| Forum eCoal.pl v3.5 / v4.0 Odpadające kawałki z komory spalania Subskrybuj | ||||
|
|
||||
|
Bogusinek
|
Witam,
Wygasiłem ostatnio kocioł na dosłownie 3 dni. Dziś poszedłem go wyczyścić i na nowo rozpalić. Po kilku godzinach przyszedłem zobaczyć, czy wszystko okej, a moim oczom ukazały się odpadające płaty ze ścianek z komory spalania. Blacha pod tymi „skrzepami” jest wręcz idealna. Podejrzewam że odpadło trochę blachy po prostu, choć te kawałki rozpadają się w rękach. Nie wiem czy jest to nagar jakiś czy faktycznie blacha. Dodam, że wytarłem szpachelką komorę bardzo dokładnie podczas czyszczenia. Kocioł oczywiście po tych trzech dniach był mokry w środku. Co sądzicie ? Jest się czego obawiać? dodane 2026-06-22 16:03
|
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Siara napiła się wilgoci powstały gazy i wszystko wygotowało co było pod nagarem, wypaliło i odpadło. Latem to raczej normalne i dobre przy krótkim postoju. Odstaw kocioł na kolejne kilka dni a później przeciągnij bardzo intensywnym ogniem. Więcej tego odpadnie. Widok nie jest przyjemny bo to tak odpada punktowo. Powstają takie bąble ktore wystarczy lekko odrapać.Dlatego kotły nie powinny za długo stać bo wtedy siara pod nagarem żre blachę.
|
|||
|
|
||||
|
Bogusinek
|
Okej, dzięki bo już się wystraszyłem. Całą komorę drapałem ile wlezie i było „czysto” ale jak widać po odpaleniu kotła tylko wydawało mi się że wydrapałem wszystko.
Myślę że nie będę go odstawiać bo przeraża mnie lekko taki widok a szkoda mi kotła bo chodzi mi już bez większych problemów prawie 6 lat. |
|||