| Forum Pello v3.5 / v4.0 Pomoc w doborze ustawień Subskrybuj | ||||
|
|
||||
|
matros40
|
Witam,
Jestem świeżym użytkownikiem kotła defro evopell 12kw ze sterownikiem pello center. Na początku tj we wrześniu, gdy kocioł służył jedynie do grzania cwu było wszystko ok, w pazdzierniku gdy temperatury na zewnatrz oscylowaly w granicach 12st na zwwnatrz tez było ok. Od jakiegoś czasu gdy temperatury spadły kocioł zaczął dziwnie pracować nie dopala peletu, w ciągu doby potrafi zapełnić cały popielnik niedopalonym pelletem, gdzie znikome są slady popiołu, używam pellet firmy biomasa excellence selection. Najbardziej irytujace jest, iż kocioł w ciągu dnia ciągle rozpala się, chwilę popracuje, po czym sie wygasza i rozpala na nowo i tak w kółko. Czujnik temperatury wewnątrz ustawione jest na 22st w dzień i 21,5 w nocy. Zauważyłem też ze kocioł zaczął nie osiągć wymaganej temperatury, która ustawiona jest na 62st. Proszę o pomoc w dobraniu ustawien kotła, gdyż dla mnie to czarna magia. |
|||
|
|
||||
|
wuwok
|
Zmniejsz moc kotła, zwiększ histerezę kotła. Za szybko dochodź do zadanej. I za szybko po spadku temp się załącza.
|
|||
|
|
||||
|
matros40
|
Wczoraj wieczorem zmniejszyłem moc do 10kw, oraz zwiększyłem histeryza na 13st, opróżniłem popielnik na popiół. Dzisiaj rano jest połowa popielnika polletu niedopalonego, temperatura max jaka osiągnął to 58st.
|
|||
|
|
||||
|
wuwok
|
Przeważyłeś pellet? Musisz dopasować nadmuch do podawania.
|
|||
|
|
||||
|
matros40
|
Tak, była robiona kalibracja wg instrukcji. Podpowiedz gdzie szukać tej sekcji i w jakich zakresach zmieniać parametry.
|
|||
|
|
||||
|
wuwok
|
Podnieś dmuchawę na mocy minimalnej. Daj 28-30% Dmuchawa dla mocy maksymalnej daj 80%l Korektę dmuchawy daj na 200 mpr Wyczyść kocioł i patrz.
|
|||
|
|
||||
|
mirekk501
|
Jeśli chodzi o niedopalony pellet w popielniku znakiem tego jest za duży nadmuch na poszczególnych mocach musisz go zmniejszyć
|
|||
|
|
||||
|
Pinokio
|
Witam. Piec Ogniwo eko pelet 18kw eko palnik zamontowany latem 2024 grzał tylko cwu .W listopadzie spalanie 70 kg peletu Barlinek 6mm, na dobę, powierzchnia do ogrzania 160m2, 21stopni.Piec rozpala sie dogrzewa do temp 65stopni wygasza ,zchladza do 50 i znowu rozpala ? Gdzie jest błąd
|
|||
|
|
||||
|
wuwok
|
Udostępnij kocioł. Trochę mało danych.
|
|||