| Forum eCoal.pl v3.5 / v4.0 ustawienie kotla pomoc Subskrybuj | ||||
|
|
||||
|
Matti
|
witam posiadam kocioł ogniowo eco plus+ 16 kw. piec miałem ustawiony fajnie lecz strzeliła płyta główna i musiałem wymienić na nowa i teraz nie wiem do końca czy dobrze mam ustawiony piec . pale pelletem i tylko w zimie . Mógłby ktoś zerknąć i ewentualnie coś doradzić ?
|
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Jeśli palisz w nim pelletem w trybie Ecoal to raczej powinieneś zmienić typ kotła z Plus + na Pellet.
Dmuchawa też na poziomie korekty 0%. Czas podawania do obserwacji. |
|||
|
|
||||
|
Matti
|
ale to nie jest typowy kocioł na pellet , nie wiem jakie ustawienia wcześniej miałem :/ . na chwile obecna fajnie się pali ale nie wchodzi w podtrzymanie :/ ale dom jest wyziębiony nie było palone z tydzień po awarii sterownika dlatego może nie wchodzi poczekam do jutra .
|
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Wiem że to nie peleciak bo też mam Plus +.
Jeśli chodzi tylko o podtrzymanie to masz za długi czas postoju podajnika 40min. Tutaj byś musiał skrócić np. Min 3minuty. A do pracy z pelletem jest opcja typu podajnika / kotła Pellet w tym sterowniku. Ma krótszy czas przerwy |
|||
|
|
||||
|
Matti
|
ok . w takim razie zmienię te ustawienia . tylko jeszcze jedno mnie zastanawia nie wchodzi w trym podtrzymania :/ i jeszcze nie osiągną temperatury zadanej na grzejnikach . Zawór 4d mam w sterowniku 40 procent a w rzeczywistości jest na 2 na pokrętle to mnie dziwi :/
dodane 2026-02-26 08:37zmienilem parametry na pellet lecz dalej nie wchodzi w podtrzymanie dobija do 63.7 i koniec .Nie wiem co to jest ten algorytm wygaszania kotla mam ustawione tylko w grzaniu . |
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Były ruszane kabelki od siłownika?
Jeśli tak to upewnij się że kierunek otwierania zaworu jest właściwy. Ustaw ponownie siłownik i zawór na 5 a następnie zresetuj sterownik. A jaki masz fizycznie siłownik? Jaki ma czas otwarcia? 120s jak jest wprowadzone do sterownika? Spróbuj jeszcze dać mu czas pracy podajnika w grzaniu 5s. Niech podaje mniej a częściej. Ta dmuchawa to dobrze przepala Pellet? |
|||
|
|
||||
|
Matti
|
kable były ruszane ale podpięte są tak samo . kierunek jest ok od 0 do 10 pokrętło muszę przekręcić zgodnie ze ruchem wskazówek zegara i mam ustawione w prawo , tak jest 120 s tyle co pisze na siłowniku. teraz drugi raz wszedl w podtrzymanie z przepalania pelletu jestem zadowolony nie ma spieków ani grudek tylko taki popioł dodane 2026-02-26 09:55właśnie ja tego nie rozumie jak mam teraz 15 s to podaje długo a rzadko a jak zmniejszę na 5 s będzie podawał mniej a częściej ? sam sobie sterownik będzie regulował ? dodane 2026-02-26 10:00teraz tak myślę i ja nic nie zrobiłem z tym siłownikiem podpiołem i tyle . Siłownik był na 0 zawór pewnie tez i tak zostawiłem. a teraz na rozpalonym piecu mogę skalibrować siłownik ? czy muszę poczekać jak go wygaszę całkowicie do czyszczenia? |
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Tak jest w ecoalu że sterujesz tylko czasem podawania a czas przerwy jest odpowiednio zaprogramowany.
Im większy czas podawania tym dłuższa przerwa. Do tego sam dobierasz dmuchawę. Wypróbuj to sobie od nowa i zacznij od 3s podawania i obserwacja. |
|||
|
|
||||
|
Matti
|
ok |
|||
z przepalania pelletu jestem zadowolony nie ma spieków ani grudek tylko taki popioł