Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  eCoal.pl v3.5 / v4.0  ustawienia pieca Kotstal 28kw Subskrybuj
2026-02-05 15:50
  Dominikmilo Posty: 0 Ostrzeżenie: 0
Hej! 

Szukam odpowiednich parametrów ustawienia pieca Kotstal 28kw. Tak wiem że piec jest przewymiarowany, ale z takim piecem kupiłem dom (powierzchnia 141m2, nowy, dobrze docieplony). Zanim założyłem temat poprzeglądałem forum i inne strony, ale moim zdaniem dalej nie znalazłem idealnych ustawień. 
Głównym problemem według mnie jest zbyt niska temperatura spalin (czujnik czyszczony), poza tym duże skoki temperatury - zadana 60, a praca pieca w zakresie 50-75 stopni. W piecu nigdy nie było kopczyka, ogień pali się przy lewej stronie, prawa zasypana jest popiołem - lewa za to spiekami. 
Piec aktualnie pracuje w ecoal automat, na ustawieniach grupowych piec gasł raz w grzaniu raz w podtrzymaniu więc wyłączyłem algorytm wygaszenia kotła. Poza tym przy grupowym często pojawia się komunikat o braku komunikacji, a panel bardzo wolno działa i czasem trzeba kliknąć jakieś ustawienie kilka razy żeby zaskoczyło. W automacie brak powyższych problemów.

Palę groszkiem złoty lew.
Instalacja: 
Poziom 0 - czujnik temp. wewnętrznej przewodowy + podłogówka po całości ok 80m2 sterowana zwykłym ręcznym zaworem z poziomami otwarcia od 1 do 6 i wskaźnikiem temp na zasilaniu (obecnie ustawione ok 38 stopni) i powrocie.
Poziom 1 - czujnik temp. wewnętrznej przewodowy 5 grzejników + podłogówka w łazience z zasilania grzejnika
W kotłowni zbiornik cwu poziomy 150L dwupłaszczowy + grzałka elektryczna 2kw
Pompa cyrkulacyjna na ciepłą wodę (nie podpięta do sterownika)
Pompa mieszająca jako ochrona powrotu (podpięta do sterownika, dlatego nie ma już miejsca na cyrkulację).

Dzisiaj zamówiłem również przewody czujnik temperatury zewnętrznej, aby uruchomić regulator pogodowy z nadzieją, że on ustabilizuje pracę kotła.
Dodatkowo problem ze zbierającą się dużą ilością sadzy na ściankach (według mnie)
Komin systemowy jawar z odprowadzeniem skroplin, przepust powietrza przymknięty o 1 oczko.

Czy jest w stanie ktoś doradzić co pozmieniać w parametrach?
Czy warto coś dokupić lub zmienić w moim set-upie?
Czy zostaje tylko wymiana pieca na mniejszy lub zmiana źródłą ogrzewania, a może przerobienie tego pieca na pellet?
Próbowałem się go uczyć przez parę miesięcy, ale mam już go serdecznie dość.
Sterownik udostępniłem
Z wyrazami rozpaczy :(

2026-02-05 21:02
  rj1972 Posty: 1360 Ostrzeżenie: 0
Dla takiego smoka najlepiej zmienić typ palnika ecoal na tryb ręczny. 
Moja propozycja to
Czas podawania 12s
Czas postoju 38s
Dmuchawa 38%
Pompę dodatkową zmień na kotłową.
Jutro ocenisz zmiany.
Użytkownicy online: Artkala, emaz, Felek, jareckicbr, Maron, marzena, Paladyn164, PIEC2018