| Forum eCoal.pl v3.5 / v4.0 Sprawdzenie ustawień.skoki temperatury. Subskrybuj | ||||
|
|
||||
|
arturox3
|
Witam proszę o sprawdzenie ustawień kotła ponieważ mam problem ze skokami temperatury kotła.Zawór 4d mam ustawiony na max 65% otwarcia.Ochrona powrotu przez pompę kotłowa / bojler nie ma za bardzo różnicy. Zadana temperatura kotła to 65 stopni a spada do 55(powrót zawsze 13 stopni niższy niż zadana CO).Groszek ogólnie dobrze się pali i nie mam problemu ze spalaniem tylko z tymi skokami temperatury.Zbiornik CWU to Kospel sb200 z podwójną wężownicą ale połączoną by-pasem w jedną.
Poniżej wstawiam zdjęcie instalacji do wglądu. Zastanawiam się czy wszystkie pompki są dobrze ustawione. Pozdrawiam
|
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Skoki temperatury kotła wynikają z ustawienia trybu spalania , u ciebie automat eCoal , który zadaną temp.kotła z natury, czytać wg algorytmu spalania w tym trybie , podbija o dodatkowe 5 st. Proponuję zmianę trybu spalania na ręczny albo grupowe 😉
|
|||
|
|
||||
|
arturox3
|
Jutro zmienię inny tryb spalania.Zastanawiam się który będzie prostszy w obsłudze.Grupowy kiedyś próbowałem i podobnie palił jak automat.
|
|||