| Forum Pello v3.5 / v4.0 Problem z panelem LCD/sterownikiem Subskrybuj | ||||
|
|
||||
|
Nazer
|
Witam, mam taki problem ze nie mam komunikacji między sterownikiem a panelem lcd (wszystko działało, nic nie ruszałem, kabelki sprawdzone - nic się nie wypieło). Co może być przyczyną takiej sytuacji? (obecnie steruję kotłem za pomocą smartfona). Wczoraj musiałem go kalibrować ze stoperem i z poziomu telefonu uruchomić podajnik :(. Drugie pytanie przy okazji. Dlaczego gdy zmieniam wartości wagowe po kalibracji to w aplikacji nie zmienia mi się wartość spalania kg/h? Dopiero jak zmieniam kaloryczność w ustawieniach to te wartości się zmieniają, a jak zmieniam wartości wagowe to spalane kg/h są takie same, nie ważne czy w ustawieniach kalibracji dam 1000g, czy 5000g to ciągle pokazuje spalanie np. 2,80kg/h.
|
|||
|
|
||||
|
MichalK1
|
Nazer napisał » 2026-02-08 08:24 Witam, mam taki problem ze nie mam komunikacji między sterownikiem a panelem lcd (wszystko działało, nic nie ruszałem, kabelki sprawdzone - nic się nie wypieło). Co może być przyczyną takiej sytuacji? Zakładając, że połączenie płyta-panel jest ok to może być problem z odczytem danych z karty pamięci. Wyłączyć kocioł, wyjąć kartę, włożyć ponownie. Nazer napisał » 2026-02-08 08:24 Drugie pytanie przy okazji. Dlaczego gdy zmieniam wartości wagowe po kalibracji to w aplikacji nie zmienia mi się wartość spalania kg/h? Dopiero jak zmieniam kaloryczność w ustawieniach to te wartości się zmieniają, a jak zmieniam wartości wagowe to spalane kg/h są takie same, nie ważne czy w ustawieniach kalibracji dam 1000g, czy 5000g to ciągle pokazuje spalanie np. 2,80kg/h. Pomyśl logicznie, dlaczego wydajność podajnika miałaby mieć wpływ na spalanie? Właśnie po to kalibrujesz podajnik żeby sypał konkretną ilość (wagę) pelletu, wpisujesz 1000 podajnik pracuje dłużej, wpisujesz 5000 podajnik pracuje krócej. Kocioł ma ci dostarczyć konkretną ilość energii a to zależy od kaloryczności paliwa, mniej kaloryczne to musi go zużyć więcej, bardziej kaloryczne to wystarczy go mniej. |
|||
|
|
||||
|
Nazer
|
Dziękuję za odpowiedź... Sprawdzę tą kartę, bo rozumiem, że ona fabrycznie jest w sterowniku?
|
|||