Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum Pello v3.5 Ustawienia parametrów szybkości regulacji zaworu 4d Subskrybuj | ||||
|
||||
Socko
![]() |
Cześć, pierwszy sezon przed piecem defro evopela plus 15kw zainstalowany w domu 140m2 budynek parter i 1 piętro zwarta bryła ocieplenie styropian 15cm ściany i dach. Piec użytkowany od lipca do grzania ciepłej wody obecnie mam pytanie jak zmienić parametru ustawień aby wywłaszczyć parametry pracy obecnie kocioł faluje mocą i temperatura udostępniony publicznie do sprawdzenia ustawień. W układzie są tylko grzejniki. pozdrawiam
|
|||
|
||||
Michal86
![]() |
Z poziomu telefonu na wykresie to za bardzo nic nie widać ale na moje te szarpanie spowodowane jest załączaniem i wyłączaniem pompy do ochrony powrotu. Gdzie masz tą pompę? Jak masz między zaworem, a powrotem kotła to zmień w ustawieniach na kotłową. Jak sterujesz pokojówką i kocioł startuje z niskich temperatur to ustaw ochronę powrotu poprzez zawór 4d. Te 45 at powinno być ok. Musisz patrzeć czy kocioł się nie poci wewnątrz.
|
|||
|
||||
Socko
![]() |
Dzięki za odpowiedź. Pompa mieszająca (ochrona powrotu) zamontowana na powrocie zaraz przy piecu.
Tak sterowanie jest czujnikiem pokojowym zmieniłem na ochronę powrotu zawór 4d ( kocioł pracował na tym parametrze tylko 30 minut ale wyglądał na bardzie stabilny jutro będzie wiadomo więcej). Wewnątrz kocioł suchy. Zastanawia mnie jeszcze brak zbierania się popiołu w pojemniku pod paleniskiem cały popiół jest na dojnej półce za zawirowywaczami ten model pieca tak ma? |
|||
|
||||
Michal86
![]() |
Pompa dodatkowa na kotłową
|
|||