Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5 / v4.0  KOCIOL BIO DUO20 - kocioł sie nie dogrzewa Subskrybuj
2026-01-15 23:56
  strefabakow Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam. Mam problem, kocioł grzeje przykładowo przez 2.5h do około 61-62stopnie, a zadana jest przykładowo 75stopni i nie chce w ogóle dobić, dopiero po tych 2.5h nagle magicznie zaczyna wzrastać temperatura albo wzrasta np. do 67 i spada do 64, znowu wzrasta i spada i tak w cały świat. Każde ustawienie, każdy możliwy sposób przetestowałem. Ogień raz jest ładny, a za chwile słaby i tak w kółko. Nie ma stałego ładnego ognia... Kocioł ma może około 2 miesiące, bufor 1000l - grzeje np. 3-4h i trzyma aktualnie 4-6h, pobiera strasznie dużo peletu na dzień, totalnie się nie opłaca... Dzisiaj piec wyczyściłem dokładnie, sprawdziłem wszystko i nic to nie pomogło. Podajnik podaje cały czas paliwo, kalibracje, zmniejszanie, zwiększanie nic nie pomaga. Czy jest ktoś w stanie pomóc? 
Pozdrawiam

dodane 2026-01-15 22:56https://esterownik.pl/device/35086
dodane 2026-01-15 22:56Jeszcze dodam, że na początku się paliło to paliło się 2h i bufor był nabity + płomień pokazywał 99%, a teraz ani razu 99% tylko 98% max.
2026-01-16 09:22
  wuwok Posty: 113 Ostrzeżenie: 0
Strasznie dużo to Ile? Budynek jak ocieplony?
Instalacja poprawna? Bo tutaj naprawdę potrafią być kwiatki. Dwa miesiące temu było o wiele cieplej, stąd o wiele szybsze nabicie bufora.

Udostępnij sterownik bo nie można zobaczyć co tam masz.
2026-01-16 16:05
  Michal86 Posty: 332 Ostrzeżenie: 0
Nie patrząc na ustawienia ale wiele użytkowników zdziwionych, że palił 15 czy 20 kg na dobę, a jak przyszło -15 to pali 40kg... No niestety tak już jest. Przyjdzie duży mróz i długo trzyma mury strasznie się wychładzają i pellet znika w oczach. Tym bardziej przy słabej izolacji, starych oknach itp. To nie groszek co ma 28mj tylko pellet 18mj. Zasada jest prosta. Jeżeli zima jest dość ciepła i temperatury trzymają się na lekkim plusie czy ok zera pelletowiec jest oszczędny. Ale jak przywali siarczysty mróz to pellet znika w oczach. A aktualne ceny są zbyt wysokie.... choć był i pellet po 3koła swojego czasu😅
dodane 2026-01-16 09:03Wszystko można łatwo wyliczyć. Na swoim przykładzie budynek ma zapotrzebowanie 12kw przy tych -20st. To przy pellecie 18mj i sprawności kotła 90% spalanie dobowe teoretycznie wynosi 64kg! Bez grzania cwu. W okolicach zera stopni będzie połowa tego wyniku. To wszystko przy założeniach, że instalacja jest prawidłowo wykonana, kocioł jest regularnie czyszczony i zastosowane są optymalne ustawienia aby osiągnąć te 90% sprawności. Realnie rzecz patrząc jak wszystko powyższe jest w porządku wychodzi trochę mniej bo w domu grzeją jeszcze sprzęty RTV, AGD, mieszkańcy czy dużo dają słoneczne dni. 
Suma summarum na swoim przykładzie przez 6-7 miesięcy grzania uwzględniając średnią dobową ok zera st i dobrym pellecie powinienem spalić 6-7ton. Całe szczęście mieściłem się zawsze w 5t na rok razem z grzaniem cwu latem ale już przypuszczam, że tym razem się to nie uda😅
dodane 2026-01-16 09:09Od początku października do dnia dzisiejszego ok 2,5t
dodane 2026-01-16 09:10Pelletu 19mj
dodane 2026-01-16 15:05
strefabakow napisał » 2026-01-15 23:56
Witam. Mam problem, kocioł grzeje przykładowo przez 2.5h do około 61-62stopnie, a zadana jest przykładowo 75stopni i nie chce w ogóle dobić, dopiero po tych 2.5h nagle magicznie zaczyna wzrastać temperatura albo wzrasta np. do 67 i spada do 64, znowu wzrasta i spada i tak w cały świat. Każde ustawienie, każdy możliwy sposób przetestowałem. Ogień raz jest ładny, a za chwile słaby i tak w kółko. Nie ma stałego ładnego ognia... Kocioł ma może około 2 miesiące, bufor 1000l - grzeje np. 3-4h i trzyma aktualnie 4-6h, pobiera strasznie dużo peletu na dzień, totalnie się nie opłaca... Dzisiaj piec wyczyściłem dokładnie, sprawdziłem wszystko i nic to nie pomogło. Podajnik podaje cały czas paliwo, kalibracje, zmniejszanie, zwiększanie nic nie pomaga. Czy jest ktoś w stanie pomóc? 
Pozdrawiam
dodane 2026-01-15 22:56https://esterownik.pl/device/35086
dodane 2026-01-15 22:56Jeszcze dodam, że na początku się paliło to paliło się 2h i bufor był nabity + płomień pokazywał 99%, a teraz ani razu 99% tylko 98% max.

Pomijając te moje wywody to udostępnij sterownik bo nic nie pomożemy.

Ale to wygląda tak gdyby kocioł modulował tym bardziej, że mówisz że płomień zmienny. Lądując bufor musisz ustawić jedną moc w zakresie 70-100% mocy. 
Kolejną sprawą może być to że pellet jest nierówny i może się zawieszać. Masz wizjer na podajniku żeby sprawdzić jak podaje? Lub jest już tyle trocin, w rurze podajnika, że występuje te samo zjawisko.
2026-01-16 17:24
  strefabakow Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
Udostępniłem sterownik. To, że trochę peletu zje w zime to normalne, najbardziej mi zależy na tym, aby płomień był cały czas równy i nie miał spadków, że chwile jest bardzo ładny, a za chwile taki niemrawy... Może kwestia peletu - Olczyk, dzisiaj kupiłem pelet z 3 różnych firm i będę testować. Pale cały czas na full mocy, żeby jak najszybciej dogrzać bufor. Podajnik sprawdziłem, zmieniłem kąty nachylenia itd - wszystko jest ok.

A no i kocioł grzeje gdzieś do np. 62stopni, a dopiero na końcu nagle temperatura wzrasta bardzo ładnie..
Użytkownicy online: Pawel31