Wystąpił problem z dostępnością numeru Serwisu. Do czasu uruchomienia numeru głównego prosimy o kontakt pod numerem 605-780-882
Forum  Pello v3.5  Obieg CO1 + czujnik przewodowy Subskrybuj
2025-09-24 08:44
  helius Posty: 2 Ostrzeżenie: 0
Witam Problem polega na tym że nie mam informacji z czujnika wewnętrznego  na panelu wyświetlacza chociaż czujnik jest podłączony przewodowo ? czy ktoś miał podobny problem. ?

2025-09-24 08:58
  PrzemekP Posty: 941 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Podłączałeś czujnik do sterownika przy wyłączonym sterowniku? Po podłączeniu zrobiłeś reset sterownika?
2025-09-24 15:36
  leON22 Posty: 6418 Ostrzeżenie: 3
Dodatkowo musisz mieć załączony ( aktywowany ) w/w czujnik w ustawieniach , ale chyba o tym wiesz 😉

2025-09-24 19:50
  helius Posty: 2 Ostrzeżenie: 0
Dzięki się udało ! konieczny był restart..
2025-09-27 09:53
  maka777 Posty: 4 Ostrzeżenie: 0
Witam 
Podępne się pod pytanie bo nie chcę zakładać drugiego wątku. Do sterownika mam podpięty pokojowy regulator przewodowy  Tech.
Instalator, ktory dokonywał rozruchu kotła w ustawieniach zostawił opcję termostat zewnetrzny". 
Na moje pytanie czy nie powinien być przewodowy czujnik temperatury powiedział że nie.
W chwili obecnej po obniżeniu temperatury w pokoju do zadanej histerezy, piec się załącza i grzeje
ale co chwilę się wygasza a grzejniki są ledwo ciepłe.
Jak zmieniłem na przewodowy to grzeje ale nie widze, tak jak autor aktualnej temperatury i tak naprawdę nie wiem dokąd piec będzie grzał bo jak zrobiło się gorąco to przeszedłem spowrotem na termostat zewnetrzny.
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć jaka powinna być wybrana prawidłowa opcja?
Ewentualnie zerknąć w moje ustawienia?
Z góry dziękuję.
2025-09-27 11:35
  MateoKoc Posty: 498 Ostrzeżenie: 0
Twój sterownik nie jest udostępniony publicznie, więc nikt nie przeglądnie twoich ustawień.
2025-09-27 17:00
@maka777  , Twój Tech w połączeniu ze sterownikiem ecoal działa jedynie jako termostat , czyli tak jak powiedział instalator i wg mnie taka opcja kiepsko działa , jak sam napisałeś po osiągnięciu zadanej temp.wew.termostat wyłącza pompę CO robi się zimno i znowu załącza pompę i tak w koło Macieju 😕 Oryginalny przewodowy czujnik do ecoala działa lepiej , kupiłeś sobie drogi termometr pokojowy, który działa na zasadzie on-off , pytanie czy to był Twój pomysł czy instalatora ?
2025-09-27 17:22
MateoKoc Sorrki teraz sterownik powinien być dostępny.

leON22 W chwili obecnej wygląda to tak, ze jak temperatura jest poniżej zadanej na regulatorze to kocioł się załącza i rozpoczyna się grzanie. Po jakichś 15 min kocioł przechodzi w stan wygaszania. Po chwili znowu się rozpala i wtedy już grzeje do temperatury zadanej na regulatorze i następnie się wyłącza.
W międzyczasie znalazłem opcje wykrywanie otwartego okna i czas wyłączenia ogrzewania jest ustawiony na 20min. zastanawiam się czy to nie to. Zmieniłem jeszcze tryb pracy głowic na zawsze otwarte bo bylo na zamkniete a w domu mam odkrecone na max.
Jeżeli chodzi o regulator pokojowy to byl to moj pomysł. Instalator mówił o innym ale już nie pamiętam jaki.
Jaki byś proponował do tego kotła?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc 
2025-09-27 21:12
  jacek6912 Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
 alarm zewnętrzny co to może być 
2025-09-27 21:46
  MateoKoc Posty: 498 Ostrzeżenie: 0
maka777 napisał » 2025-09-27 17:22
MateoKoc Sorrki teraz sterownik powinien być dostępny.

Polecam czujnik radiowy. Tylko trzeba jeszcze kupić moduł radiowy do wpięcia, do sterownika.
Mając taki czujnik masz wygodne sterowanie.
Sam mam i nie żałuję.
2025-09-27 23:17
  rj1972 Posty: 1246 Ostrzeżenie: 0
Podpinając się a jedocześnie bez wazeliny po co ludziska wchodzicie w rozwiązaniania Techa do esterownika Ecoal, Bruli czy Pello? Wszystko to jest nazywane Esterownik.pl. Kupujesz kocioł z tym systemem sterowania w cenie to najprościej i najtaniej rozwijać się w oparciu o system bazowy.  Tylko nieuczciwy sprzedawca wciska kit żeby stosować odrębny system Techa lub inny system do bogato wspieranego w technologii inteligientego ogrzewania esterownik.
Możlwe że ES słabo się reklamuje i niewiedza pozwala innym górować.
Ale też i dziwne że kupując kocioł z dedykowanym systemem sterowania ktoś szuka innych bezsensownych rozwiazań. gdzie indziej a raczej na pewno nie jest to tańsze.
MateKoc i LeON22 słuszne uwagi. Kupując inne zabawki kupujecie coś co nie do końca spełni oczekiwania. A pod czyimś adresem później słane są bule-bu-żale?  
2025-09-29 04:58
Panowie, w takim razie jaki regulator pokojowy proponujecue?
Bezprzewodowy raczej odpada bo sygnał musialby się przebic przez 2 kondycje.
Pozdrawiam 
2025-09-29 07:13
  PrzemekP Posty: 941 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Kup RM1 -> Sklep eSterownik.pl RM1
oraz BT4 -> Sklep eSterownik.pl BT4

Masz 14 dni na testy czy będzie zasięg - zawsze możesz odesłać.
2025-09-29 12:50
@maka777 spokojnie da radę , sprawdzone u mnie również dwa stropy , czujnik CO2 zamontowany na piętrze po przeciwnej stronie niż kotłownia , sygnał 100% 😉
dodane 2025-09-29 10:50
Użytkownicy online: