| Forum eCoal.pl v3.5 Pomoc w ustawieniu pieca Ogniwo Eko Plus + 16kW Subskrybuj | ||||
|
|
||||
|
Baul
|
Cześć.
Jestem świeżo "upieczonym" właścicielem pieca Ogniwo Eko Plus + 16kW. Potrzebuję pomocy w ustawieniu pieca ponieważ wg mnie proces spalania nie jest zadowalający ( tworzą się spieki ). Piec pracuje w domu jednorodzinnym starej daty (przeszło 100-letni dom) o pow. ok 140m2. Instalacja: zawór 4 drogowy z siłownikiem, pompa CO, pompa CWU oraz zbiornik 400l na CWU. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Proszę o pomoc. Pozdrawiam |
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Jaki masz opał? Źle to nie wygląda. A te grubsze kawałki są przepalone? Masz ciepło w domu? Grzeje to na grzejniki bo masz włączoną ochronę powrotu przez zawór 4D a to nie jest najlepsze ale coś tam jest. Priorytet CWU też nie zawsze jest dobry ale chyba u ciebie nie działa zbyt często więc może to nie ważneCiekawe co to za bypass przed zaworem 4D? Kiedy czyściłeś czujnik spalin bo coś niskie one są? Większą swobodę regulacji procesu spalania uzyskasz w trybie ręcznym lub grupowym. |
|||
|
|
||||
|
Baul
|
Opał PGG Pieklorz. Te grubsze kawałki są przepalone. W domu mam ciepło. Czujnika spalin nie czyściłam ponieważ piec jest nowy i dopiero 3 dni minęły od rozpalenia. Ten baypas to ominięcie zarowu i pompki CWU z klapą zwrotną.
|
|||
|
|
||||
|
rj1972
|
Jak pisałem dla mnie nie jest to złe i nawet trudno to nazwać spiekami dla tego opału. Możesz spróbować dać dmuchawę -1 czyli mniej powietrza ale uważaj bo możesz okopcić kocioł i wytworzyć nagar w dłuższej perspektywie. Spróbuj też pójść z dmuchawą w górę na +1 lub nawet +2. Popracuj kilka dni w ecoalu a później kilka w trybie ręcznym i grupowym. Testuj i obserwuj. |
|||
|
|
||||
|
czterolistny
|
Cześć,
Również jestem świerzakiem piec Ogniwo Eko plus+ 25KW i mam pytanie z innej beczki. Chodzi mi o temperaturę spalin. Od kilku dni zauważyłem że temperatura mocno poszła w górę. Na początku było 70 do 120 stopni a obecnie sięga już ponad 200. Czujnik spalin wyczyszczony. Piec mam od około 2 miesięcy, w instalacji na ochronie powrotu zawór trójdrożny z siłownikiem . Coś się popsuło czy te piece tak mają, a może ustawienia nie te?
|
|||

piec Ogniwo Eko plus+ 25KW i mam pytanie z innej beczki. Chodzi mi o temperaturę spalin. Od kilku dni zauważyłem że temperatura mocno poszła w górę. Na początku było 70 do 120 stopni a obecnie sięga już ponad 200. Czujnik spalin wyczyszczony. Piec mam od około 2 miesięcy, w instalacji na ochronie powrotu zawór trójdrożny z siłownikiem . Coś się popsuło czy te piece tak mają, a może ustawienia nie te?