| Forum Pello v3.5 / v4.0 Problemy z temperaturą powrotu i ustawieniami kotła EVOPELL DEFRO PLUS Subskrybuj | ||||
| Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
|
||||
|
wuwok
|
Skoro poprzedni sezon działało to do sprawdzenia filtry, pompa na instalację CO. Pompka może siada, dać ją na trzeci bieg i zobaczyć czy faktycznie szybciej działa.
|
|||
|
|
||||
|
AK90
|
Tomas20987 napisał » 2026-02-05 15:11 Przez zawyżoną moc kotła masz prawdopodobnie bardzo wysoką temperaturę spalin (ponad 180 stopni Celsjusza), co oznacza duże straty ciepła. Sprawdź ten filtr – zajmie to kilka minut. Jeśli jest zapchany, pogarsza obieg wody i instalacja nie będzie prawidłowo grzała. przy 12kw wczoraj było pod 200 stopni tych spalin, chciałem wyczyścić ten czujnik wcześniej ale nie wiedziałem ,że jest taki ciężki dostęp do niego więc pod wieczór się tym zajmę. dodane 2026-02-05 14:31 wuwok napisał » 2026-02-05 15:22 Skoro poprzedni sezon działało to do sprawdzenia filtry, pompa na instalację CO. Pompka może siada, dać ją na trzeci bieg i zobaczyć czy faktycznie szybciej działa. Podczas pracy można te bieg zmienić czy kocioł musi być wyłączony ? |
|||
|
|
||||
|
Tomas20987
|
Tak zamknij oba zawory po obu stronach filtra, żeby woda nie uciekała. Podstaw jakieś naczynie, bo i tak zawsze trochę wody poleci. Wykręć filtr, wyczyść go i po włożeniu i zakręceniu zaślepki ponownie otwórz zawory. Do instalacji może dostać się trochę powietrza, więc możliwe, że trzeba będzie później odpowietrzyć instalację — chyba że masz zamontowany automatyczny odpowietrznik, wtedy powinna odpowietrzyć się sama.
|
|||
|
|
||||
|
wuwok
|
Biegi pompy możesz zmieniać podczas pracy, ważne byś słyszał, czuł ze pompka szybciej pracuje.
dodane 2026-02-06 05:38Wpisz kaloryczność opału 16.5 |
|||
|
|
||||
|
AK90
|
Generalnie wczoraj wyczyściłem czujnik spalin i dmuchawę i widać ,że temperatura spalin jest już ok także dzięki za zwrócenie uwagi na to. Wyciągnąłem filtr i przeczyściłem ale był praktycznie idealnie czysty, instalacja odpowietrzona. Temperatura nadal nie dobija do zadanych wartości ale po tym wszystkim kocioł równo grzeje tj. nie ma spadku temperatury na grzejnikach przy maksymalnej mocy jak to się zdarzało wcześniej. Zmieniłem bieg na pompie i zaczęła pracować szybciej więc jest ok.
dodane 2026-02-06 15:53 wuwok napisał » 2026-02-06 06:38 Biegi pompy możesz zmieniać podczas pracy, ważne byś słyszał, czuł ze pompka szybciej pracuje. dodane 2026-02-06 05:38Wpisz kaloryczność opału 16.5 Dzisiaj odebrałem dostawę nowego pelletu więc go zwarzę i ustawie kocioł pod niego, pytanko tylko mam rozumiem ,że kaloryczność wprowadza się ręcznie ale to wpisuje się wartość którą podaje producent pelletu? Czy na sztywno teraz zmienić na 16,5? Ogólnie zakupiłem pellet Barlinka. dodane 2026-02-06 16:00 rj1972- Przeniosłem czujnik na prawą stronę bo tam idzie rura na większość grzejników w domu. Tak może być czy lepiej na tą srebrną jednak? Dodaje zdjęcie ,żeby zobrazować. Mam jeszcze pytanie odnośnie tego zaworu otwartego o którym pisałeś MichalK1 (dodaje zdjęcie) generalnie dziwne jest to, że do samego zaworu rura jest gorąca zaraz za nim jest generalnie ciepła więc wygląda tak jakby ten zawór nie przepuszczał tej wody chociaż jest otwarty. Dopiero jak górna rura się nagrzała to podniosła się temperatura tego odcinka nad zaworem. dodane 2026-02-06 16:00 ![]()
|
|||
|
|
||||
|
Tomas20987
|
Filtr jest czysty to dobrze wiadomo że nie przymula.
Możesz jeszcze zwiększyć czas między czyszczeniami palnika do 240 minut oraz ustawić liczbę cykli czyszczenia na 3 w opcjach „Spalanie” i „Czyszczenie palnika”. Dzięki temu wydłuży się czas pracy kotła, będzie rzadziej się wygaszał i powinien lepiej dogrzewać instalację. |
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Dobrze zrobiłeś z tym czujnikiem.
Popraw parametry spalania jak inni radzą bo kiepsko to grzeje. Chwilowy sukces na 15kW to 56st na kotle. Generalnie Twój kocioł dmucha ale nie grzeje. Pokaż może palnik i popiół. |
|||
|
|
||||
|
Zbyszko
|
Za dużo wiatru, za mało pelletu na palniku. Przy tej pogodzie kocioł 12kw dom powinien rozszarpać. Zdjęcia ognia zapodaj. Zdjęcia popiołu.
|
|||
|
|
||||
|
MichalK1
|
Weź chłopie ten czujnik jakoś zaizoluj termicznie bo teraz nie wiadomo co pokazuje, z jednej strony się grzeje od rurki a z drugiej chłodzi od otoczenia.
Kalibracja pelletu, czyszczenie czujnika spalin, czyszczenie wymiennika |
|||
| Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||