Forum Pello v3.5 kotłownia po modernizacji - pompa kotłowa jako CO, odwrócone CWU - co i jak poprawić? Subskrybuj | ||||
|
||||
she69me
![]() |
Cześć,
chciałbym poprosić o pomoc w ocenie i ewentualne sugestie zmian w instalacji centralnego ogrzewania oraz ciepłej wody użytkowej w domu u mojej mamy. W załączniku dodaję aktualny schemat instalacji (zrobiony przeze mnie). Opis instalacji: - Dom ok. 150 m², nieocieplony - Grzane: parter + I piętro, - II piętro i poddasze – nieogrzewane - Nowy piec na pellet (PELLO 15 VIP RK 16 kW, sterownik Pello v4) - Wcześniej palone węglem, woda w lecie grzana grzałką elektryczną 2 kW bojlerze - Pompa P1 (kotłowa) pełni rolę pompy CO - Zawór ATV 55°C na powrocie - Brak głowic termostatycznych na grzejnikach - Bojler 100 L z grzałką, obecnie wszystkie zawory zamknięte - CWU Buderus WU120W, naczynie przeponowe Ferro A12 - zamontowane przy montażu pieca Moje obserwacje i pytania: 1) Zbiornik CWU jest prawdopodobnie podłączony na odwrót — do "Rsp - powrót c.o" podłączone jest zasilanie z pieca, a do "Vsp - zasilanie c.o. podgrzewacza" powrót. Jak bardzo to źle i czy konieczna jest przeróbka? 2) Co w ogóle warto poprawić w tym schemacie, żeby układ działał optymalnie? 3) Pompa CWU (Grundfos UPS 25-40 180) — jak najlepiej nią sterować, jeśli chcę też mieć ochronę powrotu CWU? Co wtedy z programatorem CWU? Zauważyłem, że odczyt z czujnika temperatury powrotu (~43) jest dużo niższy niż temperatura znamionowa zaworu ATV (55) z wyłączoną ochroną powrotu w sterowniku, a przy załączonej ochronie CWU tylko trochę wzrasta. 4) Przy niskim biegu pompy CO grzejniki na parterze są ledwo ciepłe, a na piętrze gorące. Czy głowice termostatyczne na wszystkich grzejnikach mogą pomóc w wyrównaniu temperatury? 5) Przy wysokim biegu pompy grzejniki grzeją równomiernie (tak było od zawsze). 6) Czujniki temperatury: - czujnik powrotu — obecnie na trójniku przy powrocie CWU, owinięty taśmą piankową - czujnik T1 — za trójnikiem, przed pompą CWU Gdzie najlepiej je umieścić, żeby sterownik miał prawidłowy odczyt? 7) Stukanie grzejników i rur przy nagrzewaniu i stygnięciu — czy głowice termostatyczne lub inne rozwiązania mogą to zminimalizować? 8) Przy niskiej temperaturze spalin trochę skrapla się woda do słoika z rurki przy kominie — czy to normalne przy pellecie? Chciałbym przed zimą: - poprawić co się da w tym układzie, - odpowiednio ustawić sterownik i pompy, - żeby mama nie musiała nic regulować (jest przeważnie sama w domu) Sterownik mam publiczny, w razie potrzeby mogę podać dane lub zrzuty ekranu, zdjęcia instalacji. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i uwagi. dodane 2025-10-12 09:13 ![]() |
|||