Od dnia 16.10.2024 zostały wyłączone stacjonarne numery telefonów. Zapraszamy do kontaktu pod numerem: 574 443 555.
Forum  Pello v3.5  kalibrowanie pelletu a spalanie Subskrybuj
2025-01-25 19:16
  Dawidgucwa Posty: 2 Ostrzeżenie: 0
witam to dopiero pierwszy sezon palenia w piecu ogniwo bio duo 15 kw i teraz tak kalibrowalłem piec pierwsza tona pelletu wyszlo jakies 1400 gram .ok wpisalem paliło sie dosyc wzglednie gdy zuzylem tone kalibrowalem druga i wyszlo 1800 gram po wpisaniu w kalibracje ustawiniona caly czas temp 60 stopni i co ciekawe dochodzila temp max 58 .po jakims czasie wrocilem do tej poprzedniej wagi i temp spokojnie ponad 60 .tylko ze spalanie to jakies 30 kg pelletu na 17 godz palenia .dom ocieplony 180 m2. To duzo czy cos jest nie tak.próbowale ustwaieniami sie bawic ale bez efektów .A jesli chodzi o drugie pytanie czy jesli wygaszam piec na dzien jest jakas mozliwosc zeby pompka CO sie sama wylaczala po tym jak temp spadnie czy trzeba ja przez apke wyłaczac bo wtedy przechodze w sterowanie reczne .pozdrawiam
2025-01-27 10:11
  wuwok Posty: 56 Ostrzeżenie: 0
Co do spalania, się nie wypowiem. Ale mam do czynienia z Duo 15kw. Na równe podawanie pelletu pomaga obniżenie rury podajnika. W przypadku tego kotła którym się zajmuje  została obniżona belka która podtrzymuję rurę. Poprawiło to powtarzalność wagi podawanego pelletu. W planach jest też skrócenie tej rury.

Co do pompki CO to masz w ustawieniach przy jakiej temp.  ma się załączyć i wyłączyć. Poczytaj instrukcję, to nie boli.

Na optymalne spalanie pelletu ma wpływ poprawnie wykonana instalacja. Czy powrót jest prawidłowo zabezpieczony. Dziwne ale prawdziwe.. Jaka to instalacja? Jak coś zagadaj na priv, pobawimy się z ustawieniami kotła.

Dużo dmuchasz, czemu? tak kaloryczny opał masz?   Do tego co chwilę ci się kocioł załącza i wyłącza. To robi straty. Jaki masz komin? jak masz wkład, czy systemowy to może warto zjechać z mocą i wymusić stałą pracę kotła. Podnieś też temp na kotle.
Użytkownicy online: huep, justynam, Kamilogniwo97, kotel1111, Pyjter65, ssiiwwyyy1992, sylwal, Wykroty15