Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5 / v4.0  Problemy z temperaturą powrotu i ustawieniami kotła EVOPELL DEFRO PLUS Subskrybuj
2026-02-03 15:20
  AK90 Posty: 4 Ostrzeżenie: 0
Witam Wszystkich,

Mam nadzieję ,że znajdzie się tu jakaś dobra dusza i pomoże mi z ustawieniem kotła EVOPELL DEFRO PLUS. Osoba ,która montowała całą instalacje w moich oczach przestała być wiarygodna i zastanawiam się czy aby napewno wszystko zostało zamontowane poprawnie... Od 2 lat jestem posiadaczem ww kotła i generalnie proszę o ewentualne zrozumienie. Kocioł w ogóle nie dobija do zadanych temperatur przeze mnie i nie mam już pojęcia co może być przyczyną. Jakiś czas temu zauważyłem, że temperatura powrotu jest ciągle w okolicach +/- 40 stopni, ,,fachowiec,, który to montował powiedział ,ze taka temperatura na powrocie jest ok... czytają sporo na ten temat wiem ,że jest daleko od ok...  Ustawiony jest na 12kw i nie potrafi dobić temperatury 21 stopni w domu. Wczoraj ustawiłem ochronę powrotu na zaworze 4D (wcześniej pompa CWU) i wszystkie parametry tj. temperatura kotła, temp. zaworu, temp powrotu były praktycznie idealne do zadanych ale no moc pieca spadła automatycznie do 3kw i grzejniki były letnie mimo ,że w domu było 19,5 stopnia a ustawione było aby grzał się do 21. Mam też drugi problem z grzejnikiem szczytowym w łazience a mianowicie po wymianie kotła w ogóle przestał grzać (przed wymianą było ok) ,,fachowiec,, stwierdził, że musiał być jakiś osad w rurach i zablokował dopływ ciepłej wody do grzejnika i zasugerował mi wymianę rur które do niego prowadzą, zanim zgodziłem się na to poczytałem sporo i wiem ,że takie problemy mogą się też zdarzać przez nie do końca prawidłowy montaż instalacji i jak zapytałem czy jak okaże się, że po rozwaleniu łazienki grzejnik dalej nie działa to zapłaci za powstałe szkody no to zaczął wymyślać rożne dziwne rzeczy więc sobie odpuściłem. Grzejnik odpowietrzałem woda w nim jest i leci więc wydaje mi się ,że na logikę gdyby był zablokowany to i woda by się z niego nie sączyła. Mogę wysłać zdjęcia jeśli ktoś by mógł rzucić okiem na ww problemy będę bardzo wdzięczny. Jeśli napisałem trochę niezrozumiale to przepraszam i chętnie rozwinę temat jeśli będzie taka potrzeba.

Pozdrawiam 
2026-02-03 18:07
  rj1972 Posty: 1357 Ostrzeżenie: 0
Na początek ustaw na NIE wyłączenie pompy po dogrzaniu pomieszczenia. 
Histereza regulatora pogokojowego na 0.1st.
dodane 2026-02-03 17:07Twój siłownik ma czas otwarcia 125s?
Ja wysoko jest grzejnik w łazience i na jakiej mocy kula pompka CO?
2026-02-03 20:12
Dziękuję za odpowiedź. Pompę zmieniłem już na NIE ale mam pytanie do histerezy jeśli ustawie na 0,1st to spowoduje pewnie częste wyłączanie się i włączanie kotła więc nie wiem czy taki zabieg w zasadzie nie będzie wpływał na większe zużycie pelletu? Czy jednak lepiej jest jak po prostu często się załącza ale przez niewielką różnice w temperaturze nie ma to większego przełożenia na ilość spalania? Czy takie częste załączanie się ma jakiś wpływ na sam kocioł ,który w zasadzie pracuje bardziej intensywnie zapalając jak i wygaszając go co chwile?
Co do siłownika to zgadza się ustawiony jest na 125s.
Grzejnik jest na wysokości 130cm w łazience czy też chodzi o wysokość względem kotła?
 Co do pompy to szczerze mówiąc nie za bardzo wiem jak to odczytać. Jeśli chodzi o samą instalację to jestem trochę laikiem więc proszę o wyrozumiałość jak to się mówi szybko się uczę . Wysyłam zdjęcia obu pomp bo nie wiem o której konkretnie mowa jak i całej instalacji może to coś pomoże. 
dodane 2026-02-03 19:05
dodane 2026-02-03 19:12Dodam tylko ,że sam odgórnie żadnych ustawień nie wprowadzałem, wszystko to robiła osoba która montowała nam kocioł.
2026-02-03 20:55
Twój siłownik to Afriso więc zobacz jaki ma czas otwarcia wg naklejki jaka powinna na nim być opisana. Moim zdaniem powinno być 120s. Czas reakcji ustaw 90s. Sprawdź wizualnie czy kąt otwarcia na sterowniku odpowiada pozycji na pokrętle siłownika. Ręcznie niec tam nie kręć.
Na którym biegu jest pompa CO i CWU zobaczysz na przełączniku na skrzynkach gdzie doprowadzony jest kabel zasilający. To widać tylko jedna od CO jest od spodu.

Do obserwacji wyłączyłbym na jakiś czas ochronę powrotu przez cwu.
Do palnika pewnie zaglądnie ktoś inny.
dodane 2026-02-03 19:55Temperaturę  załączania pomp ustaw sobie na 40st.
2026-02-03 21:40
  MichalK1 Posty: 47 Ostrzeżenie: 0

Ale masakrycznie ta instalacja wygląda...

Pytanie - czy w instalacji masz wyłącznie te dwie pompy które są na zdjęciu?

dodane 2026-02-03 20:25
 Kiedy czyściłeś czujnik spalin? Jak wysoki masz komin? Jakiej średnicy? Masz chłopie temperaturę spalin 200 stopni a powinna być 120-130. Całe ciepło ci idzie w komin

dodane 2026-02-03 20:26
Nadmuch przy mocy max na 60 i to natychmiast
dodane 2026-02-03 20:40
Dlaczego ten zawór jest otwarty?
2026-02-03 22:53
rj1972:
Masz racje na naklejce jest 120s, jeśli chodzi o kąt otwarcia na sterowniku odpowiada pozycji na pokrętle siłownika. Co do pomp na CO jest poz. 1 a na CWU jest 2 (ta grundfos dla pewności). Zmieniłem ustawienia wzgędem podpowiedzi.

MichalK1:
W instalacji mam tylko te 2 pompy, co do czujnika od nowości czyli grudzień 2024 nie było tam nic czyszczone jak wspominałem jest to mój pierwszy taki piec i nie miałem doświadczenia to ,,fachowiec,, mi powiedział, że jedyne co mam robić to raz na tydzień czyścić kocioł i raz w miesiącu odkręcić tą górną pokrywę i wyczyścić z pyłu. Co do wysokości komina i jego średnicy to nie mogę znaleźć dokumentacji więc mogę jutro zmierzyć i dam znać. Jeśli chodzi o temperaturę spalin to widzisz... nie wiedziałem tego, zmniejszyłem dmuchawę do 60 i pytanko oprócz ewentualnej ingerencji w komin można tą temperaturę jakoś inaczej zmniejszyć ?Co do otwartego na zdjęciu zaworu to nie będę udawał ,że wiem dlaczego jest otwarty... tak zostawił wspomniany ,,fachowiec,,.Generalnie widzę ,że sporo jest u mnie niedociągnięć i stąd moje pytanie znacie może Panowie kogoś godnego polecenia w Poznaniu lub z okolic co mógłby rzucić na to wszystko okiem ?

Dzięki wielkie za zainteresowanie.
2026-02-03 23:13
  MichalK1 Posty: 47 Ostrzeżenie: 0

Chłopie, czujnik spalin się czyści, regularnie, masz to w instrukcji obsługi kotła. Wyczyść i wtedy na pewno trochę spadnie.
Nie potrzebuję dokładnych informacji o tym kominie, raczej stwierdzenie czy ma 3 m wysokości czy 10 m

Domyślam się - wyprowadź mnie z błędu jeśli się mylę - o czymś takim jak kalibracja podajnika nigdy nie słyszałeś i tak jak chłop wprowadził dane na początku tak palisz różnymi pelletami niczego nie zmieniając?
Nad tym otwartym zaworem jest zawór różnicowy, stosowany w instalacjach grawitacyjnych, pojęcia nie mam po co on się tam w ogóle znalazł bo ten kocioł grawitacyjnie pracować nie może. Jak dla mnie to on powinien być zamknięty ale na pewno nie napiszę żebyś to zrobił bo podejrzewam, że żadnych zabezpieczeń na tej instalacji nie ma i uj wie co się stanie.
Nie, nie masz "sporo niedociągnięć", to jest wszystko do rozebrania i zrobienia od nowa. Chłop który to składał jest kompletnym ignorantem i idiotą, to nie mialo prawa działać w żaden sensowny sposób. Nie możesz dogrzać powrotu bo nie masz pompy mieszającej na powrocie, która przy evopellu jest koniecznością. Wszystko spoczywa na pompie c.o. która nie dość że musi tłoczyć wodę na grzejniki to sobie musi dodatkowo wyciągnąć ją z kotła. Ogólnie to szukałbym jak najszybciej hydraulika który to wszystko przerobi, zamontuje pompę mieszającą, zawór ATV, najlepiej sprzęgło i jakoś to po ludzku zepnie. Każdego dnia przepalasz na darmo kilogramy pelletu.

2026-02-04 00:02

Tu jest ta rura która idzie na ten szczytowy grzejnik ,który nie grzeje.

dodane 2026-02-03 22:29
dodane 2026-02-03 22:29

Dodam też, że nie używam kotła do grzania wody ponieważ jak załączyłem ciepłą wodę z tego zbiornika to nie ma stałego strumienia , był używany ostatnio z 15lat temu i ewidentnie coś tam blokuje przepływ wody.

dodane 2026-02-03 23:02 MichalK1:

Wysokość komina myślę, że może mieć coś pod 8-9m. Jutro wyczyszczę ten czujnik i zobaczymy.
Generalnie dobrze się domyślasz dopiero wczoraj tak naprawdę skumałem, że coś takiego jak kalibracja jest... gość nic mi totalnie nie powiedział... Normalnie jestem bardziej wnikliwy ale jest on z rodziny mojej kobiety, do tego natłok informacji odnośnie kotła, częste delegacje i tak jakoś nie zagłębiłem się w temat... moja wina wiadomo dopiero jak zacząłem drążyć parę tematów i jego odpowiedzi dały mi do zrozumienia, że mam do czynienia z partaczem a nie fachowcem. Było sporo ustawień których mówił, że nic już nie muszę zmieniać bo on wszystko poustawiał itp. itd.  Od 2 lat mam ten piec a tak to wcześniej mieszkając w bloku odkręcałem tylko kaloryfer i było ciepło Tak więc dopiero uczę się co i gdzie w tej instalacji...  Dziękuje bardzo i skończyło się w zasadzie na tym na czym domyślałem ,że się skończy czyli źle zrobiona instalacja... szkoda gadać... a jak już wcześniej wspomniałem wiecie może do kogo się zgłosić w Poznaniu z tym ? Pytam bo nie chciał bym znów trafić na jakiegoś pseudo hydraulika... 
2026-02-04 07:28
Po zmianie parametrów siłownika należy zresetować sterownik. 
Zanim opanujesz palnik wprowadź ograniczenie max. kąta otwarcia zaworu 4D na 50%.
Kocioł jest za słabo ustawiony. Ilekroć otworzy zawór zalewa go zimna  woda z niewygrzanej instalacji. To poprostu nie grzeje. 
Gdzie jest czujnik temp CO? Jeśli na zaworze za pompą to musisz go dać dalej albo po prawej albo po lewej stronie.
Ten grzejnik to inna bajka. Może powietr/e, może zamulony a wtedy należy go zdjąć i przepłukać ale może też nie grzać bo prawie nic u ciebie nie grzeje bo co chwila wyłącza pompę CO z powodu za niskiej temp kotła.
Popracuj nad mocą kotła.
2026-02-04 15:02
  Tomas20987 Posty: 13 Ostrzeżenie: 0

Witam!
Na zdjęciu nie widać tego do końca wyraźnie, więc mogę się tylko domyślać, ale wygląda na to, że masz filtr skośny na powrocie, między tymi dwoma zaworami po prawej
Możliwe, że jest przytkany. Jeśli to faktycznie filtr: wyłącz kocioł, zamknij zawory, odkręć filtr i dokładnie go wyczyść.
2026-02-04 19:58
rj1972: 

Te ograniczenie max. konta zaworu 4D na stałe mam tak zmienić? Czujnik jest za pompą ale właśnie myślałem ,że tam gdzie jest pompa CWU to jest czujnik... Jak rozumiem się mylę i jest to pompa CO? ta firmy GRUNDFOS? Czujnik CWU znajduje się jak na zdjęciu wbity w osłonę bojlera to jest normalna praktyka? W jakiej odległości powinien być zamontowany ten czujnik za pompą CO?

Tomas20987:

Mógłbyś konkretnie pokazać te zawory na zdjęciu? Przepraszam ale jak już wspominałem jestem laikiem więc wolę się upewnić. Proszę o wyrozumiałość
dodane 2026-02-04 18:58
Użytkownicy online: Aka01, Cegielnia, Justyna1992, kociolpelet, Kristoforo, LeszekZ, mangon, marqs145, Natalia123, rudek, TODE5910, tslezak, WaldR, _zdzichu