| Forum Pello v3.5 / v4.0 Blokuje się ślimak stokera (Palnik VIP 20) Subskrybuj | ||||
|
|
||||
|
Zdenek
|
W moim palniku VIP 20 firmy Skiepko po 4 sezonach zaczyna coś szwankować, mianowicie już dwa razy zablokował się ślimak stokera, za pierwszym razem by go odblokować, zdemontowałem "odgiętkę z klapką p.poż" (dziwna nazwa fabryczna), jest wtedy dojście do ślimaka, odkurzaczem wyciągnąłem cały pellet, tam się znajdujący.
Nie było tam nic co mogło blokować ślimak i był dalej zablokowany, dopiero jak wyciągnąłem cały zespół rusztu to ślimak ruszył! Wczoraj wieczorem doszło do blokady drugi raz, już nic nie demontowałem tylko wysunąłem i wsunąłem ruszt, ślimak ruszył. Ruszt jest czysty, nie ma żadnych spieków, pellet to Gold jedyne co mnie martwi to co jakiś czas, podczas pracy ślimaka stokera, słychać trzaski, taki "sprężysty" trzask. Miał ktoś podobny problem? |
|||
|
|
||||
|
Michal86
|
Myślę, że wysuwanie i wysuwanie szuflady nie ma z tym żadnego związku
Po prostu pukniesz szufladą i to może pomóc bo coś może siedzieć w mechanizmie sztokera. Rozkręcić palnik na części pierwsze pozostaje i sprawdzić. Pisz tu ewentualnie może pomogą. techniczne@eco-palnik.pl dodane 2025-11-18 17:07Takie sprężyste strzelanie czasem się zdarza gdy pellet zablokuje się na ślimaku sztokera |
|||
|
|
||||
|
Zdenek
|
Właśnie prześledziłem w necie całą konstrukcję palnika i widzę że sam ślimak ma tyle miejsca że naprawdę nic nie może mu "przeszkadzać" w obrocie a motoreduktor ślimaka ma taką moc że nie powinien się blokować o jakieś byle co!
Faktycznie pozostaje mi demontaż całego palnika, jest to nieco utrudnione bo kociołek to kompakt i dostęp do palnika jest trudniejszy. Jutro będzie walka
|
|||