Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum bruli.pl v3.5 Zawór 4d brak sterowania Subskrybuj | ||||
|
||||
PLUS-MAD
![]() |
Witam. Sterownik przestał sterować zaworem 4d. Zatrzymał się w jednej pozycji tzn 0%. Można nim sterować lewo prawo ręcznie ale automat nie działa. Co to może być?
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Może być że masz zły kierunek otwierania zaworu. Zmień w ustawieniach na przeciwny i zresetuj sterownik.
dodane 2024-11-06 14:40A może też być tak że masz dogrzane wszystkie pokoje i wtedy pompa CO wyłączona a zawór zamknięty. dodane 2024-11-06 14:42Jeśli wcześniej siłownik pracował prawidłowo to raczej 2 opcja. |
|||
|
||||
PLUS-MAD
![]() |
no właśnie nic nie zmieniłem. Salon jest niedogrzany ,a zawór zamknięty. Dodam, że ta konfiguracja funkcjonowała przez 2 lata. Ręcznie zawór śmiga lewo prawo bez zarzutu. Gdzieś chyba w oprogramowaniu jest błąd
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Salon masz na CO2 a twoim zaworem sterują te pokoje które są na CO1. Chyba musisz sobie przypomnieć konfigurację pokoi w CO1. CO2 to u ciebie podłogówka i większość pokoi wisi na tym obwodzie a one nie sterują zaworem w obwodzie CO1 .
Mogę się mylić ale tak to wygląda. A kiedy robiłeś aktualizację sterownika? |
|||
|
||||
PLUS-MAD
![]() |
Problem rozwiązany. Przestawiłem 4d na zamykanie w prawo potem ponownie w na zamykanie w lewo i zawór zaczął działać. Dzięki za pomoc. |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Jeszcze masz priorytet CWU włączone. To też działa na układ CO.
|
|||