| Forum Pello v3.5 / v4.0 Ogniwo eko pellet kompakt Subskrybuj | ||||
|
|
||||
|
maka777
|
Dzień dobry
Mam kocioł ogniwo eko pellet kompakt 14kW z palnikiem skiepko. Użytkuję go od maja tego roku. Od kilku dni mam z nim problem że po dłuższym postoju ( temperatury na zewnątrz dosyć wysokie) kocioł przy rozpalaniu kilkakrotnie sie rozpala i wygasza. Jak już zaskoczy to wtedy pali normalnie. Przy krótszych postojach też rozpala normalnie (jak na regulatorze pokojowym zmniejszę histerezę). Nie wiem czy to może mieć związek ale pod koniec listopada wymieniłem na gwarancji motoreduktor sztokera, chociaż z drugiej strony przez jakiś tydzień po wymianie pracował normalnie. Po wymianie nie przeważałem pelletu... Pellet jest ładnie dopalony, popiół wg mnie OK. Kocioł jest udostępniony. Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić gdzie jest problem? Ustawień pomiędzy jednym a drugim obrazkiem nie zmieniałem. Generalnie trzymam ustawienia jakie wybrał instalator przy pierwszym uruchomieniu. Jedyne co zauważyłem to gdy temperatura powrotu na postoju jest już w okolicach 30* lub poniżej to wtedy są takie problemy z rozruchem. Chyba, że jest jeszcze kwestia że przy rozpalaniu za szybko dochodzi do temperatury zadanej i wygasza - ale przecież w takiej sytuacji regulator pokojowy powinien decydować kiedy kocioł wyłączyć a kiedy włączyć. Dodam, że regulator pokojowy to Tech na kablu, zawór 4-drogowy z siłownikiem. Pompa CO, CWU, oraz kotłowa na małym obiegu. Pozdrawiam dodane 2025-12-11 06:26 ![]() ![]() |
|||