Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  eSterownik.pl  pompa kotłowa przy piecu evopell 8kw Subskrybuj
2025-11-24 21:21
  Kgruszkiewicz Posty: 12 Ostrzeżenie: 0
Witam, mam pytanie. Mam sprzęgło i na nim 2 obiegi jeden na cwu a drugi z mieszaczem na grzejniki.
Na ile ustawic pompe kotłową a na ile te 2 obiegi??
dodane 2025-11-24 20:21Kontynuuje temat chodzi o prędkość pomp co i pompy kotlowej i na jakiej charakterystyce
2025-11-25 08:29
  rj1972 Posty: 1298 Ostrzeżenie: 0
Były już wątki na ten temat.
Pompa kotłową czyli w domyśle Twojego przykładu najniższa moc i stała charakterystyka pracy o ile masz na niej taki wybór. Pompa CO średnia moc I proporcjonalna charakterystyka pracy ale tak dobrana aby ostatni i najdalszy grzejnik był dogrzany. Nie za mocno bo może być efekt uboczny w postaci nieprzyjemnego szumu w instalacji. Pompa CWU charakterystyka stałą a moc dobrana tak aby szybko dogrzewało zbiornik a jednocześnie nie osłabiło temperatury na CO bo to z kolei wpłynie negatywnie na powrót. Każdorazowo obserwacja bo równie dobrze wszystkie mogą pracować jednakowo. 
2025-11-25 09:26
  Kgruszkiewicz Posty: 12 Ostrzeżenie: 0
Okej. Nie jest zasadą taką że pompa kotłowa na najwyższym biegu żeby wygrzać piec a na 1 lub 2 biegu pompa co i CWU. Bo ktoś mi powiedział tak że do wiaderka lejesz szklanka a z wiaderka kieliszkiem chodzi o to żeby nie zabrać naraz ciepła
Ze sprzęgła 
Użytkownicy online: Arel87, Dawidos19, Jenik, koperniczek7, kpietak, Piluki91