Od dnia 16.10.2024 zostały wyłączone stacjonarne numery telefonów. Zapraszamy do kontaktu pod numerem: 574 443 555.
Forum  eCoal.pl v3.5  Prośba do programistów. eCoal 3.5 Subskrybuj
2025-02-18 21:35
  Kambridz Posty: 3 Ostrzeżenie: 0
Witam.
Mam prośbę i propozycję do programistów.
1. Proszę o dodanie dla zaworów 4D w krzywej grzania: temperatura zadana zaworu dla 0 st. temperatury zewnętrznej.
Krzywa grzania dla ustawień -10st i +10st jest liniowa i w okolicy zera nijak nie można jej przełamać w górę o kilka stopni. Co przy sterowaniu podłogowym u mnie u rodziców i u znajomych nie działa dobrze. Dlatego mamy dodatkowe sterowniki zaworu 4D które już lekko hiperbolicznie potrafią regulować temperaturą zaworu.
2. Druga prośba, to możliwość schładzania rewersyjnego CWU przy pomocy kotła w lato (tryb reczny), a właściwie w każdej chwili, w zimie też. Jak i w trybie pracy, automatycznym tak i w trybie ręcznym (piec wyłączony), gdyż mając solary na dachu (załóżmy lekko przewymiarowane) i gdy temperatura CWU wzrośnie do zadanej np 90st ustawionej w sterowniku pompa CWU włączy się celem odbioru ciepła z bojlera do pieca a wyłączy się przy np histerezie 3 czy 4 stopnie.
Ja mam solary nie przewymiarowane, ale u rodziców i znajomi mają "lekko ponad normę" i sterownik zewnętrzny im realizuje te funkcję reversyjnego schładzania bojlera CWU bardzo fajnie podczas urlopu. Za to nie mają możliwości kontroli kiedy ma się "produkować" ciepła woda z pracującego pieca zimą. Produje się im zawsze jak piec pracuje.
Poprzepinamy sterowanie pompami CWU na sterowanie z eCoala, ale trzeba będzie narazie zasilanie pompy cwu przepuścic przez przekaźnik by schładzanie działało z innego sterownika. A tak to by mógł robić to wasz sterownik.
Chętnie przesiadł bym się na sterowanie całkowite do sterownika pieca włącznie ze sterowaniem zaworu 4D, ale... jeden problem związany jest z właśnie z zaworem, to niedokładna krzywa temperatury zaworu w funkci temperatury zewnętrznej, brak w krzywej ustawienia dla 0st.
3. I trzecia prośba, to: Dodanie w ustawieniach Typ obwodu CO1 ogólnie, Typ obwodu: Pompa podłogowa P1 + zawór 4D + regulator pokojowy => DZIAŁANIE RÓWNIEŻ W TRYBIE RECZNYM oraz dodać, załączenie pompy P1 przy temp. ustawienie: 20 do 30st a wyłączenie np histereza 2st) By sterowanie zaworem 4D, pompą podłogową P1 oraz regulator pokojowy działał w trybie wygaszonym kotła jak i również podczas jego pracy.
Mam dodatkowe źródło ciepła pompę ciepła, u rodziców i znajomych są dodatkowe piece na gaz ziemny i wszyscy mamy dodatkowe sterowniki zaworu 4D z racji niedziałania sterowania zaworami 4D w trybie wygaszonym kotła ze sterowników eCoal 3.5 jak i podczas pracy kotła sterowanie temperatura zaworu jest bardzo nieprecyzyjne.
Chętnie przesiedlibyśmy się na sterowania ze sterowników eCoala, ale że brak tych funkcji, to niestety na scianach wiszą dodatkowe sterowniki...
Proszę o pochylenie się nad moimi propozycjami i możliwością dodania tych dodatkowych opcji do oprogramowania.

A co myślą o tym inni użytkownicy?

Pozdrawiam
Mariusz
2025-02-20 00:06
  Tomisss Posty: 51 Ostrzeżenie: 0
chłodzenie solara rozwiazałem sterowaniem pompa cwu (bez przepinania) za pomoca automatyzacji w HomeAssistancie
Użytkownicy online: lobzik, Miczajki, Piluki91