Forum Pello v3.5 Evopell 12 KW - praca pompy CWO oraz CO / pompy rónoległe Subskrybuj | ||||
|
||||
wlodek02
|
Witam Wszystkich Forumowiczów, Jestem od soboty posiadaczem pieca Defro Evopell 12 KW. Dodam, że dzięki temu forum wyeliminowałem problem z ciągłym rozpalaniem/wygaszaniem - temat troszkę niżej (pomogło podniesienie histerezy wygaszania z 2 stopni na 10 oraz w okresie przejściowym zmniejszenie mocy na 10 KW, aby piecyk za bardzo się nie rozpędzał). Dodam, że menu sterownika jest bardzo rozbudowane Kolejny problem, którym nie wiem jak rozwiązać to... W trybie zimowym jeżeli spadnie temperatura ustalona na zbiorniku z wodą naturalnym jest załączenie obiegu CWO, ale w tym czasie zostaje wyłączony obwód CO (zamyka się zawór 4-drogowy). Dodam, że piec ma na tyle "pary" aby uciągnąć dwa obiegi. W poprzednim kotle zasypowym, była funkcja "pomp równoległe", teraz nie mogę nigdzie takiej funkcji znaleźć w menu. Zdjęć układu nie będę załączał bo na pewno jest ok. Bardzo proszę o pomoc co i jak ustawić, aby podczas grzania wody również dom został dalej dogrzewany.
|
|||
|
||||
rj1972
|
Jaką masz ustawioną histereze 2 w obwodzie CWU chyba omyłkowo nazwane wyżej CWO.
Jeśli inna niż 30st to masz priorytet CWU a wtedy pompy działają jak opisałeś. Jeśli będzie 30st to powinny działać równolegle. |
|||
|
||||
wlodek02
|
@rj972 - będę w domu po 15 to spróbuję ustawić tak jak napisałeś. Straszne niuanse, źle coś klikniesz i lipa... dodane 2024-11-05 18:43 rj1972 napisał » 2024-11-05 13:03 Jaką masz ustawioną histereze 2 w obwodzie CWU chyba omyłkowo nazwane wyżej CWO. Jeśli inna niż 30st to masz priorytet CWU a wtedy pompy działają jak opisałeś. Jeśli będzie 30st to powinny działać równolegle. @rj972 - trafiłeś w punkt, wielkie dzięki! Nurtuje mnie bardzo jeszcze jedna rzecz, mianowicie ochrona powrotu - pompa CWU. Podają, że powrót do pieca powinien być w okolicy 50 stopni C, na bojlerze mam ustawione ok 45. I jak to ma funkcjonować? Jak ma działać taka ochrona? Na mój chłopski rozum, żeby to działało powinna być woda na zbiorniku przez cały czas wyższa niż te przyjmimy 50 stopni....Jak dla mnie trochę to nie ma sensu ekonomicznego, tym bardziej że na dole zbiornika temperatura jest jeszcze niższa...czyli ta ochrona nigdy nie będzie prawidłowo funkcjonować.... Dobrze to rozumiem? |
|||
|
||||
rj1972
|
Ochrona powrotu przez CWU jest bardzo skuteczna jeśli nie ma dodatkowej pompy kotłowej.
W najgorszym termicznie przypadku temp CWU będzie min 50st a maks. tyle ile będziesz miał na kotle. Trzeba dobrze skalibrować temp kotła, cwu i powrotu. Idealnie aby pompa cwu pracowała cały czas. Na pewno ekonomicznie jest to lepsze niż skrócenie okresu żywotności kotła przez niski powrót. Decyzja zawsze indywidualna. Odpal to i zobacz przez 3-5dni. Postaraj się włączyć sterownik do sieci. |
|||
|
||||
Michal86
|
Jeden nowy kolega tutaj też z samym zaworem 4d, bez pompy kotłowej czy mieszającej. Włączyliśmy powrót przez CWU. I wygląda to jak na wykresie. Temperatura powrotu jest skalibrowana na -10 więc dodaj sobie 10 w pamięci 😋 Jak na razie kocioł nawet na niecałe 30% ma zbyt dużo mocy na grzanie CO i CWU jednocześnie więc wydłużone są histerezy zał i wył aby pracował jak najdłużej. W takim trybie musisz liczyć się z dość wysoką temperaturą wody użytkowej. Możesz mieszać biegami pomp czy skręcając trochę zawory aby obniżyć. Plus taki, że przy postoju zbiornik przez wymienność ciepła działa trochę jak buforek i wydłuża postój. Patrz start kotła przy 45, a powrót 42-43. Jeżeli zrobi się zimniej i w PIDzie będzie utrzymywał zadaną ok 55st to powrót przy tych nastawach i zabiegach tutaj powinien mieć między plus minus 50st, a CWU pomiędzy 50, a 55.
|
|||
|
||||
wlodek02
|
Wadą tego rozwiązanie jest na pewno, kąpiel użytkowników domu w godzinach wieczornych.
U mnie można założyć ok godz. 18-22 (kilka osób), wtedy ochrona powrotu nie funkcjonuje, ponieważ woda na spodzie zbiornika jest po prostu zimna (powrót może mieć nawet ~30-parę stopni). Do tego dochodzi zimn powrót z kaloryferów... Reasumując mamy jakąś ochronę powrotu poprzez CWU (wg. mnie nie do końca skuteczną), A jest może jakaś dodatkowa ochrona przed wysoką temperaturą na kotle w razie wystąpienia awarii? tak jak to było w starych kotłach, załączała się pompa CWU od jakieś ustawionej temperatury (dajmy ~85st. - ja tak poprzednio miałem). Teraz jest taka możliwość? |
|||
|
||||
Michal86
|
Mylisz się. Owszem podczas poboru ciepłej wody powrót może być trochę chłodniejszy. Ale nie o 20st, ewentualnie o parę lub nawet tego nie zauważysz.
Ponownie wrzucę wykres kolegi. Pięcioosobowa rodzina. Pokaż gdzie była kąpiel 😅 Tak jest zabezpieczenie. Przy 75 bodajże załącza się cwu, przy 80 wszystkie pompy i zawór otwiera się na 100%, a przy 85 termik w czujniku kotła wygasza palnik. Tak bynajmniej było. Teraz mogło się coś zmienić jak wszedł soft z buforem |
|||
|
||||
wlodek02
|
@Michał86 masz może rację, mi się ciężko "przestawić myślowo" z kopciucha na nowy kocioł z rozbudowanym sterownikiem. Jedyna moja obawa do powyższego wykresu, to że w ciągu doby piec aż 6-7 razy musi się wygasić i rozpalić.... Rozumiem, że nie jest to możliwe aby cały czas pracował bo zapewne osiągną zadaną temp. w domu na sterowniku....i następuje koniec pracy. Ale mówimy tyle o ochronie powrotu, a takie ciągłe rozpalanie z pewnością szkodzi na inne komponenty, które zużywają się o wiele szybciej.... Praca ciągła na powyższym wykresie od rozpalenia/wygaszenia to ok ~2h - bardzo mało... Dodatkowo patrząc na powyższe wykresy można zauważyć, że czasie pracy cyklicznym kotła która trwa ~2h, powrót tylko przez ~45min jest powyżej 45st. |
|||
|
||||
Michal86
|
Gwarantuje Ci, że powrót jest cieplutki😅 ale to musiałbyś jeszcze raz cofnąć się do postów wyżej i doczytać😋
Kocioł jest przewymiarowany i nawet na mocy minimalnej 7kw przebija temperaturę zadaną czyli 55st. Nawet grzejąc równocześnie cwu. Gdy zrobi się chłodniej powinien modulować mocą w PIDzie trzymając temperaturę ok zadanej i pracując w trybie ciągłym. Nie ma tu sterowania pokojowego. A jeżeli uważasz, że 7 rozpaleń w ciągu doby na pelleciaka to dużo to spójrz niżej jak to wyglądało wcześniej 😅 dodane 2024-11-08 10:57 dodane 2024-11-08 11:10No co do tego powrotu jak już o nim mowa to przy zaworze 4d najlepiej sprawdza się pompa kotłowa. Przez cwu jest też dobrze ale zawsze jest większe zużycie na ciągłe grzanie wody użytkowej. Co do samego zaworu to jednocześnie ani dobrze nie ochroni powrotu, ani nie wysteruje dobrze temperaturą na obieg CO. No chyba, że będzie to instalacja grzejnikowa i będziesz puszczał na instalację 55st to siłą rzeczy powrót z grzejników będzie ciepły. Ale robiąc tak to jakbyś nie miał zaworu. Bo bez niego puszczając prosto z kotła w rurę wyjdzie na to samo 😅 |
|||
|
||||
wlodek02
|
@Michał86 dzięki za konstruktywną rozmowę Ochrona powrotu przez 4d u mnie się nie sprawdza, kocioł przekroczył zadaną temp. o 10 st. i się wyłączył. Najlepszym chyba rozwiązaniem jest pompa mieszająca. Podejście do każdego pieca, a w szczególności domu powinno być indywidualne... U mnie (dom w miarę nowy - kilka lat) od 7 do 15 nie ma żywego ducha w domu, dlatego na sterowniku od 22 do 15 mam tryb nocny i piec się w ogóle nie włącza. Za to mam ciągłą pracę od 15 do 22 (woda na grzejniki ~46st.) ....dodatkowo od 17 mam ustawione grzanie CWU, że jak piec "odrobi" się na grzejnikach to żeby zajął się wodą... Przez powyższe kocioł (moc również ograniczona z 12 do 10kw) pracuje z mocą 3-9KW cały czas. A i tak raz się wygasza ok 21 bo w domu osiąga 23st. |
|||
|
||||
Michal86
|
Załóż pompę kotłową nie mieszająca (wstaw w rurę między powrotem kotła, a zaworem). Najprościej, najtaniej i najlepszy efekt. A zobaczysz ile będziesz miał możliwości konfiguracji z zawsze ciepłym powrotem.
|
|||