Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5 / v4.0  Zawór 4D - ochrona powrotu a temperatura za zaworem Subskrybuj
2026-01-29 20:31
  Spartiata89 Posty: 16 Ostrzeżenie: 0
Witam,
Mam problem z ustawieniem odpowiednich parametrów zaworu 4D aby chronił powrót a jednocześnie puszczał trochę ciepła na instalację.
Kociołek jest udostępniony.
Jak wyżej opisałem mam włączoną funkcję ochrony powrotu przez zawór 4D, wszystko fajnie śmiga, spalanie udało mi się ujarzmić, ale znowu mam problem z niską temperaturą za zaworem. Ogólnie na instalację chciałbym puścić 45 stopni, pomimo kilkudziesięciu prób ustawienia zaworu 4D, dobija on 39-40 stopni za zaworem i ciężko mu dobić temperaturę zadaną w pomieszczeniach. Może ktoś miał podobny problem i go jakoś rozwiązał ustawieniami, proszę o porady.
2026-01-29 21:25
  rj1972 Posty: 1350 Ostrzeżenie: 0
Czy szukałeś na forum opisu działania funkcji ochrony powrotu przez zawór 4D?
Co dla sterownika jest priorytetem? 

Wszystko działa u Ciebie prawidłowo. Spróbuj poczytać korzystając z okna szukaj na górze strony bo to pytanie pojawia się bardzo często.
2026-01-29 21:49
Tak szukałem lecz nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, interesuje mnie czy istnieje szansa ustawienia tak zaworu 4D aby trzymał powrót w granicach 50 stopni i w miarę stopniowo puszczał na instalację ok 45 stopni. To że dla sterownika dogrzanie powrotu jest priorytetem to prosta sprawa ale myślę że gdzieś pomiędzy tym jest jakiś kompromis na dogrzany powrót i w miarę cieple zasilanie. Bawiłem się kątem otwarcia zaworu o widziałem że jest możliwość ustawienia aby powrót trzymał te 50 stopni a i zasilenie było ciepłe. 
2026-01-30 06:37
Kompromis być może jest.
Utrzymać wysoką temp kotła i stabilne warunki.
U ciebie niestabilnym warunkiem jest wyłączenie pompy CO po dogrzaniu pomieszczenia. 
Jeśli masz przez to ciepło w domu to ok. Ale w pewnym momencie mocno jest skłodzona woda w CO.
Skoro masz siłownik to lepiej dopasawoać regulator pokojowy poprzez funkcję obniżonej temp za zaworem ale przy stałe działającej pompie CO. W ciągu doby woda w instalacji jest ciepła.
Inny kompromis to zabudowa czujnika powrotu nie przy kotle na dole a tuż pod samym zaworem 4D. Jednak to jest bardziej sztuczka. Ale warto spróbować.
Najlepszym kompromisem to 3 pompa do ochrony powrotu albo CWU ale to już grubsza sprawa.
2026-01-30 07:00
Możesz powiedzieć gdzie zamontować tą pompę na powrocie ?. Mam CWU ale sterowane jest przez osobny sterownik który steruje solarami i tam pompka ma za zadanie dogrzać CWU zimą a w okresie lata zrzucić nadmiar ciepła z solar tak aby ich nie przegrzało i tu nie wiem jak to ustawić. CWU obecnie nie używam bo mam piecyk gazowy przepływowy. Później dodam zdjęcie instalacji jak wygląda za zaworem. 
2026-01-30 08:07
Moja preferencja zabudowy pompy ochrony powrotu to bypas wychodzący prosto z kotła bezpośrednio na dół do kotła.
2026-01-30 09:09
Tak wygląda to u mnie. Nie widać na zdjęciu ale tam gdzie schodzą się powroty z zaworu 4D oraz instalacji wstawiony jest zawór, który miałby być otworzony gdyby potrzeba było jechać na grawitacji. I pytanie czy po montażu pompy za zaworem nie spadnie przepływ ? Ewentualnie czy ktoś orientuje się jak zgrać sterownik z solar wraz z kotłem ? Sterownik solar - Solar Comp 971, na sterowniku mogę ustawić start pompy CWU 55 stopni i tym utrzymać powrót tyle że nie wiem jak ustawić aby pompa CWU ciągle pracowała mimo iż nie jest sterowana ze sterownika kotła  
Użytkownicy online: darek27, EwaZurich, horwat, KrzysztofSaputa, Rafal_87, SzaryLudz, zibi20061