Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5 / v4.0  Defro Evopel 12 Plus - problem z zaworem 4d Subskrybuj
2026-02-03 06:59
  Gziegosch Posty: 2 Ostrzeżenie: 0
Proszę o pomoc w ustawieniu zaworu 4d Afriso tak, by utrzymywał temperaturę na grzejnikach. Kombinuje od dawna z czasem reakcji, kątem otwarcia, temperatura zadaną i ciągle zawór "faluje" podwyższając temperaturę do ok. 62 i obniżając do ok. 42. Dzieje się to w kilka minut. Mimo nastawienia zadanej na 48 przez większość czasu mam poniżej. O ile w cieplejsze dni jakoś to grzeje, to podczas mrozów nie dogrzewa temperatury w pokoju.  Wg mnie jest to marnowanie energii. Od ochrony powrotu jest pompa mieszająca. Niestety nie mam jeszcze podłączenia do internetu. 
2026-02-03 07:47
  rj1972 Posty: 1357 Ostrzeżenie: 0
Skoro nie masz podłączenia do netu to mały problem w ocenie.
Jak daleko od zaworu masz zabudowany czujnik temp CO? Nie powiem być zbyt blisko ok. 30cm. Za pompą CO.
Czy masz włączoną ochronę powrotu przez zawór 4D? Jeśli tak to wyłącz lub wybierz inną opcję.
Czy masz włączoną opcję wyłączenia pompy po dogrzaniu pomieszczenia? Jeśli tak to przestaw na NIE.
Masz wprowadzony właściwy czas otwarcia zaworu 4D?
2026-02-03 08:33
Nie wiem jak daleko jest czujnik, ale dziś się dowiem,  będzie u mnie instalator. 
Ochrona, jak pisałem, przez pompę mieszająca. Histereza 2,0.
Zatrzymanie pompy po dogrzaniu NIE.
Czas otwarcia zaworu 4d: 140s
Czas reakcji: 10s
Współ. wzmocnienia: 0,5
Histereza pracy: 1
Temp. obniżona za zaworem: 10
Max kąt otwarcia: 100
Wyłączenie palnika po dogrzaniu pomieszczenia: TAK
2026-02-03 08:46
Moim zdaniem Afriso ma czas otwarcia zaworu 120s a nie 140s
Czas reakcji należy zwiększyć na 45s lub 60s do obserwacji.
Max. kąt też jest wrażliwym parametrem ale na razie zostaw 100%. Nie wiadomo jak masz podłączenia cwu a to może być istotne.
dodane 2026-02-03 07:46Pompę ochrony powrotu w ustawieniach pompy dodatkowej lepiej dać na kotłową. Też pytanie jak ta pompa jest zabudowana. Ale praca ciągła tej pompy lepiej wpływa na stabilność siłownika.
2026-02-04 08:26
Dziękuję ci za wskazówki. Czas otwarcia miałem dotąd 120 ale Google mi podpowiedział 140 dla Afriso. Mam masę roboty na głowie (remont starego domu) i mogę odpowiadać z opóźnieniem, za co z góry przepraszam. Siedziałem ostatnio prawie całą noc bo kocioł przekraczał zadaną do ponad 80 stopni a za zaworem do maksymalnej 65. Piec minut później miał już za zaworem 42/48. Bałem się, że to mi zagotuje kocioł w końcu. Nie kumam dlaczego nie trzyma mi temperatury na grzejnikach, tylko obniża poniżej zadanej. Grzejniki są większość czasu letnie. 
Zmniejszyłem obecnie moc do 12kW i czekam na instalatora, by przyjrzał się temu zaworowi. Z braku czasu mam rury za kotłem wciąż bez oslon izolacyjnych. Dziś to pewnie zrobimy. 
dodane 2026-02-04 07:26Wczoraj był instalator i stwierdził, że trzeba wymienić pompę, bo nie daje rady na drugim biegu puścić ciepła na grzejniki. Przedstawiłem czas reakcji na razie na 45s, tylko zastanawiam się dlaczego ma być taki? Obserwuję, że temperatura za zaworem i tak dość szybko spada, za to bardzo powoli się podnosi. Pytanie mam też o temperaturę obniżoną. Czy nie lepiej ustawić na 0? Ktoś mi to sugerował.
2026-02-04 09:33
Temperatura obniżona ma wpływ na różne regulatory np pokojowy dla zaworu 4D albo dla CWU. Jeśli dasz na 0 to tak jakby je wyłączyć o ile czymś tam sterujesz.
Użytkownicy online: danielch, krzysiek, Loniu, milosrohovsky, rafsar, Wojciuirl