Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5 / v4.0  Problemy z temperaturą powrotu i ustawieniami kotła EVOPELL DEFRO PLUS Subskrybuj
2026-02-03 15:20
  AK90 Posty: 0 Ostrzeżenie: 0
Witam Wszystkich,

Mam nadzieję ,że znajdzie się tu jakaś dobra dusza i pomoże mi z ustawieniem kotła EVOPELL DEFRO PLUS. Osoba ,która montowała całą instalacje w moich oczach przestała być wiarygodna i zastanawiam się czy aby napewno wszystko zostało zamontowane poprawnie... Od 2 lat jestem posiadaczem ww kotła i generalnie proszę o ewentualne zrozumienie. Kocioł w ogóle nie dobija do zadanych temperatur przeze mnie i nie mam już pojęcia co może być przyczyną. Jakiś czas temu zauważyłem, że temperatura powrotu jest ciągle w okolicach +/- 40 stopni, ,,fachowiec,, który to montował powiedział ,ze taka temperatura na powrocie jest ok... czytają sporo na ten temat wiem ,że jest daleko od ok...  Ustawiony jest na 12kw i nie potrafi dobić temperatury 21 stopni w domu. Wczoraj ustawiłem ochronę powrotu na zaworze 4D (wcześniej pompa CWU) i wszystkie parametry tj. temperatura kotła, temp. zaworu, temp powrotu były praktycznie idealne do zadanych ale no moc pieca spadła automatycznie do 3kw i grzejniki były letnie mimo ,że w domu było 19,5 stopnia a ustawione było aby grzał się do 21. Mam też drugi problem z grzejnikiem szczytowym w łazience a mianowicie po wymianie kotła w ogóle przestał grzać (przed wymianą było ok) ,,fachowiec,, stwierdził, że musiał być jakiś osad w rurach i zablokował dopływ ciepłej wody do grzejnika i zasugerował mi wymianę rur które do niego prowadzą, zanim zgodziłem się na to poczytałem sporo i wiem ,że takie problemy mogą się też zdarzać przez nie do końca prawidłowy montaż instalacji i jak zapytałem czy jak okaże się, że po rozwaleniu łazienki grzejnik dalej nie działa to zapłaci za powstałe szkody no to zaczął wymyślać rożne dziwne rzeczy więc sobie odpuściłem. Grzejnik odpowietrzałem woda w nim jest i leci więc wydaje mi się ,że na logikę gdyby był zablokowany to i woda by się z niego nie sączyła. Mogę wysłać zdjęcia jeśli ktoś by mógł rzucić okiem na ww problemy będę bardzo wdzięczny. Jeśli napisałem trochę niezrozumiale to przepraszam i chętnie rozwinę temat jeśli będzie taka potrzeba.

Pozdrawiam 
Użytkownicy online: aiskrzycki81, bynio2222, Czapli12, Darek2, hansschultz, INTELTOM, jareckicbr, Mateus81, omdulina, Pieron, pilo66, Przemek01, psikora, schupa