| Forum Pello v3.5 / v4.0 Spalanie Ogniwo BIO DUO 20kW Subskrybuj | ||||
|
|
||||
|
Spartiata89
|
Witam,
Zwracam się do doświadczonych palaczy kotłów na pellet. Obecnie kupiłem pellet AŁTAJ pelleton i mam nie małe problemy z ustawieniem ekonomicznego spalania. Kocioł spala pellet nie ma nie spalonego pelletu i palnik nie wyrzuca pelletu, jednak problemem jest to iż na ścianach kotła pojawia się sadza, czy ktoś może doradzić co zrobić ? Kocioł udostępniony. Ponadto pojawiają się spieki przy wygaszaniu kotła ale chyba jest to normalne zjawisko gdy kocioł się wygasza ? Dodam w kotłowni jest wentylacja na zewnątrz więc problemu z brakiem świeżego powietrza nie powinno być. Kocioł się staram czyścić co tydzień. Na zdjęciach kocioł po tygodniowej pracy. ![]() ![]()
|
|||
|
|
||||
|
Michal86
|
Albo ten pellet jest tak dobry albo tak chu...y😅 rozpala za 1razem? Bo dawkę masz tylko 11s. Wyczyść ruszt bo chyba otwory od powietrza pierwotnego masz zaklejone🤔 ustaw kaloryczność na 18mj. Cykl zwiększ do 20s. Moc ustaw na jakieś 70-80% mocy, ale palnika. Nie wiem czy ten VIP rk siedzi tam 20 czy 25kw🤔 czyli dla 20 tki ustaw 15-16kw. Nadmuch daj na jakieś 60% i obserwuj. Wyrzuć popiół z szuflady i zobacz co będzie wyrzucać. Jeżeli będą to takie max 2, 3mm kawałki będzie ok, pod warunkiem, że będą to jasne, szare kawałki (i tak zrobi się potem z tego szary popiół). Nie większe czarne, lub białe zakulkowane. Jeżeli ustawiłeś pod wygląd płomienia przy otwartych drzwiczkach to nic nie daje bo łapie powietrze. Jeżeli chcesz tak ustawiać to tylko na szybko otwierając drzwiczki i zerkając na płomień. Jak wyregulujesz wiatr dla tych załóżmy 16kw to następne progi -2% wiatru dla każdego kw mniej.
Rozumiem, że pellet przerażony. Testuj obserwuj. |
|||