Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  eCoal.pl v3.5 / v4.0  Regulator stałotemperaturowy Subskrybuj
2026-01-16 23:04
  Kamos80 Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam. 
Od razu przepraszam jeżeli napisalem w złym dziale ale nie miałem pojęcia gdzie zadać to pytanie. 

Mam piec typu kopciuch z nadmuchem sterowanym przez sterownik. Bez bufora. Powiedzmy, że mam nastawione na sterowniku 60 stopni to temperatura na piecu waha sie od 57 do 72 stopni

Mam zawor 4D i mam pytanie. Czy przy takich wahaniach na piecu można założyć regulator do tego zaworu? Da rade to regulować jeżeli temperatura na piecu jest tak zmienna? 

Chodzi o taki regulator z czujnikiem temperatury bo sam sterownik na piecu nie ma opcji sterowania siłownikiem 

Np "tech stz-180n" albo "afriso act 343" jeden ma czas 180s a drugi 120s

Pozdrawiam

2026-01-17 09:31
  rj1972 Posty: 1339 Ostrzeżenie: 0
Taki regulator nie rozwiąże Twojego problemu bo reguluje i utrzymuje na stałym poziomie temp za zaworem czyli to co idzie na dom. Przy kopciuchu moim zdaniem możesz sobie zaszkodzić bo jak ten regulator i siłownik zamkną zawór na dom to w kotle może dojść do nagłego wzrostu temp CO jest niebezpieczne. Dla kotłów typu kopciuch nie wolno było kiedyś zakładać takich zaworów. Mógłbyś to zrobić pod warunkiem że ten regulator czy też sterownik Tech ma czujnik temp kotła I powyżej pewnej temp kotła np 80st otworzy na maksa zawór 4D. Ale jest problem kiedy braknie prądu i stanie Twoja pewnie 1 pompka a kocioł nie będzie miał gdzie oddać ciepła. Były przypadki że kotły rozsadzało. Jak się zdecydujesz  to ostrożnie No i koniecznie musisz mieć jakiś sprawny zawór bezpieczeństwa ciśnieniowy zabudowany w kotle.
2026-01-17 09:59
  Kamos80 Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
Z tego co wyczytalem to ma czujnik temperatury wody ktora idzie na dom. Jezeli bedzie mial ustawione na np na 55 stopni to dlaczego by mial zamykac zawor? Czy chodzi ci, ze moze to zrobic podczas jego jakiejs awarii? 

Jest jeszcze jakis act 443 ktory sprawdza temperature powrotu oraz tego co idzie na dom. 

Jak braknie pradu i pompka nie dziala to i tak nigdzie nie ma odbioru ale zawsze wtedy wygasalo w kotle. 

Nie wiem czy to zawor bezpieczenstwa ale przed pompka jest zamontowany taki zawor z kulą w srodku
Użytkownicy online: Adik1996, Fado, janusz, januszprzybyla57, Justyna1992, LOKIR, m4rjan, tester123, toczeniewdrewnie, wiesiek1980