Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5  Ogniwo Bio duo 15kw, bufor 800l. Prośba o pomoc w ustawieniach. Subskrybuj
2025-10-05 10:22
  Siwy2708 Posty: 1 Ostrzeżenie: 0

Cześć wszystkim,

Mam kocioł Ogniwo Bio Duo 15 kW, palę pelletem Olczyk 6 mm.

Instalacja wygląda następująco:

• Bufor 800 litrów
  • CWU na razie wyłączone,
  • Zawór 4D,
  • Dom — aktualnie ogrzewana powierzchnia około 80 m²,
  • Docelowo ogrzewane będzie około 110 m² (z poddaszem),
  • Kotłownia znajduje się 20 metrów od domu, połączona rurami Uponor preizolowanymi.

Obecnie w domu jeszcze nie mieszkam, dlatego chciałbym ustawić piec. 

Prosiłbym o pomoc w ustawieniach palnika i pieca. Aktualnie na grzejniki puszczam około 31st. I w domu jest ok 15-16st. Ale czy spalanie wygląda dobrze? Piec nie osiąga zadanej temperatury i długo wg mnie bufor nagrzewa. Jak na taką moc pieca. 

upublicznię swoje urządzenie przez internet, żebyście mogli zerknąć na parametry i coś podpowiedzieć.

Z góry dzięki za każdą wskazówkę

2025-10-05 17:23
  wuwok Posty: 90 Ostrzeżenie: 0
Zawór 4D przy buforze? Jak? czemu? po co? Pokaż swoją instalację. Jeśli masz 4D zawór to należy to poprawić i założyć 3D
tutaj masz link do poprawnie ustawionego kotła. https://esterownik.pl/device/31122
Możesz porównać ustawienia.
2025-10-05 19:22
  Siwy2708 Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
Będę na kotłowni to zrobię zdjęcia ewentualnie rozrysuje jak wygląda instalacja. Robiła to osoba z naprawdę dużym doświadczeniem. Ale jeśli w apce wyświetla się on jako 4d to musi być i działać jako 4d prawda? Ogólnie to Zostało założone i uruchomione i piec pracował i pracuje. Ale widzę z jednak nie jest to tak po pewnym czasie jak powinno. Bo temp zadanej mi piec nie osiąga co mnie frustruje. Spróbowałem trochę Twoich ustawień i zobaczę jak będzie. 
Użytkownicy online: klecka, kowalk04, menu, ssiiwwyyy1992, stefan77