| Forum eCoal.pl v3.5 / v4.0 Ustawienia nowego kotła OGNIWO - EkoPlusM 26kw - dom 220mkw Subskrybuj | ||||
| Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
|
||||
|
leON22
|
No to sobie pomyśl , kotły na paliwo stałe mają swoją bezwładność jak się coś nagrzeje, a potem nie ma odbioru ciepła , bo się wyłączy jakiś obwód to ta temperatura się nie zatrzyma w miejscu , podobnie jak rozpędzony samochód czy pociąg musi sobie jeszcze trochę pojechać zanim wyhamuje . Dlatego wszelkiego rodzaju wodotryski typu temp.obniżona wg mnie nie działają tak jak powinny , powiedzmy działają inaczej .
|
|||
|
|
||||
|
xumme92
|
No i teraz juz wszystko wiem - wracam do tego co sprawdzone! dziękuje
![]() dodane 2025-11-06 21:51Lepiej ochronę powrotu mieć ustawioną jako zawór 4D czy pompę mieszającą?? |
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Przy ochronie powrotu zaworem 4D, priorytetem zaworu jest ochrona powrotu , więc zawór ma w 4 literach temperaturę potrzebną na ogrzanie CO , jeśli chodzi o mieszającą , to już chyba przerabialiśmy temat .Chyba nie po to montowałeś pompę do ochrony powrotu , żeby teraz chronić powrót zaworem 4D , ale wybór należy do Ciebie , nie moje małpy nie mój cyrk , pozdrawiam .
|
|||
|
|
||||
|
xumme92
|
leON22 napisał » 2025-11-07 04:25 Przy ochronie powrotu zaworem 4D, priorytetem zaworu jest ochrona powrotu , więc zawór ma w 4 literach temperaturę potrzebną na ogrzanie CO , jeśli chodzi o mieszającą , to już chyba przerabialiśmy temat .Chyba nie po to montowałeś pompę do ochrony powrotu , żeby teraz chronić powrót zaworem 4D , ale wybór należy do Ciebie , nie moje małpy nie mój cyrk , pozdrawiam . Pytałem z czystej ciekawośći dzięki!
|
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Odpowiedzi na większość Twoich pytań znajdziesz na forum , a z czystej ciekawości , możesz sobie przetestować taką opcję i podzielić się swoimi spostrzeżeniami 😉
|
|||
|
|
||||
|
xumme92
|
||||
|
|
||||
|
MateoKoc
|
Po prostu na dworze było cieplej.
Zobacz na wykresach ile wskazywał twój czujnik temperatury zewnętrznej. |
|||
|
|
||||
|
xumme92
|
MateoKoc napisał » 2025-11-07 17:20 Po prostu na dworze było cieplej. Zobacz na wykresach ile wskazywał twój czujnik temperatury zewnętrznej. Czyli jeżeli na dworze będzie >+10st to wykres równomiernie dalej będzie obniżać zadaną temp dla +10/-10 na krzywej? |
|||
|
|
||||
|
macko72
|
bedzie przymykał zawór 4d
|
|||
|
|
||||
|
xumme92
|
a czy ustawianie temp. zadanej za zaw. 4D ma jakikolwiek sens przy wlaczonej krzywej grzania i czujnikaw zew./wew.?
Bo patrząc na to - aktualnie jest u mnie 7st na zew - wg krzywej temp. - temp za zaworem powinna w tym przypadku wynosic jakies 35-36st. Temperatura ustawiona za zaworem to 40st. Czy w takim wypadku krzywa jest parametrem nadrzędnym nad temperatura zadaną za zaworem? Jeżeli wyłącze czujniki pogodowe - wtedy wzorcem jest wartość zadana za 4d. Jeżeli włącze czujniki - wtedy idzie wg. krzywej i pomija temp zadaną za 4d? |
|||
|
|
||||
|
macko72
|
Krzywą grzania to eksperyment indywidualny dla każdego każdego. Ja dla -10 mam 42st.. Ale jak się okaże że komuś zimno w domu to te temperatury się podnosi i koryguje. Na pewno to nie jest jakiś myślący automat. Jest to jednak wygodne. napisał ci o tym rj1972
|
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Nie ma sensu , temp.zadana za zaworem 4D nie jest brana pod uwagę w przypadku załączenia "pogodówki" , która opiera się na wskazaniach czujnika temp.zew. ( dlatego wcześniej pisałem , że bardzo ważny jest prawidłowy odczyt wskazania z tego czujnika , odpowiednia kalibracja , która w przypadku czujnika przewodowego działa średnio , złe wskazania przy skrajnie niskich i wysokich temp.zewnętrznych
![]() dodane 2025-11-07 18:08 xumme92 napisał » 2025-11-07 18:49 ... Jeżeli wyłącze czujniki pogodowe - wtedy wzorcem jest wartość zadana za 4d. Jeżeli włącze czujniki - wtedy idzie wg. krzywej i pomija temp zadaną za 4d? dodane 2025-11-07 18:08Ciekawe pytanie , nigdy tego nie sprawdzałem , co będzie jak wyłączy się czujniki , jedynie jak wyłączę krzywą wtedy na bank działa opcja temp.zadanej za zaworem 4D ( bez opcji temp.obniżona ) masz okazję to przetestować
|
|||
|
|
||||
|
xumme92
|
Podliczyłem na szybko i stwierdziłem, że czujniki będą wydatkiem na grudzień haha. Narazie potestuje na tych "zwyklych przewodowych" a potem może pod choinkę oprócz córki dostane bezprzewodowe czujniki
![]() Jest opcja kalibracji/naniesienia poprawki więc może tam się pobawie dla czujnika zew |
|||
|
|
||||
|
leON22
|
Czemu nie widać wskazań czujnika temp.wew. pisałeś wcześniej że go podłączyłeś
|
|||
|
|
||||
|
xumme92
|
leON22 napisał » 2025-11-07 19:27 Czemu nie widać wskazań czujnika temp.wew. pisałeś wcześniej że go podłączyłeś ![]() Zapomnialem zmienić ustawienia z Pompa CO + 4D na opcje z regulatorem pokojowym 😬 juz zmienione.. problem w tym, że czujnik jest umiejscowiony w przedpokoju na środkowym piętrze, gdzie jest zawsze najcieplej.. opcja nr 2 to wiercić strop albo zadać czujnikowi przy kalibracji specjalnie zanizona temp, zeby zniwelować różnice między środkowym piętrem a tym wyżej, gdzie jest odrobinę chłodniej 😬 |
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Nie walcz z tym czujnikiem wew. jeśli masz zamiar kupić bezprzewodowy. Bez regulatora pokojowego da się ogarnąć regulację programatorem temp za zaworem 4D. Czas też wykorzystać zawory na grzejnikach i odpowiednio je poustawiać. To też działa.
|
|||
|
|
||||
|
xumme92
|
rj1972 napisał » 2025-11-07 21:40 Nie walcz z tym czujnikiem wew. jeśli masz zamiar kupić bezprzewodowy. Bez regulatora pokojowego da się ogarnąć regulację programatorem temp za zaworem 4D. Czas też wykorzystać zawory na grzejnikach i odpowiednio je poustawiać. To też działa. Właśnie tak sie zastanawiam czy nie wrócić do regulacji 4D i nie dławić tego po prostu głowicami termostatu przy grzejnikach.. |
|||
| Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||

dzięki!