| Forum Pello v3.5 / v4.0 Rozpalanie i wygaszanie pieca Subskrybuj | ||||
|
|
||||
|
Lukkru2810
|
Witam, posiadam piec ogniwo pello 15, palę nim dopiero pierwszy sezon i walcze z częstym rozpalaniem i wygaszaniem pieca. Dom i dach ocieplony ok 120 m2. Pod sterownik podłączony siłownik zaworu 3d i nim również steruje pogodynką. Temperatura kotła zadana 60 stopni, najniższa powrotu 50. Brak bufora. Na listwie podłogówki założone siłowniki połączone ze sterownikiem salusa i termostatami pokojowymi ( wiem, że mogłem to zrobić drogą radiową z kotła ale już miałem przygotowaną instalację ) Mianowicie kocioł potrafi się rozpalać co 30 minut. Czas do wygaszenia jeszcze mogę wydłużyć przez ograniczenie mocy ale do ponownego rozpalenia co bym nie robił nie wytrzyma nawet godziny. Podpowie ktoś jak można to poprawić ?
|
|||
|
|
||||
|
MichalK1
|
Albo sterowanie pracą kotła do dvpy albo odbiór ciepła za mały. Podłącz to do internetu, udostępnij sterownik to będzie można coś powiedzieć. Podłogówka powinna być zasilana w trybie ciągłym. Wyłączyłbym te gówniane salusy, ustalił stałą temperaturę za zaworem i tylko nią sobie manipulował w razie potrzeby. |
|||
|
|
||||
|
Lukkru2810
|
W jaki sposób udostępnić ten sterownik ? Żeby w tym piecu można było ustawić chociaż coś w stylu podtrzymania żeby na małej mocy sobie tylko pracował to on się wygasi i tyle. Akurat na salusach udało mi się w końcu ustawić odpowiednią temperaturę w domu, tak to bywało różnie
|
|||
|
|
||||
|
MichalK1
|
||||
|
|
||||
|
Lukkru2810
|
Jest udostępniony, znalazłem go na 3 stronie 3 pozycja od dołu pello użytkownik Lukkru2810
|
|||