Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5 / v4.0  Spalanie Ogniwo BIO DUO 20kW Subskrybuj
2025-12-18 09:09
  Spartiata89 Posty: 9 Ostrzeżenie: 0
Witam,

Zwracam się do doświadczonych palaczy kotłów na pellet.
Obecnie kupiłem pellet AŁTAJ pelleton i mam nie małe problemy z ustawieniem ekonomicznego spalania.
Kocioł spala pellet nie ma nie spalonego pelletu i palnik nie wyrzuca pelletu, jednak problemem jest to iż na ścianach kotła pojawia się sadza, czy ktoś może doradzić co zrobić ? Kocioł udostępniony. Ponadto pojawiają się spieki przy wygaszaniu kotła ale chyba jest to normalne zjawisko gdy kocioł się wygasza ? Dodam w kotłowni jest wentylacja na zewnątrz więc problemu z brakiem świeżego powietrza nie powinno być. Kocioł się staram czyścić co tydzień. Na zdjęciach kocioł po tygodniowej pracy.
2025-12-21 10:17
  Michal86 Posty: 330 Ostrzeżenie: 0
Albo ten pellet jest tak dobry albo tak chu...y😅 rozpala za 1razem? Bo dawkę masz tylko 11s. Wyczyść ruszt bo chyba otwory od powietrza pierwotnego masz zaklejone🤔 ustaw kaloryczność na 18mj. Cykl zwiększ do 20s. Moc ustaw na jakieś 70-80% mocy, ale palnika. Nie wiem czy ten VIP rk siedzi tam 20 czy 25kw🤔 czyli dla 20 tki ustaw 15-16kw. Nadmuch daj na jakieś 60% i obserwuj. Wyrzuć popiół z szuflady i zobacz co będzie wyrzucać. Jeżeli będą to takie max 2, 3mm kawałki będzie ok, pod warunkiem, że będą to jasne, szare kawałki (i tak zrobi się potem z tego szary popiół). Nie większe czarne, lub białe zakulkowane. Jeżeli ustawiłeś pod wygląd płomienia przy otwartych drzwiczkach to nic nie daje bo łapie powietrze. Jeżeli chcesz tak ustawiać to tylko na szybko otwierając drzwiczki i zerkając na płomień. Jak wyregulujesz wiatr dla tych załóżmy 16kw to następne progi -2% wiatru dla każdego kw mniej. 
Rozumiem, że pellet przerażony. Testuj obserwuj.
2025-12-22 12:21
No właśnie ten pellet to zagadka, kupiłem trzy palety z pierwszej byłem zadowolony bardzo, kolejne dwie to ogrom pyłu w workach i zauważyłem że z pierwszej palety pellet był jasny tu już teraz mam w worku ciemny, z rozpaleniami nie mam problemu, co do rusztu na zdjęciach kocioł jest po tygodniowym paleniu i po wygaszeniu więc zostawia trochę popiołu, który wygląda na spiek ale jak się go ruszy to się rozsypuje, wiatr przy rozpalaniu go zdmuchuje, zwrócę uwagę na otwory ale niby nie wyglądają na zapchane, około 3 tygodnie temu wyciągałem cały ruszt i wszystkie otwory były czyste, kocioł ma 20kW czyli proponujesz ustawić 15-16 kW na mocy maksymalnej? Pellet przeważony kilkukrotnie i z tego wyciągnięta średnia bo zauważyłem ze raz leci więcej raz mniej, jest to zależne od ułożenia ślimaka w podajniku podczas pracy, palnik regulowałem tak jak piszesz otwierałem szybko drzwi i zwracałem uwagę na kolor płomienia (jasny żółty), kolor ścian kotła (szary) oraz popiół. Kocioł się staram czyścić raz w tygodniu, ustawiłem tak jak piszesz, zobaczę co się będzie działo w razie w zapisałem ustawienia wcześniejsze żeby wrócić szybko  
2025-12-22 14:32
  bili Posty: 16 Ostrzeżenie: 0
Ja kupiłem ten pellet raz i już nie kupię nawet za ułamek ceny. Sytuacja dosyć podobna, wziąłem paletę na próbę i był super, wiec kupiłem kilka palet na cały sezon i się zaczęło. Ma bardzo niską kaloryczność, wymaga małego nadmuchu. Ustawienia pieca to było miesiąc kombinowania, zupełnie inne niż dla wszystkich pozostałych pelletów jakie miałem, dużo więcej popiołu, dużo jaśniejszy popiół. Sam pellet jest lżejszy przez co ma większą objętość, mam zasobnik na 150kg i każdy pellet jaki miałem do zapełnienia zasobnika wchodziło 10 worków, pelleton max 9 worków. Teraz wróciłem do pelletu Lava i piec 3 razy szybciej osiąga zadaną temperaturę. Po poprzednim sezonie wole już dopłacić i mieć spokój z piecem i ciągłym bieganiem żeby zasypywać zasobnik bo szybko go spalał.
2025-12-22 17:23
No powiem że ja też kupiłem LAVĘ 4 worki i zauważyłem znaczny wzrost temperatury, mniej sadzy, mniej kombinowania z ustawieniami, raz przeważyłem i kocioł śmigał, żona stwierdziła że grzejniki są cieplejsze mimo iż na zaworze 4D jest 50 stopni tak czy siak
dodane 2025-12-22 16:23
Michal86 napisał » 2025-12-21 10:17
Albo ten pellet jest tak dobry albo tak chu...y😅 rozpala za 1razem? Bo dawkę masz tylko 11s. Wyczyść ruszt bo chyba otwory od powietrza pierwotnego masz zaklejone🤔 ustaw kaloryczność na 18mj. Cykl zwiększ do 20s. Moc ustaw na jakieś 70-80% mocy, ale palnika. Nie wiem czy ten VIP rk siedzi tam 20 czy 25kw🤔 czyli dla 20 tki ustaw 15-16kw. Nadmuch daj na jakieś 60% i obserwuj. Wyrzuć popiół z szuflady i zobacz co będzie wyrzucać. Jeżeli będą to takie max 2, 3mm kawałki będzie ok, pod warunkiem, że będą to jasne, szare kawałki (i tak zrobi się potem z tego szary popiół). Nie większe czarne, lub białe zakulkowane. Jeżeli ustawiłeś pod wygląd płomienia przy otwartych drzwiczkach to nic nie daje bo łapie powietrze. Jeżeli chcesz tak ustawiać to tylko na szybko otwierając drzwiczki i zerkając na płomień. Jak wyregulujesz wiatr dla tych załóżmy 16kw to następne progi -2% wiatru dla każdego kw mniej. 
Rozumiem, że pellet przerażony. Testuj obserwuj.

Niestety na starcie widać że nie te ustawienia, wydmuchuje pellet nie dopalony, palnik ma moc bodajże od 3kW do 35 kW, kocioł 20kW więc zostanę przy tych 20kW, myślę że piętą achillesową będzie ten nieszczęsny pellet.
2025-12-22 22:12
  Michal86 Posty: 330 Ostrzeżenie: 0
No to musisz kombinować. Na palniku musisz mieć tabliczkę znamionową jakiej mocy jest palnik. Pewnie to 20 lub 25kw. Proponuje ustawić 70-80% mocy palnika i dopasować wiatr. Przy pełnej mocy skiepko lubi wyrzucać pellet, bynajniej pierwsze vipy jeszcze z płaskim rusztem mają taką przypadłość. Vki trochę lepiej, a rk to w sumie nie wiem 😅 i przy tych 70-80% zachowują czystość spalania. Strasznie dużo puszczasz na instalację jak na tą pogodę. Strata opału. U siebie mam 50st na grzejniki przy -20. Choć grzejniki dopasowywałem sobie po temp max 55 i 23st wew.
Użytkownicy online: adabub1, Arkady24, marchew168, Oleks1986, rmichonski, romkap, SCHICHAN, Slawek0981, stvchon, szyszu