellecie.  
2026-09-04 10:58
wuwok napisał » 2026-08-31 17:23
Dzisiaj bawiłem się z palnikiem. Dorobiłem mieszadło do zgarniania popiołu i u mnie się to też nie sprawdziło. Usuwało popiół ale i niedopalony pellet. Mieszanka to 1,5 pelletu do 1 owsa. Więc powróciłem do tego co było i wykonałem dodatkowe otwory napowietrzające. Okazało się że kocioł bardzo dobrze pracuje. Wyłączone Combo i po 2h pracy na palniku zostaje niewielka ilość pozostałości po owsie. Kolejna zaleta bufora, można w lecie testować grzanie  

Myślę, że spokojnie możesz spróbować 1 do 1 ale objętościowo. A jak wywierciłeś dodatkowe otwory w ruszcie choć sam rk ma ich pełno to bym spróbował 1 do 1 wagowo. Czyli jakieś 60/40 objętościowo na korzyść owsa.
2026-09-05 08:33
Rk ma miejsca na ruszcie co nie ma otworów. Najlepszej że palnik 10 i 16kw mają ten sam ruszt, ta sama ilość otworów a różnią się wentylatorami . Ja spalam, testuje mieszankę 1 wiaderko pelletu i 1.5 owsa. Idzie palnik jak zły Przy okazji usprawniłem instalację i dodałem sterownik który po wygaszeniu kotła załącza pompę Cwu i wyciąga mi całe ciepło z kotła. Ja cwu grzeje prądem cały rok i jedynie interesowało mnie wykorzystywanie gorącej wody z kotła po dogrzaniu bufora. Oczywiście mogę tak ustawić by kocioł ładował Cwu i bufor razem, jak i po wygaszeniu kotła wykorzystał wodę tylko ta opcja będzie użytkowana jak rodzina będzie odwiedzała. Czemu tak Cwu mam? bo w lecie grzeje PC wodę użytkową a zresztą nie chce by kocioł załączał się na samo grzanie Cwu. W moim przypadku prąd mam z paneli więc za darmo [tu pojechałem ]
2026-09-05 23:01
No to elegancko. Czyli 1,5 do 1 na wiadra wychodzi mniej więcej 1 do 1 wagowo. Też stestuje ale muszę zrobić sobie jakąś ręczną małą betoniarkę do mieszania. U siebie od lat stosuje techa st cwu. W okresie przejściowym może nie wystarcza ale w pełnym zimowym gdy bufor ładuje się co kilka godzin wody jest pod dostatkiem dla 4 os.
2026-09-06 04:46
Ja jak pisałem, cały rok grzeje Cwu prądem. Teraz dołożyłem sterownik z czujnikiem przylgowym który wsadziłem do kapilary która została umieszczona w kotle. Kocioł dobija bufor, wygasza się a temp wody w wymienniku idzie do góry. Sterownik to wychwytuje i załącza pompke Cwu. Wyciąga wodę i ładuje zbiornik. Niby durnota ale obliczyłem że po 300-350 cyklach grzania bufora mi się zwróci mi się ta inwestycja  

W sezonie zobaczymy jak owies pójdzie ale mam 2 znajomych co w Ogniwie spalało w tamtym sezonie mieszankę pellet z owsem. I obydwoje są bardzo zadowoleni. W tym sezonie też jadą na mieszance.
2026-09-06 09:43
wuwok napisał » 2026-09-06 04:46
Teraz dołożyłem sterownik z czujnikiem przylgowym który wsadziłem do kapilary która została umieszczona w kotle. Kocioł dobija bufor, wygasza się a temp wody w wymienniku idzie do góry. Sterownik to wychwytuje i załącza pompke CWU

Działa to u mnie tak samo opisywałem to już kilka lat temu
dodane 2026-09-06 07:32Tyle, że czujnik przylgowy mam zamocowany i zaizolowany na rurze wychodzącej z kotła. Czujniki kotła jest na swoim miejscu aby mieć podgląd temp kotła.
dodane 2026-09-06 07:38W okresach przejściowych jeżeli to nie wystarcza do osiągnięcia pożądanej temperatury cwu załącza mi się automatycznie grzałka w zasobniku.
dodane 2026-09-06 07:43Pisałem prośbę do ES o zmianę w sofcie aby po wyłączeniu pompy ładującej bufor załączała się pompka CWU lub dalej pracowała pompa ładująca. Na przykład z ustawieniem czasowym w zakresie 1-10 min i każdy dostosuje do siebie...
Ale jak na razie bez odzewu
2026-09-07 18:44
  Pawelxxx Posty: 2 Ostrzeżenie: 0
U mnie leci 100% owies. Piec obecnie włączam tylko do CWU. Czas do osiągnięcia zadanej temperatury w bojlerze bez widocznych różnic w porównaniu do peletu. Piec to Ogniwo z początków rozpoczęcia produkcji ich pieców peletowych. Eco Palnik Vip (18kW wg. producenta pieca bo na tabliczce palnika jest 20kW). Co do ustawień: Moc ustawiona na sztywno 11kW, czas podania owsa do rozpalenia 30sek. Dmuchawa w trakcie pracy 92%. 
Gdy w trakcie rozpalania pojawi się bardzo dużo dymu to podbijamy ilość paliwa do rozpalenia (w necie sporo ludzi miało ten problem). Grzałka powinna być zakryta. Ogólnie w moim palniku czujnik płomienia jest w kiepskim miejscu. Jego detekcja skacze pomimo, że płomień jest spory. Prawdopodobnie piętrzące się wypalone ziarna utrudniają detekcję płomienia. Pomimo to woda grzeje się tyle czasu co na pelecie A1.
Podajcie swoje ustawienia jeśli palicie samym owsem, może wspólnie dopieścimy temat bez konieczności modyfikacji palników.
2026-09-07 20:58
Zgadza się na tych ok 10kw 50%mocy przy tym palniku pojedziesz, bo mam taki sam. Ale większa moc i dłuższy cykl palenia odpada. Za mały ruszt i zbyt mało otworów powietrza wtórnego. Owies pęcznieje. W końcu zapycha palnik niespalonym niespalonyn paliwem.
dodane 2026-09-07 17:46Jest i betoniarka 🤣

https://youtu.be/PCibJjpBw_E?is=TH_FbNBVYnN-otUJ
Użytkownicy online: Dany2, Formdar