Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5  kotłownia po modernizacji - pompa kotłowa jako CO, odwrócone CWU - co i jak poprawić? Subskrybuj
2025-10-12 11:13
  she69me Posty: 0 Ostrzeżenie: 0
Cześć,
chciałbym poprosić o pomoc w ocenie i ewentualne sugestie zmian w instalacji centralnego ogrzewania oraz ciepłej wody użytkowej w domu u mojej mamy.
W załączniku dodaję aktualny schemat instalacji (zrobiony przeze mnie).

Opis instalacji:
- Dom ok. 150 m², nieocieplony
- Grzane: parter + I piętro,
- II piętro i poddasze – nieogrzewane
- Nowy piec na pellet (PELLO 15 VIP RK 16 kW, sterownik Pello v4)
- Wcześniej palone węglem, woda w lecie grzana grzałką elektryczną 2 kW bojlerze
- Pompa P1 (kotłowa) pełni rolę pompy CO
- Zawór ATV 55°C na powrocie
- Brak głowic termostatycznych na grzejnikach
- Bojler 100 L z grzałką, obecnie wszystkie zawory zamknięte
- CWU Buderus WU120W, naczynie przeponowe Ferro A12 - zamontowane przy montażu pieca

Moje obserwacje i pytania:
1) Zbiornik CWU jest prawdopodobnie podłączony na odwrót — do "Rsp - powrót c.o" podłączone jest zasilanie z pieca, a do "Vsp - zasilanie c.o. podgrzewacza" powrót. Jak bardzo to źle i czy konieczna jest przeróbka?
2) Co w ogóle warto poprawić w tym schemacie, żeby układ działał optymalnie?
3) Pompa CWU (Grundfos UPS 25-40 180) — jak najlepiej nią sterować, jeśli chcę też mieć ochronę powrotu CWU? Co wtedy z programatorem CWU? Zauważyłem, że odczyt z czujnika temperatury powrotu (~43) jest dużo niższy niż temperatura znamionowa zaworu ATV (55) z wyłączoną ochroną powrotu w sterowniku, a przy załączonej ochronie CWU tylko trochę wzrasta.
4) Przy niskim biegu pompy CO grzejniki na parterze są ledwo ciepłe, a na piętrze gorące. Czy głowice termostatyczne na wszystkich grzejnikach mogą pomóc w wyrównaniu temperatury?
5) Przy wysokim biegu pompy grzejniki grzeją równomiernie (tak było od zawsze).
6) Czujniki temperatury:
    - czujnik powrotu — obecnie na trójniku przy powrocie CWU, owinięty taśmą piankową
    - czujnik T1 — za trójnikiem, przed pompą CWU
    Gdzie najlepiej je umieścić, żeby sterownik miał prawidłowy odczyt?
7) Stukanie grzejników i rur przy nagrzewaniu i stygnięciu — czy głowice termostatyczne lub inne rozwiązania mogą to zminimalizować?
8) Przy niskiej temperaturze spalin trochę skrapla się woda do słoika z rurki przy kominie — czy to normalne przy pellecie?

Chciałbym przed zimą:
- poprawić co się da w tym układzie,
- odpowiednio ustawić sterownik i pompy,
- żeby mama nie musiała nic regulować (jest przeważnie sama w domu)

Sterownik mam publiczny, w razie potrzeby mogę podać dane lub zrzuty ekranu, zdjęcia instalacji.
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i uwagi.
dodane 2025-10-12 09:13
Użytkownicy online: Heater_pello