| Forum eCoal.pl v3.5 Ogniwo Eko+ Plus 25Kw - strasznie wychładza piec Subskrybuj | ||||
|
|
||||
|
Opiotr78
|
Witam, proszę o pomoc z ustawieniami, zamontowany pierwszy podajnik, dom około 220m2 dwa pietra, zawór trójdrogowy, pompa CO za zaworem trójdrogowym + pompa CWU, odpaliłem piec koło września i spalanie takie w miarę przy wodzie i w chłodniejsze dni dom, teraz gdy temperatury ponizej 10st, w domu zadana temp. odpowiednio trzyma ale piec wychłodzony i ma problem z podejściem temperatury do zadanej. Zwiększyłem dzisiaj na grupowym do 20kW ale temp w komin koło 190st i wyżej. i przy 20kw widać, że osiąga ale w podajniku tez wiatrem gwizda. Opał Pieklorz
Może jakies porady jak ustawić piec Mój sterownik. https://esterownik.pl/device/33962 |
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Ustaw temp załączania pomp na 40st.
Moc max. 25kW. Moc min. 16kW na teraz Ilość powtórzeń 6 i 5 Dmuchawa odpowiednio 42 i 39. Żeby to grzało musi mieć opał na palniku. Później dalsze korekty. |
|||
|
|
||||
|
Opiotr78
|
rj1972 napisał » 2025-10-28 12:57 Ustaw temp załączania pomp na 40st. Moc max. 25kW. Moc min. 16kW na teraz Ilość powtórzeń 6 i 5 Dmuchawa odpowiednio 42 i 39. Żeby to grzało musi mieć opał na palniku. Później dalsze korekty. OK, zmienione, poobserwujemy Narazie dziękuje |
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Temp. załaczania pomp nadal jest 50st.. To za wysoko. Potem za wcześnie odcina zawór.
Histereza przejscia na moc max ustaw trochę więcej np. 1.8st. Histereza kotła 0st. Dla mocy 25kW 5 powtórzeń. A zbiornik CWU jaki jest duży? |
|||
|
|
||||
|
Opiotr78
|
rj1972 napisał » 2025-10-28 14:19 Temp. załaczania pomp nadal jest 50st.. To za wysoko. Potem za wcześnie odcina zawór. Histereza przejscia na moc max ustaw trochę więcej np. 1.8st. Histereza kotła 0st. Dla mocy 25kW 5 powtórzeń. A zbiornik CWU jaki jest duży? A widzisz zapomniałem o pompie, reszta ustawiona, zbiornik 120l + 300l podpięte w szereg, w ciągu dnia przy słonecznej pogodzie podgrzewane z fotowoltaiki grzałką. |
|||