Forum Pello v3.5 Zapowietrza się pompa cwu Subskrybuj | ||||
|
||||
3218
![]() |
Witam może ktoś pomoże od czasu jak założyłem pompę na krótkim obiegu żeby poprawić powrót mam problem z pompą cw po dłuższym postoju zapowietrza mi się i nie grzeje wody odpowietrze samą pompkę idzie normalnie przez czas w którym musi dogrzać wyłączy się a później znowu to samo.cisnienie w układzie 1 bar nie spada cały czas trzyma nawet czyscilem sitko przed pompką cw po tym zabiegu ponad tydzień było ok a teraz znowu cyrki
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Prawdopodobnie masz zapowietrzony obwód CWU a nie tylko pompkę. Poluzuj śrubunki na wężownicy lub płaszczu przy wyłączonej pompie cwu i może zacznie grzać.
|
|||
|
||||
3218
![]() |
Jak będzie wyłaczona to wypcha to powietrze z bojlera a srubunki od zasilania i powrotu czy jeden wystarczy tylko który
dodane 2025-10-20 12:53Bo jak pompka po stoi i ma startować to słychać straszny szum i albo pójdzie albo kręci a nie pcha nic w bojler dodane 2025-10-20 13:18A to mam poluzować i zostawić nie skręcać |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Poluzować tak aby lekko kapało wodą. Powinno pyrsknąć powietrze. Poluzować i od razu zakręcić. Kilka razy aż poleci sama woda bez syczącego powietrza. Górny srubunek a i dolny nie zaszkodzi. Zład wody wypcha powietrze. Uważać by woda nie bryzgała na jakikolwiek prąd. Nie odkręcać tylko dlikatnie poluzować żeby nakrętka nie spadła z gwintu. Oczywiście skręcić. Przepływ ciepłej wody powinien być od razu odczuwalny. Uważać na gorącą wodę. Jeśli to problem to kogoś poprosić o pomoc żeby się nie zalać wodą. A może kto pomyślał i zabudował tam odpowietrznik.
|
|||
|
||||
3218
![]() |
Kurcze odpowietrznik mam przed bojlerem automatyczny ale za bardzo nic nie daje lekko puści powietrze i to wszystko.dzieki za opisanie jutro zaatakuję sprawę bo dzisiaj solary mi wodę nagrzały także git jeszcze raz dziękuję
|
|||