Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5 / v4.0  KOCIOL BIO DUO20 - kocioł sie nie dogrzewa Subskrybuj
2026-01-15 23:56
  strefabakow Posty: 0 Ostrzeżenie: 0
Witam. Mam problem, kocioł grzeje przykładowo przez 2.5h do około 61-62stopnie, a zadana jest przykładowo 75stopni i nie chce w ogóle dobić, dopiero po tych 2.5h nagle magicznie zaczyna wzrastać temperatura albo wzrasta np. do 67 i spada do 64, znowu wzrasta i spada i tak w cały świat. Każde ustawienie, każdy możliwy sposób przetestowałem. Ogień raz jest ładny, a za chwile słaby i tak w kółko. Nie ma stałego ładnego ognia... Kocioł ma może około 2 miesiące, bufor 1000l - grzeje np. 3-4h i trzyma aktualnie 4-6h, pobiera strasznie dużo peletu na dzień, totalnie się nie opłaca... Dzisiaj piec wyczyściłem dokładnie, sprawdziłem wszystko i nic to nie pomogło. Podajnik podaje cały czas paliwo, kalibracje, zmniejszanie, zwiększanie nic nie pomaga. Czy jest ktoś w stanie pomóc? 
Pozdrawiam

dodane 2026-01-15 22:56https://esterownik.pl/device/35086
dodane 2026-01-15 22:56Jeszcze dodam, że na początku się paliło to paliło się 2h i bufor był nabity + płomień pokazywał 99%, a teraz ani razu 99% tylko 98% max.
2026-01-16 09:22
  wuwok Posty: 113 Ostrzeżenie: 0
Strasznie dużo to Ile? Budynek jak ocieplony?
Instalacja poprawna? Bo tutaj naprawdę potrafią być kwiatki. Dwa miesiące temu było o wiele cieplej, stąd o wiele szybsze nabicie bufora.

Udostępnij sterownik bo nie można zobaczyć co tam masz.
2026-01-16 10:10
  Michal86 Posty: 332 Ostrzeżenie: 0
Nie patrząc na ustawienia ale wiele użytkowników zdziwionych, że palił 15 czy 20 kg na dobę, a jak przyszło -15 to pali 40kg... No niestety tak już jest. Przyjdzie duży mróz i długo trzyma mury strasznie się wychładzają i pellet znika w oczach. Tym bardziej przy słabej izolacji, starych oknach itp. To nie groszek co ma 28mj tylko pellet 18mj. Zasada jest prosta. Jeżeli zima jest dość ciepła i temperatury trzymają się na lekkim plusie czy ok zera pelletowiec jest oszczędny. Ale jak przywali siarczysty mróz to pellet znika w oczach. A aktualne ceny są zbyt wysokie.... choć był i pellet po 3koła swojego czasu😅
dodane 2026-01-16 09:03Wszystko można łatwo wyliczyć. Na swoim przykładzie budynek ma zapotrzebowanie 12kw przy tych -20st. To przy pellecie 18mj i sprawności kotła 90% spalanie dobowe teoretycznie wynosi 64kg! Bez grzania cwu. W okolicach zera stopni będzie połowa tego wyniku. To wszystko przy założeniach, że instalacja jest prawidłowo wykonana, kocioł jest regularnie czyszczony i zastosowane są optymalne ustawienia aby osiągnąć te 90% sprawności. Realnie rzecz patrząc jak wszystko powyższe jest w porządku wychodzi trochę mniej bo w domu grzeją jeszcze sprzęty RTV, AGD, mieszkańcy czy dużo dają słoneczne dni. 
Suma summarum na swoim przykładzie przez 6-7 miesięcy grzania uwzględniając średnią dobową ok zera st i dobrym pellecie powinienem spalić 6-7ton. Całe szczęście mieściłem się zawsze w 5t na rok razem z grzaniem cwu latem ale już przypuszczam, że tym razem się to nie uda😅
dodane 2026-01-16 09:09Od początku października do dnia dzisiejszego ok 2,5t
dodane 2026-01-16 09:10Pelletu 19mj
Użytkownicy online: bohuslavice, carbon2, janusz, Jurmax24, kotelstribro, ogniwopelletjurek, renatacieslik53, streleca, waldek007