Forum Pello v3.5 Statystyki Subskrybuj | ||||
|
||||
Michal86
|
Pytanie do ES. Na jakich danych bazuje oprogramowanie wyliczając spalanie? Nigdy zbyt się tym nie interesowałem ale zakładałem, że opiera się na czasie pracy podajnika i jego wydajności, tak sobie zawsze liczyłem. A jednak gdy ustawiłem parametry paliwa w zdarzeniach aby porównać z ciekawości wyniki są różne.
|
|||
|
||||
PrzemekP
|
Czas pracy podajnika oraz współczynnik ile kg/min pracy podaje podajnik (parametr podawany przy wprowadzaniu zdarzenia Zakup Paliwa w statystykach).
Statystyki cen oraz mocy średniej są liczone, jeżeli jest podawana cena zakupu paliwa oraz jego kaloryczność. |
|||
|
||||
Michal86
|
||||
|
||||
PrzemekP
|
Ty patrzysz na wydajność podajnika - parametr w ustawieniach kotła
Ja pisałem o współczynniku podawania paliwa - parametr podawany w Statystyki -> Zdarzenia -> Zakup paliwa |
|||
|
||||
Michal86
|
||||
|
||||
PrzemekP
|
Czas pracy podajnika widoczny na ekranie głównym jest zliczany od ostatniego zasypu.
W statystykach czas zliczany jest ciągle. Ostatni zasyp zrobiłeś o 01:25 .. ale na potrzeby statystyk czas pracy był zliczany z całej godziny - stąd mogą wynikać różnice. |
|||
|
||||
Michal86
|
Tak wiem. Zasyp robiłem 19tego przed północą. Po tym wpisie kocioł już nie pracował tego dnia. Statystyki mierzyłem od 20tego i od tego dnia także startował podajnik od stanu zero minut. Na tygodniu pracy różnica między wynikiem z podajnika, a statystykami wyniosła ok 10% co do całkowitego zużycia. Ale to już nie ważne. Być może był jakiś tymczasowy problem🤷🏼 . Dokonałem edycji i ponownego zapisu parametrów paliwa i teraz wszystko mi się pokrywa🙂
|
|||
|
||||
adam1412
|
jak ustalić średnie zużycie . zakup paliwa od 14.10,2024 i wpisuje każdy zasyp, tak by prowadzić statystyki , jakaś formuła na to.???
|
|||
|
||||
Michal86
|
No jak wprowadziłes zakup i parametry wydajności podajnika 14tego to na kalendarzu w statystykach zaznacz od 15tego i będziesz miał średnie teoretyczne zużycie. A faktyczne to policz sobie ile fizycznie wsypałeś 😋
dodane 2024-10-30 12:23Zasyp musi być zawsze po zakupie w zdarzeniach |
|||
|
||||
PrzemekP
|
adam1412 napisał » 2024-10-29 20:03 jak ustalić średnie zużycie . zakup paliwa od 14.10,2024 i wpisuje każdy zasyp, tak by prowadzić statystyki , jakaś formuła na to.??? We wszystkich zasypach sprawdź czy masz wybrane paliwo - podejrzewam, że tylko w kilku ostatnich wpisach jest wybrane zasypane paliwo. |
|||