Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5 / v4.0  Obwód CO + głowice termostatyczne w pokojach Subskrybuj
2025-12-02 14:35
  OldShaterhan Posty: 29 Ostrzeżenie: 0
Cześć!
Od dłuższego czasu zastanawiam się jak rozwiązać problem z nie do końca takim grzaniem jakiego oczekuję.
Mam 1 wspólny obwód CO oraz kilka pokoi z głowicami zgodnymi ze sterownikiem (widzę je w aplikacji). W zależności od potrzeb i czasu głowice są zaprogramowane na utrzymywanie temperatury (wyższa w dzień, niższa w nocy, pokoje "mniej istotne" mają np. 1*C mniej).
Aktualne ustawienia obwodu są na:
Typ obwodu:    Pompa CO + zawór 4D + reg. pokojowy
Typ regulatora pokojowego:    Przewodowy czujnik temperatury

Niestety, wieczorem/nocą salon, gdzie jest dodatkowo czujnik przewodowy (w dodatku zlokalizowany na jednej z wewnętrznych ścian), nie wychładza się jak jeden z pokoi, gdzie zdarza się, że temperatura schodzi do np. 17*C.
W jaki sposób mógłbym spróbować wysterować piec/CO1, żeby ten jeden pokój się dogrzał (w ustawieniach głowicy temperatura jest ustawiona na wyższą, widać, że chce grzać).
Testowałem zmianę ustawień na bezprzewodowy czujnik, ale wtedy dla odmiany Pompa 1 chodziła ciągle (pomimo, że pokoje były dogrzane, ew. brakowało im 0.1*C).
Macie jakieś podpowiedzi do tego może?
2025-12-02 21:17
  zbigniewmarek Posty: 11 Ostrzeżenie: 0
Cześć mam głowice na grzejnikach i bardzo dobrze pilnują temperature w pokojach 
2025-12-03 09:45
  OldShaterhan Posty: 29 Ostrzeżenie: 0
U mnie też pilnują, tyle, że, żeby nie było za ciepło. Problem jest taki, że piec nie rusza z grzaniem jak jeden pokój z czujką przewodową ma ciepło, a jedna z głowic ma zimno.
I nie wiem jak to wykalibrować na ustawieniach.
Użytkownicy online: emaz, jacek6912, kamilkadlec, Panpanek, roman, wojcio2