Od dnia 16.10.2024 zostały wyłączone stacjonarne numery telefonów. Zapraszamy do kontaktu pod numerem: 574 443 555.
Forum  Pello v3.5  co tu jest nie tak Subskrybuj
2024-11-24 21:52
  BRAVAMW Posty: 12 Ostrzeżenie: 0
Czy ta instalacja jest poprawna bo coś mi tu nie pasuje pompa CWU mało kiedy się włącza a temp. na CWU jest cały czas taka jak zadana kotła. Na zasilaniu CWU jest zamontowany zawór zwrotny którego brak na schemacie. Wydaje mi się ,że powrót z CWU jest zle wpięty i pompa P1 i Pompa CO chodzą cały czas i robią to samo. Pomimo że pompa CWU nie włącza się to rury z CWU są gorące zawór zwrotny jest sprawny tylko pompa P1 wyciąga wodę i tym samym odblokowuje zawór zwrotny. chyba że się mylę. Myślę że pompa P1 powinna być jako kotłowa i na krótkim obiegu i mieszać wodę w kotle.
dodane 2024-11-24 21:52
2024-11-24 22:26
  rj1972 Posty: 1162 Ostrzeżenie: 0
Ocena wykonanej instalacji może później. Twoja pompa kotłową poprostu ciśnie również na CWU.  
Jakie masz moce ustawione na tych pompach?
2024-11-25 02:38
Pompa P1 charakterystyka stałoobrotowa 1 bieg ,a CO proporcjonalna 1 bieg. Pompy 3 te same afriso APH 360 Zmieniałem różne kombinacje ,ale cały czas to samo. Ja to się tak za bardzo nie  znam. Ale coś mi podpadło . Na temat firmy co to robiła i za tyle kasy to szkoda słów. Na starej instalacji na śmieciuchu to nawet jak pompy wyłączyłem na sterowniku to to grawitacyjnie działało wszystkie grzejniki grzały jednakowo stara instalacja z grubymi pionami podpieli się tylko do starej i przepieli CWU i chyba zle.
2024-11-25 08:29
A możesz pokazać zdjęcia? 
2024-11-25 08:55
  wuwok Posty: 46 Ostrzeżenie: 0
Jeśli masz rysunek prawidłowo narysowany to wygląda że kotłowa pompa przeciąga ci wodę przez zbiornik Cwu. Woda idzie gdzie ma łatwiej. Zawór 4d zawsze dławi przepływ. A widać pompa kotłowa na tyle mocna że...Jeśli masz ZZ dany przy bojlerze i nie zawiesił się to należy przenieść/dać powrót z CWU  za pompą kotłową. Wtedy pompa kotłowa będzie działać ja ma działać. A CWU będzie grzane jak chcesz, kiedy chcesz.
2024-11-25 10:10

dodane 2024-11-25 09:56Też mi się tak wydaje ,że przy otwartym zaworze 4D pompa CO i pompa P1 czyli kotłowa się dublują. jak zaw. 4D jest otwarty na CO to pompa CO ciśnie poprzez zawór 4D do pompy P1  a pompa P1 ciągnie z CWU na tyle mocno że zasysa zawór zwrotny i ciągnie przez pompę CWU. Dlatego piec nie dobija do zadanej o parę stopni. A CWU u przegrzewa do zadanej kotła.
dodane 2024-11-25 10:10
2024-11-25 20:13
Można powiedzieć że mógłbyś pompę kotłową wyłączyć ale nie do końca bo trochę możesz mieć namieszane. Generalnie uklad jest do kitu i przeróbki ale trzeba może próbować to ratować.
Ochrona powrotu pompa mieszająca. Aktywacja ochrony powrotu pompa CO + palnik. Funkcja pompy dodatkowej jako pompa kotłową.
Niska temp kotla. Niska temp powrotu. 
Tutaj byłoby dobrze aby włączył się ktoś od pelletu. 
2024-11-25 22:42
Pompy właśnie tak są ustawione, tak działa ok tylko te CWU każę im przerobić (spartolili to niech poprawiają) bo powrót z CWU ochładza kocioł cały czas. Są dwa bojlery równolegle podpięte 1 normalnie na rurach stalowych 1 1/4  ,a drugi dopięty na pex 20 w otulinie idzie w podłodze do innego pomieszczenia taki mały 60l i pompa kotłowa ciągnie powrotem wodę nawet z tego drugiego mimo że jest 25 m dalej otwierając ZZ i wciąga przez pompę CWU która włączy się tylko po mocnym spadku temperatury. Tak że myślę ze potem będzie ok i mniej opału poleci.
2024-11-26 07:36
Jak to planujesz przerabiać proponuję przełozyc pompę kotłową. Pierwsza wychodzi z kotła i pierwsza wraca jako bybas. Oczywiście również nitka z ZZ za pompą.

Uklad działa niezależnie od zaworu mieszajacego zarówno latem jak i zimą. 
2024-11-28 10:33
Dziękuję też tak mi się wydaje ,że to miało być tak zrobione. Byłem dzisiaj i powiedział że podjedzie i sprawdzi co i jak.
dodane 2024-11-28 10:33Byli dzisiaj oglądali to i powiedzieli ,że przełożą w poniedziałek pompę P1 przed powrót z cwu. Szef i tak tłumaczył że to nic nie zmieni i dalej będzie podciągać wodę z cwu. Niech ktoś to jeszcze raz zobaczy bo już sam nie wiem. 
2024-11-28 13:25
No i taka dyskusja stawia klienta w tragicznej sytuacji. Działa źle ale ci przerobię żebyś nie gadał ale i tak nie będzie działać. Szkoda słów. Ten mistrz ma tak zrobić żeby działało.
Ja mam taki bypas i zero przebicia na  cwu ani latem ani zimą.
Należy pamiętać o zaworach zwrotnych sprężynowych w każdej nitce.
Do tego filtr i dwa zawory odcinajace. 

dodane 2024-11-28 13:25Dla pewności przed przeróbką sprawdź jeszcze czy pompa dodatkowa nie została wcześniej źle wpieta do sterownika jako CWU czyli na odwrót. 
2024-11-30 17:07
Pompa jest ok. Mam taki plan ,że wymieni mi zawór zwrotny za pompą C.O na zawór zwrotny ale klapowy oraz zawór zwrotny na zasilaniu CWU też na klapowy oraz  klapowy na powrocie z CWU ,a to dlatego że mam drugi bojlerek na dole domu taki mały wpięty obok mojego równolegle i wtedy by były oba zabezpieczone przed podciąganiem po przełożeniu powrotu za pompę kotłową i dodatkowo kocioł będzie zabezpieczony w razie W. Te zawory klapowe będą tworzyć instalację z powrotem grawitacyjną jak by mi przyszło kiedyś palić w nim na rusztach ,a nie było by napięcia.(Lub padły by pompy lub sterownik). Czy dobrze myślę ?
dodane 2024-11-30 17:07Więc tak powiem żeby przerobili tak jak Pan dorysował pompa P1 w bypass i dam zawór zwrotny na dole żeby dołem nie pchało do zaworu 4D i bojlera powrotem. Pompa P1 będzie sterowana sterownikiem na stałe lub jako mieszająca cyklicznie. Myślę ze pompa C.O da radę przepchać powrót jak będzie zawór 4D otwarty pi pchnie wodę na powrót do kotła.
2024-11-30 19:09
  macko72 Posty: 62 Ostrzeżenie: 0
Kolego sugerowałbym zawory zwrotne sprężynowe tak jak ci polecał rj1972 są lepsze od klapowych
Użytkownicy online: Anielka1234, Bramante2024, jnevrela, marekw7, Mszymiku1991, slawekskrzeta, sp3lff, wujek22