Forum Pello v3.5 Sterownik nie widzi temp. Za zaworem 4D i nie może ustawić temperatury Subskrybuj | ||||
|
||||
Gadawskip
|
Cześć,
Mam problem w nowej instalacji. Zestaw składa się z kotła Ogniowo Bio Duo, za nim podłączonego bufora i z bufora grzanie podłogówki. Po ustawieniu zaworu 4d Od Tech sterowniki na zaworze Diamond sterownik pello nie widzi temperatury. Czujnik mam przyczepiony zaraz za pompą do podłogówki, wpięty w pozycji T1 na sterowniku. Na pozycji T2 jest czujnik temperatury góry bufora. Oba czujniki są chyba w porządku ale na sterowniku nie pokazuje temperatury i przez to sterownik nie może ustawić temperatury na podłogę. Ktoś pomoże? Bo siedzę drugi dzień w kotłowni i już bym chciał wyjść...
|
|||
|
||||
rj1972
|
Udostępnij sterownik jako publiczny.
Jeśli Twój zawór 4D a w zasadzie jego siłownik jest podpięty do innego sterownika to czujnik T1 w pello czy ecoal niczym nie będzie sterować. A jeśli chcesz widzieć temp za zaworem to musisz wybrać typ obwodu CO1 co najmniej pompa CO + zawór 4D. |
|||
|
||||
Gadawskip
|
Dzięki,
Nie mogę udostępnić, dom jeszcze nie ma internetu a wygrzewam posadzki. Zawór ma tylko siłownik Techa, może źle sprecyzowalem. Podłączony jest tylko do sterownika Pello. W ustawieniach miałem wybrane te opcje ale nadal nic. Czy sterownik będzie czytał temperaturę od razu po podłączeniu czujnika czy trzeba go resetować? Z góry dzięki. |
|||
|
||||
rj1972
|
Reset tak zrób. Teoretycznie siłownik i czujniki powinny być wpięte przy wyłączonym sterowniku a jego uruchomienie jest jakby resetem. W razie problemów sprawdź czy czujniki na pewno są wpiete gdzie być powinny.
|
|||