Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5  Zapowietrza się pompa cwu Subskrybuj
2025-10-20 13:38
  3218 Posty: 38 Ostrzeżenie: 0
Witam może ktoś pomoże od czasu jak założyłem pompę na krótkim obiegu żeby poprawić powrót mam problem z pompą cw po dłuższym postoju zapowietrza mi się i nie grzeje wody odpowietrze samą pompkę idzie normalnie przez czas w którym musi dogrzać wyłączy się a później znowu to samo.cisnienie w układzie 1 bar nie spada cały czas trzyma nawet czyscilem sitko przed pompką cw po tym zabiegu ponad tydzień było ok a teraz znowu cyrki 
2025-10-20 14:39
  rj1972 Posty: 1261 Ostrzeżenie: 0
Prawdopodobnie masz zapowietrzony obwód CWU a nie tylko pompkę. Poluzuj śrubunki na wężownicy lub płaszczu przy wyłączonej pompie cwu i może zacznie grzać. 
2025-10-20 15:18
Jak będzie wyłaczona to wypcha to powietrze z bojlera a srubunki od zasilania i powrotu czy jeden wystarczy tylko który 
dodane 2025-10-20 12:53Bo jak pompka po stoi i ma startować to słychać straszny szum i albo pójdzie albo kręci a nie pcha nic w bojler 
dodane 2025-10-20 13:18A to mam poluzować i zostawić nie skręcać 
2025-10-20 19:57
Poluzować tak aby lekko kapało wodą. Powinno pyrsknąć powietrze. Poluzować i od razu zakręcić. Kilka razy aż poleci sama woda bez syczącego powietrza. Górny srubunek a i dolny nie zaszkodzi. Zład wody wypcha powietrze. Uważać by woda nie bryzgała na jakikolwiek prąd. Nie odkręcać tylko dlikatnie poluzować żeby nakrętka nie spadła z gwintu. Oczywiście skręcić. Przepływ ciepłej wody powinien być od razu odczuwalny. Uważać na gorącą wodę. Jeśli to problem to kogoś poprosić o pomoc żeby się nie zalać wodą. A może kto pomyślał i zabudował tam odpowietrznik.
2025-10-21 12:35
Kurcze odpowietrznik mam przed bojlerem automatyczny ale za bardzo nic nie daje lekko puści powietrze i to wszystko.dzieki za opisanie jutro zaatakuję sprawę bo dzisiaj solary mi wodę nagrzały także git jeszcze raz dziękuję 
dodane 2025-10-21 10:35Cześć zrobiłem tak jak mówiłeś niestety nie było żadnego powietrza od razu woda kapała także ręce opadają.oczywiscie pompka była zapowietrzona chodziła ale nie pchała wody może to coś z pompką jest nie tak.dodam że przy wymianie anody zepsuł mi się zawór zwrotny na zasilaniu wody z sieci przed bojlerem i odkręcając ciepła wodę nie zawsze ale się tłucze bulgota jakbyś wiertarką wiercił może to przez to bo już nie wiem co zrobić 
2025-10-21 13:37
Jak masz takie stukotanie to z dużym prawdopodobieństwem masz powietrze. Odkręć odpowietrznik, próbuj poluzować srubunki na pompie itp. A zawory zamykające masz poodkręcane. Trzeba próbować kilka razy. Oczywiście masz pewność że sama pompa jest sprawna. Wyłącz pompę na krótkim obiegu bo może ona teraz walczy z pompą CWU.
2025-10-21 15:14
Dobra będę dalej próbował dzisiaj odkrecalem srubunek na pompie ale nic przed pompą jak dotykam to rury gorące za pompą już nie odkrecenie srubunku nic nie dało chyba że faktycznie pompa na krótkim walczy z pompą cw ale jak wcześniej pisałem tydzień czasu po wyczyszczeniu sitka przy pompie cw było git dzisiaj sitko sprawdzałem jest ok trzeba dalej szukać a pompa chyba jakby byla nie sprawna to wogole by nie pchała po jej odpowietrzeniu 
dodane 2025-10-21 13:14Wyłączyłem pompę na krótkim obiegu ale dalej pompka cw chodziła lecz wody nie grzało odziwo rura za pompką była ciepła niby szło ale nie grzało z ciekawości odkręciłem odpowietrznik na listwie z zaworem bezpieczeństwa i naczyniem przeponowym wyszło dużo powietrza ciśnienie spadło pompka zaczęła normalnie pracować i grzać wodę ciśnienie dobiłem do 1 bara zobaczymy co będzie dalej 
Użytkownicy online: romkap