Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5 / v4.0  Kocioł na pellet i pompa ciepła, hybryda Subskrybuj
2025-12-01 09:09
  Walter Posty: 187 Ostrzeżenie: 0
Obecnie jestem posiadaczem kotła na ekogroszek ogniwo. W przyszłym roku będę montował pompę ciepła z dofinansowania. Chciałbym pompę ciepła połączyć w trybie hybrydowym z kotłem na pellet. Czy ktoś może się podzielić swoimi doświadczeniami w tego typu instalacji ?
2025-12-02 14:08
  ooshy Posty: 48 Ostrzeżenie: 0
No ja tak mam. Na starcie 4 lata temu miałem 2,5 tony ekogroszku do spalenia, dziś mam jeszcze z tonę czy półtorej... ale rozumiem, że na wypadek wojny chcesz sobie ten piec zostawić... Jak ma się dofinansowanie do zostawienia starego kotła? To nie jest tak, że wywalasz jedno a instalujesz drugie?
2025-12-04 08:04
To lokalny program miejski, można zostawić kocioł 5 klasy nie trzeba go likwidować , załapałem się na rozbudowę instalacji pv i pompę ciepła co+cwu , nie trzeba likwidować  ale ja chciałbym zmienić ogniwo po wypaleniu całego zapasu groszku na peletowca tworząc tzw hybrydę. Kolego jak wygląda twoja instalacja w tej hybrydzie?
2025-12-04 20:18
  MichalK1 Posty: 14 Ostrzeżenie: 0

Powiem ci tak...żeby mieć hybrydę musisz mieć wymiennik ciepła, bufor. W większości przypadków bufor przy PC to strata. Kocioł na pellet + instalacja do bufora to cirka 20k. 
Podsumowując - ta hybryda za twojego życia się "nie zwróci", jak już chcesz mieć dwa źródła ciepła to zostawiłbym ten groszek, połączył buforem i odpalał go przy największym zapotrzebowaniu na energię. 
2025-12-06 08:21
MichalK1 napisał » 2025-12-04 20:18

Powiem ci tak...żeby mieć hybrydę musisz mieć wymiennik ciepła, bufor. W większości przypadków bufor przy PC to strata. Kocioł na pellet + instalacja do bufora to cirka 20k. 
Podsumowując - ta hybryda za twojego życia się "nie zwróci", jak już chcesz mieć dwa źródła ciepła to zostawiłbym ten groszek, połączył buforem i odpalał go przy największym zapotrzebowaniu na energię. 

Mam 85% dotację na PC CO i rozbudowę PV, bufor mogę wliczyć w tej projekt bo to mieści się w tym projekcie w kosztach kwalifikowanych, jedynie później kupiłbym kocioł na pellet ale już bez dotacji.
2025-12-06 18:17

A co to zmienia? To i tak kilkanaście tysięcy za sam kocioł + montaż
Przy tych twoich 240m2 to będzie równowartość 3 lat grzania pompą. 
Wstawić porządną pompę samsunga czy panasonica i tyle. Chcesz podpiąć do bufora drugie źródło ciepła to podepnij groszek, kupowanie nowego pieca nie ma ekonomicznego uzasadnienia
2025-12-07 17:11
MichalK1 napisał » 2025-12-06 18:17

A co to zmienia? To i tak kilkanaście tysięcy za sam kocioł + montaż
Przy tych twoich 240m2 to będzie równowartość 3 lat grzania pompą. 
Wstawić porządną pompę samsunga czy panasonica i tyle. Chcesz podpiąć do bufora drugie źródło ciepła to podepnij groszek, kupowanie nowego pieca nie ma ekonomicznego uzasadnienia
.  

Masz takie rozwiązanie o które pytam czy nie? 
2025-12-12 19:14
Oczywiście, że nie mam. Myślę logicznie więc nawet by mi do głowy nie przyszło wydawać kasę na nowy kocioł w takiej sytuacji. 
2025-12-14 17:30
MichalK1 napisał » 2025-12-12 19:14
Oczywiście, że nie mam. Myślę logicznie więc nawet by mi do głowy nie przyszło wydawać kasę na nowy kocioł w takiej sytuacji. 

więc nie obchodzi mnie co ty sobie myślisz na ten temat, po co się  udzielasz ? Może mam taki kaprys i chce sobie kupić kocioł na pellet ? Pytanie było skierowane do ludzi którzy mają taki układ. Bez odpowiedzi.
2025-12-16 21:00
2025-12-19 21:13
  oxalis3 Posty: 264 Ostrzeżenie: 0
Walter, jestem świeżo po zakupie PC. Jako, że moje Ogniwo jest sprawne, a stan obecnej instalacji jest raczej niepewny, będę hybrydę robił na wymienniku. PC zaleję glikolem, żeby mieć spokój. Zobaczymy jak to wyjdzie, ale ceny tych PC są takie, że warto się pobawić.
Użytkownicy online: 1983, Bebok, Maron, piecco, Sandokan