Forum Pello v3.5 Regulator pokojowy Subskrybuj | ||||
|
||||
Spartiata89
![]() |
Witam,
Posiadam kocioł Ogniwo Bio Duo 20kW z palnikiem VIP RK (5-30kW), zakupiłem moduł RM1 wraz z regulatorem pokojowym (bezprzewodowym). Obecnie kocioł pracował w harmonogramie (temp. obniżona - temp. zadana). Proszę o pomoc jak uruchomić regulator aby kocioł po dogrzaniu do wymaganej temperatury, wyłączył kocioł a po spadku znów go uruchomił. Próbowałem się bawić w ustawieniach ale nie bardzo mi to wychodzi. Dodam że kocioł obecnie pracuje i dalej pracuje na ustawieniach wcześniejszego harmonogramu. |
|||
|
||||
MichalK1
![]() |
||||
|
||||
Spartiata89
![]() |
||||
|
||||
MichalK1
![]() |
Jeden czujnik = jeden obwód
|
|||
|
||||
Spartiata89
![]() |
MichalK1 napisał » 2025-10-08 21:05 Jeden czujnik = jeden obwód Dziękuję za pomoc ! Czyli drugi obieg musi iść bez regulatora, ustawiłem i piec przeszedł w wygaszanie ![]() dodane 2025-10-08 19:13To teraz dałeś do myślenia przestawiłem regulator na 1 obwód CO gdzie podłączone mam same grzejniki i kocioł się wygasił, 2 obwód CO to podłogówka, czyli reasumując trafiłem z ustawieniami w taki moment że kocioł się dogrzał i po prostu wygasił ? Wcześniej pracował na 45 stopniach - temp. obniżona i 65 stopniach - temp. zadana). |
|||
|
||||
MichalK1
![]() |
||||
|
||||
Spartiata89
![]() |
Na drugim obiegu mam podłogówkę więc na dom idzie 30 stopni poprzez zawór więc nie potrzebuje jakiegoś super sterowania, mam ustawione 45 i 65 bo kocioł pracował na harmonogramie i ciągła temperatura 65 stopni jest bez sensu bo w pokojach miałbym 30+ więc kocioł dwa razy na dobę rozgrzewał się do 65 stopni po czym miał pyrkać na 45. Czyli do podłogówki też pasuje jeszcze jeden regulator pokojowy ? Albo odłączyć obieg od sterownika i podłączyć za pomocą klasycznego salusa ? 😃 Czy po prostu ustawić 65 stopni na kotle i liczyć że ten regulator będzie go wygaszał ?
|
|||