| Forum eCoal.pl v3.5 / v4.0 Niedopla i spieki Subskrybuj | ||||
|
|
||||
|
krzych_boch-og20
|
Witam. Dawno mnie nie było bo wszystko pięknie się spalało. Od trzech dni nie mogę sobie poradzić z piecem ogmiwo eco plus M20. Jak by diabeł wstąpił. Paliłem cały czas e ecoal retortowy z ustawieniami 5 sek podawanie i nawiew 32. Czy było na zewnątrz +10 czy - 10 wszystko było ok. Nagle zaczął niedopalać tradycyjnie od przeciwnej strony podajnika i od strony podajnika robił spieki. Wyczyściłem otwory powietrzne w retorcie. Sprawdziłem dokłądnie czy przypadkiem nie wydmuchało gdzieś na łączeniach segmentów i nic. Wszystko ok. Jakiś czas po tym zabiegu pacjent jak by wrócił do normy jednak na krótko. Próbowałem przechodzić na grupowe 8/12 ale podobna sytuacja co prawda mniej ale jednak. Postanowiłem wrócić do korzeni i ustawiłęm tak jak szło na początku ale mimo wszystko sytuacja zaczyna wracać. Co jeszcze można zrobić aby to spalanie było rownomierne na retorcie. Kopczyk utrzymuje się co prawda 2 cm ponad retortę ale znów po jednej małe niedopalone węgielki a i spieki po przeciwnej. Groszek Clasic 26-28 mj. W każdym razie tak pisze na worku. Kupiłem już sztygara Kazachstan ale tamtego zostało mi 200 kg i chciałbym go dokończyć. Może macie jakieś dobre rady. Podgląd sterownika dostępny.
|
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Pytanko czy dzisiaj sypałeś opał do zbiornika? Masz 5s alarm otwarty zasobnik. Może zaglądałeś do zbiornika albo może sam się inicjuje co może zatrzymać pracę kotła a potem ma ciężko sie pozbierać. Kilka dni wcześniej też to było. Kontrolowany alarm czy niekontrolowany.
Drugie pytanie podstawowe czy cały czas ten sam opał stosujesz? Suchy? |
|||
|
|
||||
|
krzych_boch-og20
|
Tak ten alarm to wtedy jak starałem się grzebnąć groszek w zasobniku bo zauważyłem że był drobniejszy przy zasypie i myślałem że poszło więcej drobnego co mogło by przydusić palnik. Wczoraj zasypałem 4 worki ale już przeglądałęm żeby miały jednakową granulację. Dodatkowo wyczyściłem zawirowacze i dolot do komina. Nie było tragedii. I druga odpowiedź: tak cały czas w tym sezonie ten sam. Ale jeszcze zostało mi prę worków i chcę go przepalić. Dzisiaj już lepiej widze w popielniku i na retorcie. Ale dziwi mnie ze musiałem nawiew podnieść co poprawiło jakść spalania.
|
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
A czujnik temp spalin też był czyszczony?
Jak drobna korekta dmuchawy pomogła to daj sobie jeszcze w górę na 0. |
|||
|
|
||||
|
MarcinW
|
Chyba problemem nie jest pięć, tylko opał. Ja mam ten sam problem. Wszystko się zaczęło od zmiany paliwa na clasic i Platinum. Niedopalony węgiel, ogromną ilość popiołu i ogromne kalafiory na palniku. Chyba trzeba pomyśleć o reklamacji.
|
|||