Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum Pello v3.5 Sterownik nie widzi temp. Za zaworem 4D i nie może ustawić temperatury Subskrybuj | ||||
|
||||
Gadawskip
![]() |
Cześć,
Mam problem w nowej instalacji. Zestaw składa się z kotła Ogniowo Bio Duo, za nim podłączonego bufora i z bufora grzanie podłogówki. Po ustawieniu zaworu 4d Od Tech sterowniki na zaworze Diamond sterownik pello nie widzi temperatury. Czujnik mam przyczepiony zaraz za pompą do podłogówki, wpięty w pozycji T1 na sterowniku. Na pozycji T2 jest czujnik temperatury góry bufora. Oba czujniki są chyba w porządku ale na sterowniku nie pokazuje temperatury i przez to sterownik nie może ustawić temperatury na podłogę. Ktoś pomoże? Bo siedzę drugi dzień w kotłowni i już bym chciał wyjść...
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Udostępnij sterownik jako publiczny.
Jeśli Twój zawór 4D a w zasadzie jego siłownik jest podpięty do innego sterownika to czujnik T1 w pello czy ecoal niczym nie będzie sterować. A jeśli chcesz widzieć temp za zaworem to musisz wybrać typ obwodu CO1 co najmniej pompa CO + zawór 4D. |
|||
|
||||
Gadawskip
![]() |
Dzięki,
Nie mogę udostępnić, dom jeszcze nie ma internetu a wygrzewam posadzki. Zawór ma tylko siłownik Techa, może źle sprecyzowalem. Podłączony jest tylko do sterownika Pello. W ustawieniach miałem wybrane te opcje ale nadal nic. Czy sterownik będzie czytał temperaturę od razu po podłączeniu czujnika czy trzeba go resetować? Z góry dzięki. |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Reset tak zrób. Teoretycznie siłownik i czujniki powinny być wpięte przy wyłączonym sterowniku a jego uruchomienie jest jakby resetem. W razie problemów sprawdź czy czujniki na pewno są wpiete gdzie być powinny.
|
|||