Forum Pello v3.5 Zatrzymanie pomp po dogrzaniu pomieszczena - poprawa działania Subskrybuj | ||||
|
||||
MichalK1
![]() |
Evopell 8kw, obieg cwu + dwa obiegi grzewcze z zaworami 3d, obydwa sterowane czujnikami pokojowymi bt5b. Mam pytania dotyczące działania zatrzymania/lub nie pomp c.o. po dogrzaniu pomieszczenia. Chcę korzystać z opcji pozostawienia odpalonych pomp. Pojawiły się jednak problemy: - kocioł odpala się na cwu, dogrzewa do temperatury zadanej cwu i zaczyna wygaszać a wtedy odpalają się pompy c.o. - kocioł odpala się by dogrzać obwód CO1 a razem z nim odpala mi się pompka i otwiera zawór CO2 mimo, że jest powyżej temperatury zadanej O ile temat cwu jest praktycznie nieistotny bo ciepłego czynnika jest za mało by wpłynąć na temperaturę pomieszczeń tak kwestia kiedy obwody co1/co2 są od siebie zależne jest nie do przyjęcia. Obwód co1 wychładza się szybciej a w momencie rozpalania pieca celem jego dogrzania zaczyna mi grzać również co2 gdzie temperatura w tym momencie jest ciągle powyżej zadanej. Czy jest opcja by tę kwestię jakoś ogarnąć? Nie potrzebuję nagrzewać CO2 do temperatur w których można się ugotować |
|||