| Forum Pello v3.5 / v4.0 Piec Evopell - odpala się w nocy mimo temperatury obniżonej za 4D Subskrybuj | ||||
|
|
||||
|
Rafi_sz1
|
Hej,
Powiedzcie mi czy to normlane? Mam EvoPell niecały sezon: 1. Na Programatorze temperatury za zaworem 4D miedzy 21:00 a 6:00 rano mam temperaturę obniżoną 5stopni 2. Na programatorze CWU mam ustawione że ma grzać wodę w godzinach 19:00 do 22:00 3. Regulator pogodowy - nieaktywny 4. Termostaty na kaloryferach zwykłe ręczne I moje pytani brzmi kocioł odpala się w nocy miedzy 22:00 a 6:00 i grzeje do 60 stopni, co jakiś czas? Przecież nie musi grzać kaloryferów bo temperatura obniżoną ma w tych godzinach, nie musi grzać CWU bo tylko miedzy 19:00 a 22:00 ma grzać, czy to normalne? bo nie daje mi spokoju, co jemu jest zimo i sam sie grzeje ?
|
|||
|
|
||||
|
Tomas20987
|
Hej,
To normalne zachowanie. Kocioł odpala, bo nawet jeśli masz temperaturę obniżoną za zaworem 4D, to: CWU grzeje między 19:00 a 22:00, więc piec musi się rozgrzać wcześniej i często utrzymuje temperaturę kotła po tym czasie, zawór 4D nie odcina całkowicie przepływu – piec i tak co jakiś czas się dogrzewa, żeby utrzymać ochronę powrotu, nawet przy obniżonej temperaturze (np. -5 stopni) kocioł nie „wie”, że ma całkiem spać – pilnuje minimalnej temperatury kotła, żeby nie dopuścić do wychłodzenia wymiennika. Jeśli chcesz, żeby w nocy kocioł dłużej stał, to można: 1. zwiększyć histerezę kotła (np. z 10 do 15 stopni), 2. skrócić czas grzania CWU albo przesunąć go wcześniej, 3. sprawdzić, czy zawór 4D nie ma za niskiej temperatury minimalnej (żeby nie otwierał za wcześnie). |
|||