Forum Pello v3.5 DEFRO EVOPELL PLUS 12 Subskrybuj | ||||
|
||||
domera1109
![]() |
Witam, mam mały problem mianowicie chodzi o piec defro evopell plus 12kw, dom parterowy 110m, sama podłogówka.
Problem polega na tym iż piec nie chce się dogrzać do zadanej temperatury. Do grzeje się tylko kiedy zawór 4d ręcznie zamkne na 0 bądź w okolicach 1-ki. Wtedy pracuje prawidłowo, tzn dogrzewa się, wyłącza, sam rozpala itp. Po zmianie zaworu na automatyczny on sobie dostosuje przepływ i okej, lecz zaraz spada temperatura z pieca. CO zadane za 35c nie osiąga nawet 26c. Podłączony programator ten z wyświetlaczem ustawiony np na zadana temperaturę w pomieszczeniu 22 stopnie, nie jest w stanie dobić temperatury. CWU na te chwile zakręcony z powodu trwających remontów. Jakieś pomysły?
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Możesz udostępnić sterownik?
Miże masz ustawioną ochronę powrotu przez zawór 4D? Jeśli tak to wyłącz. Może siłownik ma zły kierunek otwierania? Czy kąt otwarcia siłownika widoczny na panelu odpowiada cyferce na siłowniku? |
|||
|
||||
domera1109
![]() |
Jestem na etapie zakańczania podłączenia internetu.
Ochronę wyłączyłem. Kąt otwarcia zgadza się na cyferce na siłowniku. Sytuacja z rana - Piec 55C z zadanym 60C CO wskazywało 30C - na zaworze był ustawiony zakres "3" a na sterowniku 0 - stop Wrzuciłem sprzęgło, ustawiłem na 0 tak żeby zgadzało się ze sterownikiem, puściłem reset całego pieca, po odpaleniu: Piec zaczął się rozpalać, zawór otwierał powoli aż do 100% otwarcia z faktycznym otwarciem zaworu na zakres "10" Po otwarciu zaworu przez sterownik spadła temperatura pieca do 30C, CO spadła na 28C. Piec nie może dobić do 60C zadanej temperatury. |
|||
|
||||
3218
![]() |
Coś z zaworem jest nie tak powinien się otwierać jak termostat pokojowy da sygnał że trzeba dom dogrzać wtedy 4d powinien się powoli otwierać i dążyć do zadanej temperatury zadanej za zaworem.
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Jeśli zawór 4D otworzy się na 100% cała zimna woda z instalacji trafia do kotła. W tym momencie rownież spadnie temp kotła. Należy tak ustawić moc kotła aby mógł to wmiarę szybko dogrzać. Może masz za małą moc ustawioną. Oczywiście to wymaga czasu aby wygrzać instalcję. Możesz ograniczyć kąt otwarcia zaworu np do 70% wtedy część zimnej wody pójdzie do podmieszania na instalację. A do tej podłogówki masz jakieś inne zawory na rozdzielaczu? Może tam też coś wymaga regulacji.
Podłączysz internet to może będzie łatwiej to ocenić. |
|||
|
||||
domera1109
![]() |
Panowie wrzuciłem kocioł w tryb online. Prosiłbym o weryfikację
|
|||