Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5  Sprawdzenie ustawień. Subskrybuj
2025-10-09 09:26
  Faworek Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam serdecznie, jak w temacie napisałem ,,problem/prośbę" w poniedziałek został zainstalowany kocioł evopell 12kW, ze sterownikiem pello v4, czy mógłby ktoś z osób znających się na nastawach w tym kotle i sterowniku zerknąć i doradzić czy wszystko jest ok ? Piec jest zainstalowany w kamienicy około 85mkw, 3,20 wysoko, parter, słaba raczej izolacja termiczna, piec się włączy rozkręci się do ponad 65 stopni Celsjusza, mimo że w pomieszczeniach nie ma jakby temperatury zadanej na czujniku pokojowym przechodzi w stan wygaszania i znowu się rozpala,  chciałbym aby piec wchodził w stan jakby podtrzymania jeśli istnieje taka możliwość,histerezy były ustawione na 12 stopni Celsjusza i 4 stopnie Celsjusza, zmieniłem je trochę, ale bardziej sugerując się tymi sterownikami co ludzie mają udostępnione. 
2025-10-09 18:09
  MichalK1 Posty: 5 Ostrzeżenie: 0

Kocioł ma za dużą moc i instalacja nie jest w stanie odebrać wytwarzanego ciepła.
Z histerezą wróć do poprzednich wartości. 

Ogranicz maksymalną moc kotła jak najbardziej się da. 
Pewien jesteś, że masz tam "pompę mieszającą" a nie kotłową?
2025-10-09 19:07
  Faworek Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
Piec powiedzmy został dobrany na podstawie między innymi kalkulatora ze strony producenta Defro i autoryzowany punkt kotłów Defro u mnie w miejscowości której mieszkam.
Na poprzednich histerezach schodził do 38 stopni Celsjusza i się rozpalał walił z pełną mocą 12kw i spala 2,5kg pelletu na godzinę, dla mnie jest to nie do pomyślenia co to będzie przy -20 u nas na Mazurach. 
Mam dwie pompy zamontowane, jedna na zasilenie druga na powrót Plus zawór 4d, 
Użytkownicy online: aka123, Iktor1, melon12, Rafal17, tomasz41