Forum Pello v3.5 kotłownia po modernizacji - pompa kotłowa jako CO, odwrócone CWU - co i jak poprawić? Subskrybuj | ||||
|
||||
she69me
![]() |
Cześć,
chciałbym poprosić o pomoc w ocenie i ewentualne sugestie zmian w instalacji centralnego ogrzewania oraz ciepłej wody użytkowej w domu u mojej mamy. W załączniku dodaję aktualny schemat instalacji (zrobiony przeze mnie). Opis instalacji: - Dom ok. 150 m², nieocieplony - Grzane: parter + I piętro, - II piętro i poddasze – nieogrzewane - Nowy piec na pellet (PELLO 15 VIP RK 16 kW, sterownik Pello v4) - Wcześniej palone węglem, woda w lecie grzana grzałką elektryczną 2 kW bojlerze - Pompa P1 (kotłowa) pełni rolę pompy CO - Zawór ATV 55°C na powrocie - Brak głowic termostatycznych na grzejnikach - Bojler 100 L z grzałką, obecnie wszystkie zawory zamknięte - CWU Buderus WU120W, naczynie przeponowe Ferro A12 - zamontowane przy montażu pieca Moje obserwacje i pytania: 1) Zbiornik CWU jest prawdopodobnie podłączony na odwrót — do "Rsp - powrót c.o" podłączone jest zasilanie z pieca, a do "Vsp - zasilanie c.o. podgrzewacza" powrót. Jak bardzo to źle i czy konieczna jest przeróbka? 2) Co w ogóle warto poprawić w tym schemacie, żeby układ działał optymalnie? 3) Pompa CWU (Grundfos UPS 25-40 180) — jak najlepiej nią sterować, jeśli chcę też mieć ochronę powrotu CWU? Co wtedy z programatorem CWU? Zauważyłem, że odczyt z czujnika temperatury powrotu (~43) jest dużo niższy niż temperatura znamionowa zaworu ATV (55) z wyłączoną ochroną powrotu w sterowniku, a przy załączonej ochronie CWU tylko trochę wzrasta. 4) Przy niskim biegu pompy CO grzejniki na parterze są ledwo ciepłe, a na piętrze gorące. Czy głowice termostatyczne na wszystkich grzejnikach mogą pomóc w wyrównaniu temperatury? 5) Przy wysokim biegu pompy grzejniki grzeją równomiernie (tak było od zawsze). 6) Czujniki temperatury: - czujnik powrotu — obecnie na trójniku przy powrocie CWU, owinięty taśmą piankową - czujnik T1 — za trójnikiem, przed pompą CWU Gdzie najlepiej je umieścić, żeby sterownik miał prawidłowy odczyt? 7) Stukanie grzejników i rur przy nagrzewaniu i stygnięciu — czy głowice termostatyczne lub inne rozwiązania mogą to zminimalizować? 8) Przy niskiej temperaturze spalin trochę skrapla się woda do słoika z rurki przy kominie — czy to normalne przy pellecie? Chciałbym przed zimą: - poprawić co się da w tym układzie, - odpowiednio ustawić sterownik i pompy, - żeby mama nie musiała nic regulować (jest przeważnie sama w domu) Sterownik mam publiczny, w razie potrzeby mogę podać dane lub zrzuty ekranu, zdjęcia instalacji. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i uwagi. dodane 2025-10-12 09:13 ![]() |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
To jest nowa instalacja czy stara w której wymieniono tylko kocioł?
|
|||
|
||||
she69me
![]() |
to jest już nowa instalacja w której wymieniono kocioł, dodano zawór ATV oraz nowy zestaw CWU (pompa, wężownica, naczynko)
wcześniej była tylko ta pompa na dole (bez ATV), stary kocioł, stary bojler |
|||
|
||||
wuwok
![]() |
Zrób zdjęcia instalacji. Skoro masz ATV to po co chcesz dodatkowo chronić kocioł? . Masz możliwość oddzielenia parteru od piętra? By każdy poziom osobno grzać. Jak regulujesz temp idącą na dom? masz zawór 3d? 4d? z siłownikiem.
Głowice termostatyczne pomagają w niższym spalaniu. Tak samo regulacja czynnika idącego na dom. Czyli gdy wystarcza 40 stopni to po co puszczać więcej ![]() |
|||
|
||||
she69me
![]() |
wrzucę zdjęcia jak tylko będę w domu, ale w kotłowni z tymi rurami wydaje mi się straszny galimatias, np. nowe rury o małych przekrojach łączą się ze starymi rurami o ogromnych przekrojach
faktycznie ochrona powrotu jest realizowana zaworem ATV, ale temperatura na czujniku powrotu mnie zmyliła i wydawała mi się zbyt niska z tym oddzielnym grzaniem pięter dobry pomysł, ale nie wiem która rura idzie na piętro a która na parter, musiałbym to jakoś namierzyć, może po zdjęciach się zorientujesz nie mam zaworów 3d ani 4d, a "regulacja" temperatury jest na ten moment przez czujnik BT4 i pracę cykliczną pompy P1 - domyślam się, że nie jest to zbyt dobre rozwiązanie, bo woda w kotle praktycznie stoi na czas przerwy pracy pompy, co powoduje wykres temperatury kotła w kształcie piły do metalu być może po zamontowaniu głowic termostatycznych i ustawieniu pompy w tryb ciągły lepiej to będzie wyglądało? montaż głowic mamy umówiony u hydraulika na za dwa tygodnie |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Coś mi mówi ze 2 obiegów grzewczych nie zrobisz bez rozkopania instalacji w mieszkaniu.
Jak będziesz cokolwiek zmieniał to pomyśl o zastosiwanu sprzęgła. |
|||
|
||||
wuwok
![]() |
Dobrze byś chociaż zawór 3d dołożył. Niższa temp puszczana na grzejniki oznacza niższe spalanie. Pompka na 2 biegu to jeszcze nie jest tragedia zwłaszcza gdy dołożysz głowice na grzejniki. Ciężko tak coś doradzić nie widząc instalacji. Każda przeróbka to kasa a nie wiadomo czy chcesz iść na "grubo" czy niezbednę minimum.
|
|||
|
||||
she69me
![]() |
Dzięki Panowie za zainteresowanie tematem! Na ten sezon chciałbym zrobić niezbędne minimum.
Chciałbym jeszcze dopytać o te głowice TH2 - na wszystkich grzejnikach będą zawory termostatyczne ze zwykłymi głowicami (ustawione na np. 19-20 st), a w kilku pokojach głowice TH2. Temperatura zadana wewnętrzna w sterowniku to np. 21 st. Skąd głowice TH2 będą brały informacje czy odkręcić czy zakręcić zawór? Z temperatury zadanej vs. temperatura wewnętrzna (BT4) w sterowniku czy temp. zadana vs temp. własna w głowicy? BT4 jest sparowany jako rozszerzenie w sterowniku. I zakładając, że nie mam zaworu 3D ani sprzęgła hydraulicznego oraz, że pompa P1 będzie cały czas chodzić - temperatura powrotu będzie rosła, z powodu zmniejszenia odbioru ciepła (poprzez zakręcenie zaworów TH2), więc temperatura kotła będzie rosła, więc strumień paliwa będzie malał i układ sam by się regulował - czy dobrze myślę? A jak dołożenie sprzęgła lub zaworu 3D (lub obu) wpłynęłoby na ten układ? Rozumiem że 3D by powodował wysyłanie wody o niższej temperaturze na grzejniki, przez co zawory termostatyczne musiałyby się szerzej odkręcać żeby uzyskać zadaną temperaturę - co w efekcie daje płynniejszą regulację - więc kotłowi łatwiej utrzymać stałą temperaturę bez skoków temperatur? |
|||