Forum eSterownik.pl Problem z Pompą CO i CWU Subskrybuj | ||||
|
||||
Faken
|
Witam forumowiczów. Chciałem zapytać bardziej doświadczonych dlaczego pompa Co i Cwu załączają się mi równolegle pomimo tego że pompę Co mam ustawioną na 45 stopni a CWU na 42
|
|||
|
||||
rj1972
|
Byłoby łatwiej to ustalić gdybyś miał udostępniony sterownik publicznie. Jeśli jest taka możliwość to zrób to.
A może to tylko przypadkowe spostrzeżenie? A może choć mało prawdopodobne masz dwie pomy podpięte do jednego gniazda? A może bardziej prawdopodobne masz ustawioną ochronę powrotu przez CWU i nie zauważasz pewnych zależności? Jaką masz temperaturę kotła a jaką fizycznie wskazuje czujnik CWU? Jak masz ustawione zasady wyłączenia palnika. Jeszcze są inne możliwości ale trzeba ustalić najpierw pewne fakty z Twojej instalacji skoro nie ma podglądu sterownika. Zostawiam jednak temat pelleciarzom bo to chyba kociołek na pellet. Jeśli nie możesz udostępnić sterownika to opisz swoje ustawienia. |
|||
|
||||
Faken
|
Niezależnie czy jest załączona ochrona powrotu przez CWU czy nie załączają się w obydwie w momencie zadanej tem pomp obiegowych .Ustawienia palnika : okres pracy 20sek czas ruchu rusztu 40 sek max ten palnika 70 stopni . Po restarcie do ustawień fabrycznych jest to samo . Kocioł na pellet Defro Evopell plus 15. Dodatkowo od kilku dni zmagam się z częstym wyłaczaniem się kotła (Nieudane rozpalenie 102 ) co może być przyczyną? Proszę o pomoc i radę zgody dziękuję.
|
|||
|
||||
rj1972
|
Twoje pompy działają prawidłowo tylko Twój kocioł nie osiąga zadanej temp i nad tym popracuj.
Masz wysoko ustawioną temp załączania pompy obiegowej bo aż 48st. Jak ona się włączy to zalewa kocioł zimną wodą i zaraz się wyłączy bo spada automatycznie temp kotła. I tak w kółko. Jeśli celowo nie sterujesz w ten sposób temp wew to ustaw temp załączenia tej pompy może na 40st i niech to się wygrzeje. |
|||
|
||||
Faken
|
Dziękuję za poradę spróbuję obniżyć temp .
dodane 2025-01-08 03:18Zmniejszyłem temp. tak jak powiedziałeś i chyba jest jeszcze gorzej ,bo mianowicie pompa Co i tak się zalącza pomimo dogrzanego pomieszczenia a w ustawieniach jest że ma stać a i tak się zalącza także pięć i tak się nie może wygrzać. Co mogę jescze pozmieniać? dodane 2025-01-08 03:23Czy jest możliwość że tak się dzieje bo np pompa Co jest źle wpięta w sterownik? |
|||
|
||||
rj1972
|
Jest możliwość pomylenia wpięcia pompy ale raczej małoprawdopodobne u ciebie. Niemniej jednak sam to możesz sprawdzić czy kabel z tej pompy leci tam gdzie powinien wg instrukcji sterownika. Instrukcja jest na tej stronie lub powinieneś mieć w papierze chyba że już nie dają.
Pisałem 40st a ty dałeś 45 po chwili 43 i po chwili znów 48st. To tak nie reaguje prędko. Dodatkowo zmień sobie histerezę regulatora pokojowego z 1st na 0,1 st i poobserwuj tę pompę. |
|||
|
||||
Faken
|
Ok dzięki wielkie już działam
|
|||
|
||||
rj1972
|
Zwiększ mu parametry spalania. Ten kocioł nie dogrzewa i te pompy mają problem z rozruchem.
|
|||
|
||||
Faken
|
Ok a ten parametr czas pracy pompy po dogrzaniu pomieszczenia rozumiem że przynajmniej na 1 min musi być ustawiony ? Bo w przeciwnym razie nie puszcza mi pompka na grzejniki .
|
|||
|
||||
rj1972
|
To musisz sobie zaobserwować.
|
|||
|
||||
Faken