| Forum eCoal.pl v3.5 / v4.0 Problem z ustawieniami Subskrybuj | ||||
|
|
||||
|
Wodek93
|
Dzień dobry !
Prosiłbym o pomoc i zdiagnozowanie ewentualnych błędów w ustawieniach albo rozwianiu watpliwości. Kocioł Ogniwo Eko Plus M 20 KW ( praca na trybie retorta grupowa). Tutaj link do ustawień https://esterownik.pl/device/36144 Problem mam tego typu że przy obecnych temperaturach w dzień powiedzmy 15 stopni w nocy 0 -2 moje spalanie wynosi w graniach 23/4 kg (4 podania, na 4d ustawione 38 stopni) dom ma około 190m2 temperatura w domu 23. Dodam że raz udało się uzyskać wynik 18 kg/dobe ale było to przy 3 podaniach (tryb retorta grupowa) gdzie na drugi dzień juz było trochę chłodniej i miał poważne problemy aby dobić do zadanej co oczywiście odbiło się momentalnie w ilości węgla. Uprzedzając ewentualna krytykę kocioł mam od 2 tyg. Zasadniczo coraz bardziej zaczynam obawiać się ilości opału potrzebnego na zimę. Co wydaje mi się najdziwniejsze wg licznika podajnika w nocy przy niższych temperaturach na 4 podaniach uzyskuje mniejsze spalanie niż w dzień przy tych około 15. Za wszelką pomoc dziękuje. |
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Udostępnij swój sterownik jako publiczny bo go nie widać.
Trochę za słabo opisałeś ustawienia ale spróbuj najpierw pokazać sterownik. |
|||
|
|
||||
|
Wodek93
|
Udostępnione.
Moje ustawienia trybu retorty grupowej -Moc min 8kw (4podania, 35% nadmuch) -Moc max 12 kw (4 podania 36% nadmuch) Histereza 0,5 stopnie Histereza max 4stopnie Zawór 4d 38 Cwu zadane 50 histereza 2stopnie Zadana kotła 63. |
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Twoje odczucie że w dzień pali więcej wynika pewnie z trybu podtrzymania. Moim zdaniem 10 min postoju to za mało jeśli masz dobry opał. Tak ze 30 min powinno już coś pokazać innego.
Byłoby dobrze ustawić histerezę zaworu 4D na 1 st. Dla trybu grzania ustaw 5 powtórzeń dla obu mocy. Mniej powtórzeń wcale nie oznacza mniejsze spalanie. Dobór dmuchawy po ocenie popiołu dopalony czy nie dopalony. Jaki masz opał? Histereza przejścia na moc max 2st. |
|||
|
|
||||
|
Wodek93
|
Też tak myślę że ten postój jest bardzo krótki, tutaj problemem nie wiem czy nie będzie instalacja rury stalowe w piwnicy ale znowu bez przesady.
Co do opału to przyznaje że wdepnąłem w Kazacha mała kaloryczność myślę że daje się we znaki (max23) . Spróbuję z tymi histeryzami. Popiół raczej bez spieków, występuje trochę "koksikow" które można zgnieść ręką. |
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
23MJ to jak palenie kartonem. W takiej stuacji lepiej zmienić zakres mocy w górę czyli 12 i 16kW. Jak masz koksiki to podnieś dmuchawę o jeden procent dla każdej mocy.
|
|||
|
|
||||
|
Wodek93
|
A jakie ilości podań proponujesz dla tych 12 i 16kw ? Mam tak niskie bo jak szedł na automacie retorta ecoal to brał 45kg / 24h. To jakie proponujesz na początek podjąć kroki poza tymi histeryzami ? Zostawiać na tych niskich mocach i zwiększyć na próbę na 5 podań. A jak nie będzie pozytywnych efektów to zmienić na te 12/16 ?
Jak myślisz w jakich granicach powinno oscylować spalanie w takim przypadku ? Jakby wszystko było dobrze ? |
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Dla każdej mocy jaką sobie wybierzesz startuj od 5 powtórzeń.
Moc max możesz śmiało wybrać większą jak 20kW ale to zimom i to jako ciekawostka. Grupowy to bardzo fajny tryb ale wymagający. Poczytaj o tym na forum. |
|||
|
|
||||
|
Wodek93
|
Dziękuję Ci bardzo za bazę informacji. Przestudiuje jeszcze forum.
Na teraz na próbę dałem 8kw na 5 podań i 36% nadmuch i 12kw 5podan nadmuch też 36 % oraz zmieniłem histeryze dla 4d o ten 1 stopień. Oby udało się uzyskać jakieś spadki spalania bo wydaje mi się że te 23/4 kg to sporo jak na taką pogodę. |
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Obniż sobie temperaturę załączania pomp na 45st a nawet 42st. Trochę niepotrzebnie się zamyka zawór 4D podczas dogrzania CWU.
Też bym zaproponował histerezę 1 dla CWU ustawić na 0,5st. A sama temp CWU na 48st. Histereza kotła 0st. Wydłuż to podtrzymanie. |
|||
|
|
||||
|
Wodek93
|
Przetestowałem Twoje ustawienia histerezę 0, 5 podań nawet na 8kw licznik z czasu pracy podajnika bil rekordy wychodziło po ponad 5 min na godzinę. A efektu żadnego poza ciągła praca bo podtrzymania było tylko chwilę w zasadzie krócej niż na tych 4 podaniach. Także wydaje mi się że podtrzymanie osiągnąć u mnie to jakaś czarna magia w cyklach bez dogrzewania cwu bo jedynie wtedy jak się to wygrzeje to kocioł łapie te te 20/25 min podtrzymania. Możesz zerknąć na wykresy z dziś i wczoraj (ustawienia na 5 podań były od około godziny 20:30/21 do 23 ze względu na ciągle pchanie węgla zszedłem na 4podania). Teraz widzę że histereza na 4D zrobiła robotę teraz nie skacze jest praktycznie równo. Zauważyłem że przy tych 4 podaniach leci do popielnika nadal trochę koksiku czyli teoretycznie za mało wiatru ale z kolei jakby go podnieść to spaliny pójdą pewnie w okolice 160/170 stopni co chyba będzie wywierać to ciepło w komin.. domyślam się że osiągniecie podtrzymania to cel, ale nie mam pojęcia jak do tego doprowadzić .. jeżeli to robi jakąś różnicę to info odnośnie ocieplenia domu to połowa domu w ocieplona biała 15. Dach tylko 10cm wełny póki co bo sufitów jeszcze nie zmieniałem. Szukam jakiegoś punktu zaczepienia w tych ustawieniach ale ciężko to idzie .. jeśli w takim wypadku masz jakieś propozycje to chętnie wypróbuję ☺️
|
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Wykres jest stabilniejszy ale nie wprowadziłeś wszystkich zaleceń. Samą ilością powtórzeń niczego nie zwojujesz. Kocioł i tak częściej pracuje na mocy 12kW.
Moim zdaniem prościej dla ciebie będzie zastosować tryb retortowy ręczny. |
|||
|
|
||||
|
Wodek93
|
Kocioł na 12kw idzie tylko w momencie dogrzewania cwu.
Retortowy ręczny z tego co słyszałem to wyższa szkoła jazdy i trochę się tego obawiam, nie wiem nawet od czego by zacząć i jak to ogólnie potem korygować.. przeglądałem forum ale nadmiar informacji też nie jest dobry. Jeżeli masz chęci do pomocy byłbym chętny aby coś pokombinować bo na teraz wychodzi mi że przy -2 w nocy i ok koło 13 w dzień bierze około 23kg trochę chyba sporo nie ? |
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Czy Twój siłownik na zaworze 4D mniej więcej pokazuje taki sam kąt otwarcia fizycznie jak i na sterowniku? Jaki to siłownik?
Tryb ręczny jest bardzo prosty i śmiało możesz go wypróbować. Ustaw histerezę kotła 0st Czas podawania 8s Czas postoju 35s Dmuchawa 38% Masz bardzo słaby opał 23Mj i jak pisałeś nie małą powierzchnię ogrzewana. Zatem Twoje 23kg to wcale nie musi być dużo chociaż tak to wygląda. |
|||
|
|
||||
|
Wodek93
|
Siłownik to afriso jak i zawór 4d i tak pokazuje mniej więcej tak samo może różni się o niecałe 5 %.
Okej rozumiem a jak potem korygować takie ustawienia ? Jeżeli np zacząłby przebijać zbyt wysoko albo nie potrafił dogrzać ? Wiem że opal jest tragiczny można powiedzieć że jakoś mnie zaćmiło jak go kupowałem 🤦 na szczęście tylko 1tona. Potem wpadnie pieklorz z Chwałowic. W zasadzie przy tej temp nocnej nie uważam tego za zadna tragedię po prostu ciekawi mnie czy da się mniej 😅 |
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Teraz kociołek pracuje stabilnie nawet przy takim opale.
Wypróbuj ręczny. Masz tylko 3 parametry do korekty. Ale fizycznie kręcisz pojedynczo każdym z nich. Zacznij od tego co zaproponowałem. Najlepiej jakbyś pokazał fotki palnika i popiołu. A w domu dużo korzystacie z CWU? Jakoś nie bardzo widać na wykresie aby tam się coś działo. Masz fizycznie zabudowaną pompę ochrony powrotu? |
|||
|
|
||||
|
Wodek93
|
Zajmę się ręcznym w weekend może jak będę miał więcej czasu, aby nad tym jakos panować. Na wykresie z dziś np teraz widać 3 spadki temp zadanej to właśnie było cwu. Tak jest pompa ochrony powrotu ustawiona jako "kotłowa" przez serwisanta. Wczesniej nie potrafiło to ogarnąć tej temperatury powrotu jak była ustawiona jako mieszająca. Pompa idzie na minimalnej mocy w trybie ciągłym. Zdjęcia nie chcą się dodać ..
|
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Zdjęcia musisz pomniejszyć chyba do 2 MB. Ale chyba mnie dodałeś do ignorowanych ?
|
|||
|
|
||||
|
Wodek93
|
||||
|
|
||||
|
rj1972
|
Spoko. To się zdarza przeważnie przypadkowo.
Twój palnik ja bym ocenił dobrze ale raczej masz dziurę. Za mało opału i delikatnie spieka popiół. Ale bardzo dobrze przepalony. Raczej kopczyk w górę. W grupowym do zmiany wiele opcji i kombinacji. Generalnie zwiększyłbym zakres mocy. Jak wypróbujesz ręczny to będziesz miał mniej opcji a kombinacji równie dużo dużo jednak szybciej to doprecyzować. A co się stało że rano kociołek został wygaszony? Zerwana zawleczka? |
|||